Uutisia ja tiedotteita vuosilta 2014 - 2017

2017

Tiukka harjoitussyksy takana, hallikausi alkaa


Innokkaimmat seiväshyppääjät avaavat hallikautensa jo tänään 30.12.2017, jolloin Someron perinteisessä hallikisassa aloittavat noin 20 juniorihyppääjän ohella Minna Nikkanen, Tomas Wecksten, Tommi Holttinen ja Eetu Turakainen. Tampereen Pirkkahallissa hyppäävät niin ikään yli 20 juniorin lisäksi Saga Andersson ja armeijasta uudenvuoden lomalle päässyt viime kauden hallimestari Urho Kujanpää.

SUL:n NMJ-ryhmien ikäluokkiin perustuvat tulosrajat ylitti tänä vuonna ennätykselliset 13 hyppääjää. Yksittäisistä lajeista suurempi määrä oli vain keihäänheitossa.

NMJ-ryhmä on vetänyt  Pajulahdessa Steve Ripponin ohjauksessa kaksi 3 päivän leiriä, ensimmäisen marraskuun alussa ja toisen 10.-13.12. Steve Ripponin leiriohjelma koostuu perinteisesti kolmesta syksy- ja kahdesta kevätleiristä Pajulahdessa, joita täydentävät kevään 1-2 ulkomaan leiriä. Tänä syksynä lokakuun leiri valitettavasti peruuntui, koska ajankohta osui päällekkäin SUL:n  Kick Off -tapahtuman kanssa. Pajulahden leiriohjelma on intensiivinen ja koostuu 2-3 tekniikkaharjoituksesta, joiden lisäksi tehdään harjoituskaudelle sopivat juoksu-, lihaskunto- ja telinevoimisteluharjoitukset.  

NMJ-leiriläisten ohella Pajulahdessa harjoittelevat ja leireilevät Tomas Wecksten, Aino Siitonen, Maria Kytölä ja Anton Kunnas sekä Eemeli Salomäen valmentama, Lahteen muuttanut, Niko Koskinen. Santahaminassa puolustusvoimien urheilukoulussa palvelevat Urho Kujanpää, Mikko Paavola ja Jesse Salmi ovat myös mukana NMJ-leireillä.

Seivästalli tukee sellaisten lahjakkaiden hyppääjien leiritystä, jotka eivät ole saavuttaneet ikäluokassaan SUL:n asettamia tulosrajoja. Viime vuonna heistä parhaiten onnistui Mikko Paavola, joka nousi Mikael Westön valmentamana  M19 EM-edustajaksi.

Joulukuun NMJ-leiriläiset kuvassa, valmentajista olivat mukana Nalle Andersson, Jukka Ollikainen, Teemu Vääräniemi ja Raimo Eskola.

Joulukuun NMJ-leiriläiset kuvassa alarivissä vasemmalta Jesse Salmi, Marcus Kytölä, Mikko Paavola, Tomas Wecksten, Juuso Tolvanen. Ylärivissä Elina Lampela, Saga Andersson, Sofie Westerlung ja Laura Ollikainen. Matolla löhöää  Anton Kunnas ja renkailla seisoo Urho Kujanpää.

Emmehän me ole nopeita…

Suomalaiset yleisurheiluvalmentajat ja johtajat ovat valtaosin hyvin koulutettuja, kokeneita, ammattitaitoisia ja innokkaita. Strategisen ajattelun ja johtamisen perusta – se näkemys – on  kuitenkin joissain asioissa Nalle Wahlroosin sanoin ilmaistuna ”snadisti ohutta”.


Vahvan näkemyksensä esittää pitkän linjan yleisurheilujournalisti Urho Salo Aamulehden kolumnissaan 23.7. Ursa  on kirjoittanut suomalaisesta yleisurheilusta ja seurannut sitä näköalapaikalta jo yli 50 vuotta. Kolumnista löytyvät argumentit ja perusteet yleisurheiluvalmennuksen strategiselle johtamiselle. Strategian voi ja se pitää pystyä ilmaisemaan yhdellä lauseella: Suomen urheilija-aines, valmennusosaaminen ja harjoitusolosuhteet huomioiden on tehokkainta tavoitella menestystä  lajeissa, joissa harjoittelemalla kehittyvien ominaisuuksien merkitys on luontaista fyysistä lahjakkuutta suurempi.

Suomen pikajuoksutilastoista löytyy joka vuosi noin 50 tyttöä ja poikaa, joiden nopeusominaisuudet riittävät sellaisen seiväshyppyvauhdin ja maastalähdön kehittämiseen, jolla naiset hyppäävät 5 m ja miehet 6 m. Seiväshypyn tekniikka pitää kuitenkin opetella 9–12 vuoden iässä, jolloin motoriset taidot kehittyvät parhaiten. Tekniikan opetuksessa ei ole kysymys siitä, että opetetaan jotain erityisen monimutkaista tai vaativaa, vaan siitä, että muutama yksinkertainen perustaito opetetaan erityisen hyvin.

… mutta olemme  riittävän nopeita hyppäämään seivästä maailman huipulla!

Raimo Eskola
Seivästalli ry

Urho Salon kirjoitus Aamulehdessä 23.7.

Kaksi suomalaista finaalikisaan sunnuntaina!

14.7.2017

Perjantaina 14.7. käytiin nuorten alle 23-vuotiaiden EM-kisojen seiväshypyn karsintakisa. Mukana oli kolme suomalaishyppääjää, Tomas Wecksten, Tommi Holttinen ja Urho Kujanpää.

Varminta kisakuntoa osoitti Tomas Wecksten ylittämällä kaikki korkeudet (500, 515 ja 525) ensimmäisellään. Tommi Holttiselta tarvittiin kauden paras tulos kisaan pääsyyn, ja sen Tommi myös teki ylittäen korkeuden 525. Tommi tarvitsi 515 korkeuteen kaksi yritystä, muut korkeudet hän selvitti ensimmäisellään.

Urho Kujanpäällä oli huonoa tuuriakin, viestitti Steve Rippon. Urho oli kolmannellaan jo reilusti yli korkeudesta 515, mutta käsi pudotti riman ja Urho karsiutui.

Finaalikisa hypätään tulevana sunnuntai-iltana ja tuloksia voi seurata tästä linkistä >

Pidetään pojille peukkua ja nostetaan rimaa korkeammalle!

(Klikkaa kuvaa niin se aukeaa isompana. Kisojen tunnelmakuvat kuvasi Ole.)

Jari Holttinen, Tomas Wecksten, Tommi Holttinen, Urho Kujanpää, Mikko Wecksten ja Steve Rippon kisatunnelmissa.
Sunnuntain finaalikisa hyppyjärjestys ja kaksi suomalaista mukana.
Tomas, Tommi ja Urho.


Seiväskarnevaalit junioreiden esiinmarssi, Kujanpäälle kauden kärkitulos

2.7.2017
 
Miesten seipäässä täydellinen sukupolvenvaihdos


Mihinkäs junnukisoihin minä oikein olen tullut, ihmetteli kokenut SM-mitalisti ja maaottelumies Olli Rannikko Somerolla miesten seipään osanottajaluetteloa katsellessaan. Olli väänsi kesän kärkitulokseensa, 5 metriä, sentin lisää. Nuoruus ja kokemus kohtasivat jaetulla sijalla 9, joka irtosi tuloksella 501. Jakajana oli 17-vuotias Marcus Kytölä, josta tuli jo kauden neljäs uusi viiden metrin ylittäjä, herra 141. ”Täysi-ikäisiä” löytyi kisasta Ollin lisäksi vain yksi, kilpailun lopulta tuloksella 551 voittanut Latvian olympiakävijä Marek Arents. Muilta osin päivä oli junioreiden.


Urho Kujanpää sai alun takertelun jälkeen tarpeeksi jäykän seipään alleen ja hyppy alkoi muistuttaa hallikauden 550+ -suorituksia. Kauden kotimainen kärkitulos 541 meni ensimmäisellä, sillä irtosi kakkossija. Yritykset 551:stä uran jäykimmällä seipäällä näyttivät kaikille, että tämä ei jää tähän.

Kolmannen sijan otti Norjan 16-vuotias Pål Hakan Lillefosse ennätyksellään 531 ja nelospaikan Suomessa ahkerasti kilpaileva Ruotsin Carl Stenson tuloksella 516.

Tomas Wecksten kärsii edelleen pienistä tekniikkavirheistä. Korkeat hypyt putoilivat kerta toisensa jälkeen riman päälle ja tulokseksi jäi hänelle vaatimaton 516. Kolmannen U22-sarjan EM-paikan otti Tommi Holttinen tuloksella 501. Etukäteen tiukaksi ajateltu taistelu EM-paikoista kuitenkin latistui, kun tieto Niko Koskisen polvivammasta tuli kilpailupaikalle. Yksi parhaista, kahden vuoden takainen U19-sarjan hopeamitalisti on  toipilaana useita viikkoja.

Poikien U19-sarjan EM-paikoista syntyy tiukka taistelu ensi torstain Seivästalli Cup -kisassa Kaavilla. Tulosrajan 505 on ylittänyt peräti 5 hyppääjää. Kärkipaikalla on tällä hetkellä Eetu Turakainen, joka Someron juhannuskisoissa ylitti ennätyksensä 535. Karnevaalikisassa hyppy oli kuitenkin hukassa, aloituskorkeus jäi ylittämättä. Ikäluokan paras oli tällä kertaa Mikko Paavola ennätyksellään 516. Torstaina 515 ylittänyt Jesse Salmi sai tyytyä tulokseen 461. Tällä kaudella jo 505 ylittänyt Jere Keskinen ylitti 501. Niin ikään EM-rajan 505 ylittänyt Santtu Koskiaho jäi tulokseen 481.

Naisten kilpailussa päivän niukimman pudotuksen teki Minna Nikkanen kauden kärkituloksesta 435. Rima pysyi kannattimillaan ainakin 5 sekuntia, mutta vierähti lopulta alas. Voittotulokseksi jäi 425. Saga Anderssonin todella korkeat hypyt putoilivat myös riman päälle, eikä tulos 405 ole lähelläkään potentiaalia.
Kolmossijan otti Maria Kytölä ennätyksellään 385, ja nelossijan jakoivat loukkaantumisten jälkeen paluuta tekevä Aino Siitonen ja hallissa 400 ylittänyt Laura Ollikainen tuloksella 385.

Naisten kilpailusta puuttuivat mm. lievästä kantapäävaivasta kärsivä Wilma Murto, tekniikkavaikeuksien kanssa taistelevat Elina Lampela ja Henriikka Könönen sekä paluuta radoille Rauli Pudaksen valmentamana tekevä Jatta Salmela.

Miesten puolella lopettaneiden, loukkaantuneiden tai muuten poissa olleiden, karnevaalien pitkäaikaisten 5 metriä ylittäneiden vakiokasvojen lista on todella pitkä: Eemeli Salomäki, Jouni Marjaniemi, Jere Bergius, Mikael Westö, Perttu Korhonen, Juuso Erkkilä, Aleksi Saarelainen, Jarno Kivioja, Välimäen veljekset, Joonas Mikkanen, Teemu Hyytiä, Samuli Järvelä, Joonas Jokivartio jne.
Nuorten voimakas esiinmarssi ja Kimmo Kantosalon isännöimän junioreiden seiväskoulun suuri osanottajamäärä antavat kuitenkin uskoa tulevaisuuteen.

Pentti Nikula jakoi palkinnot. Marek Arents sai kiertopalkintona olleen Pentti Nikula -patsaan pienoismallin voitettuaan karnevaalien pääkilpailun kolmasti.
Seivästallin uusi lakana aina mukana siellä missä seivästä hypätään...

Nuori Urho pesi Saksan huiput

​​​​​​​19.6.2017
 
Ingolstadtin perinteikkään MTV Meet IN -seiväskisan nuorin osanottaja, nimipäiväsankari Urho Kujanpää hankki itsellensä oivallisen nimipäivälahjan voittamalla 17.6. käydyn kisan kovien saksalaisten nenän edestä.
Kujanpää ylitti toisellaan kesän parhaansa 530 ja teki lisäksi kisan parhaan yrityksen 540:stä. Pieni hipaisu ylös mennessä toi 70 cm etäisyydellä olleen riman alas, 80 cm etäisyydellä olisi tullut puhdas ylitys.

Vaatimattomalla tuloksella tulleen voiton arvoa lisää huomattavasti se, että taakse jäivät 570 ylittäneet kakkossijan jakaneet Karsten Dilla ja Hendrik Gruber, jotka tarvitsivat 530 ylittämiseen kolme yritystä. Kolme yritystä tarvitsi myös neljänneksi tullut Leo Lohre, Saksan 80-luvun ykköshyppääjän Günther Lohren poika.  
 
Peräti 577 viime vuonna ylittänyt Florian Gaul ei selvinnyt aloituskorkeudestaan 530. Paluuta yrittävä 591 hypännyt moninkertainen arvokisaedustaja Malte Mohr vetäytyi vaatimattomalta näyttäneen alkuverryttelyn jälkeen kilpailusta kokonaan. Hienoissa olosuhteissa ja tunnelmassa käytyä kisaa haittasi jonkin verran puuskainen pyörivä tuuli.
 
Weckstenillä huonoa tuuria
 
Tomas Wecksten teki yhden kisan korkeimmista hypyistä aloituskorkeudestaan 515. Ilmaa oli välissä lähes puoli metriä, mutta pieni hipaisu alas tullessa pudotti riman. Kesäkuun ajan pelkästään Keski-Euroopassa kilpailevalta, Zweibrückenissä jo 540 ylittäneeltä Wecksteniltä voidaan kuitenkin odottaa 550–560-tuloksia lähiviikkoina.
 
Saksan seiväshyppy kriisissä?
 
Miesten seiväshyppy näyttää kovien perinteiden Saksassa elävän tällä hetkellä vahvaa murroskautta, voi melkein puhua kriisistä. Etelä-afrikkalaisen Chauncay Johnsonin vetämä Münchenin harjoitusryhmä on hajonnut ja sen kantava voima Tim Lobinger taistelee elämästään leukemian kourissa. Ryhmässä vuoden harjoitellut Raphael Holzdeppe muutti jo viime vuonna takaisin Andrei Tiwontshikin huomaan, mutta on kärsinyt loukkaantumisista ja kaukana huippuvireestään. Yli kolmikymppisillä Tobias Sherbarthilla, Hendrik Gruberilla ja vähän nuoremmalla Karsten Dillalla ja myös 25 vuotiaalla Florian Gaulilla on vaikeuksia tekniikan kanssa eikä tekeminen muutenkaan näytä vakuuttavalta.
 
Saksassa vahvat seurat tukevat kuitenkin urheilijoitaan silloinkin kun heillä on vaikeita vuosia tehden paluun huipulle mahdolliseksi. Paras esimerkki tästä on Björn Otto, joka 35 vuotiaana useiden vuosien loukkaantumiskierteen jälkeen nousi olympia-, EM- ja MM-mitalistiksi 35 vuotiaana.
 
Akillesvaivoistaan toipunut lentokapteeni Björn Otto on huhujen mukaan taas nähty seiväshyppypaikoilla!

Rami E.

Urho Kujanpää tyytyväisenä kisan voitosta.

 

Vakka-Suomen seiväshyppääjille loistavat harjoitusolosuhteet!

 

Laitilan uudessa monitoimihallissa eli Finn-Lamex Areenassa on loistavat olosuhteet seiväshypyn harjoitteluun. Hallin juoksusuoralla on seiväspaikka, johon tuli isot patjat ja telineet. Hallin avajaiskisat järjestettiin perjantaina 7.4.2017 ja lajina oli tietysti seiväshyppy.

Uusi halli mahdollistaa seipään lajiharjoittelun myös talvikaudella ja tästä hyötyvät kaikki Vakka-Suomen seiväshyppääjät. Halli avattiin käyttöön jo joulukuussa 2016 ja seivästreenejä on pidetty ahkerasti siitä asti.

Kuvat ovat perjantain 7.4.2017 kilpailusta, jossa hyppääjiä parikymmentä 9 eri seurasta. Kilpailijat kehuivat olosuhteita kovasti. Tulokset tulevat tilastopajaan piakkoin.

Jutun ja kuvat Seivästallille lähetti Rami Hyytiä, Laitilan Jyske.


Mahtava mitalitaistelu miehissä, nuorisokentällinen jyräsi.


Koskisen yltiötaktiikka pakotti Kujanpään kahteen ennätysparannukseen, Anderssonille jälleen ennätys

22.2.2017


 
Miesten seipäässä Niko Koskinen, Urho Kujanpää ja Tomas Wecksten kävivät todella kovan ja vaiherikkaan mitalitaistelun. Vastaavaa ei ole Suomessa nähty sitten Jere Bergiuksen ja Eemeli Salomäen  Daegun MM-kisapaikasta Turun Kalevan Kisoissa v. 2011 käymän kamppailun.
 
Kilpailun alkua hallitsi armeijan metsäleireillä alkukauden karaistumassa ollut Tomas Wecksten, joka ylitti korkeudet 500, 520 ja 530 varmasti ensimmäisellään. Koskinen ylitti aloituskorkeutensa 510 toisellaan todella väljästi ja jätti kaksi seuraavaa korkeutta väliin. Kun sitten 530:stä tuli kaksi vaatimattoman näköistä pudotusta, näytti hänen pelinsä pelatulta.
 
Koskisen uhkapelin aikana mitalissa oli tiukasti kiinni 18-vuotias Eetu Turakainen, joka  katkaisi seipäänsä kilpailun alussa, kokosi sitten hienosti itsensä ja ylitti ennätyksensä 520 toisellaan. Kujanpää haparoi riman kaksi kertaa alas 510:stä, selvisi siitä kolmannellaan ja meni johtoon ylittämällä 525 ensimmäisellään. Wecksten otti kuitenkin heti kärkipaikan takaisin ylittäen 530, jonka Kujanpää jätti väliin.

Mitalitaistelu kiihtyi
Varsinainen mitalitaistelu alkoi riman noustessa 540:n. Johdossa Kujanpää, 535 ylitetty ensimmäisellä. Koskisella kaikki yhden kortin varassa, vain yksi yritys jäljellä. Komeasti yli ja johtoon!  Wecksten pudottaa niukkaakin niukemmin, jättää kaksi yritystä seuraavaan, rima nousee 545. Koskinen jättää väliin. Kujanpäällä on uran jäykin seiväs kädessä, ensimmäisellä jää maastalähtö vajaaksi, limbo, Wecksten pudottaa taas todella niukasti. Kujanpäällä  toisella telineet liian lähellä, jaloilla alas, myös Wecksten pudottaa. Kujanpäällä kolmannella kaikki kohdallaan viikon vanhaa ennätystä sivuten yli ja johtoon. Weckstenille pronssia. Rima nousee 550, Koskinen pudottaa. Kujanpää saa mahtihypyn, ensimmäisellä yli ja 15 cm ilmaa välissä. Koskinen nostattaa riman 555:n, mutta rytmi ja hallinta ovat kadoksissa, selvä  pudotus. Kujanpää ei taaskaan saa jalkoja pysymään kasassa, pudotus. Koskiselle toinen selvä pudotus, hopeaa tuloksella 540. Kujanpää saa voitosta lisää virtaa ja seilaa vielä yli parantaen ennätystään jo toisen kerran tässä kilpailussa ja neljännen kerran kahden viikon sisällä. Yritykset nuorten halli SE:tä sivuavasta 561:stä ovat sen verran hyviä, että sekin on ulottuvilla.
 
Urho Kujanpää teki kilpailussa kaikkiaan 15 hyppyä, joista 7 ylitystä, 7 pudotusta ja 1 limbo. Paras hyppy, 550:n ylitys oli 10. hyppy ja 6. ylitys. Vauhdin pituus oli 14 askelta, ote kilpailun loppuvaiheessa 485 cm, hyppääjän paino n. 80 kg, seiväs korkeudesta 545 alkaen UCS Spirit 500 -93 flex 13,9. Seiväs on sama, jolla Jere Bergius hyppäsi ennätyksensä 572 toukokuussa 2012. Tomas Wecksten teki kilpailussa 6 hyppyä, josta 3 ylitystä. Niko Koskinen hyppyä 8 joista 2 ylitystä.

Vallanvaihto seiväshypyssä
Miesten seipäässä toteutui lopullinen vallanvaihto 90-luvun lopulla  syntyneiden hyppääjien ottaessa 4 kärkisijaa ja kuudennen suomalaisittain erinomaisilla tuloksilla. Kujanpään ja Turakaisen lisäksi ennätystään paransi myös pari vuotta suvantovaiheessa ollut jo 15 vuotiaana 5 m hypännyt Mikael Westön suojatti Jesse Salmi. Kuudes sija irtosi tuloksella 510.
 
Niko Koskista nykyisin ansiokkaasti valmentava Eemeli Salomäki puolusti ainoana tuloksen saaneena 80-luvun sukupolvea viidennellä sijallaan ja esittämällä näyttävät, vuodesta toiseen kuvaajia ja toimittajia kiinnostavat mahtituuletukset ja voittokarjahtelut näyttävän  510 ylityksensä jälkeen. Tällä kertaa riemu osoittautui ennenaikaiseksi, voittoon olisi tarvittu puoli metriä enemmän.
 
Kujanpään 555 on paras SM-hallin voittotulos 2010-luvulla. Samaan tulokseen on  tällä vuosikymmenellä hallissa yltänyt viisinkertainen arvokisaedustaja Jere Bergius, joka ylitti 555 Tampereella Tähtien Kisoissa helmikuussa 2012 ja Eemeli Salomäki joka ylitti tuloksen peräti kolme kertaa vuosina 2012, 2013 ja 2014.
 
Euroopan yleisurheiluliitto EEA on tehnyt seiväshypylle ja nuorille hyppääjille varsinaisen karhunpalveluksen jättämällä EM-halleista karsinnat pois ja tekemällä kisasta vain parhaalle eliitille avoimen kutsukilpailun. EM-hallin tulosraja miesten seipäässä on yli 10 vuotta ollut 550, ulkoratojen EM-kisoihin Amsterdamiin tulosraja oli 555 samoin kuin Zurichiin 2014  ja Helsinkiin 2012.Nyt SUL:n nettisivulla ilmoitettu EM-hallin raja on 578. EAA siis sulki ovet Urho Kujanpään ja monen muun lupaavan nuoren nenän edestä.
 
Saga Andersson mestariksi, monta kärkihyppääjää poissa
 
Naisten kilpailun parasta antia olivat mestaruuden ennätyksellään 423 ottaneen Saga Anderssonin hypyt. Ranskalaistyyppisellä tekniikalla, leveällä otteella voimakkaasti seivästä taivuttaen hyppäävä Saga paransi ennätystään hallikaudella jo kolmannen kerran. Lisää voidaan odottaa nuorten SM-halleissa Turussa.

Kaksi vuotta sitten 436 hypännyt ja Wilma Murron kanssa tasapäisesti kilpaillut Elina Lampela on tekniikkavaikeuksien ja hyppykammon jälkeen saamassa uudelleen juonesta kiinni. Hopea irtosi kauden parhaalla tuloksella 410. Pronssin otti 17-vuotiaiden Euroopan mestari Alina Strömberg myös kauden parhaallaan 400. Lupaavasti hypännyt nuori Minttu Koskiaho paransi ennätyksensä lukemiin 385 ja Pinja Koivumäki lukemiin 370.
 
Minna Nikkanen ja Wilma Murto kilpailivat samaan aikaan Birminghamissa. Kärkihyppääjistä olivat lisäksi poissa varvasmurtumaa paranteleva Aino Siitonen ja 4 m talvikarnevaaleilla ylittänyt Laura Ollikainen. Heidän mukana ollessaan olisi tulosluettelossa 4 metrin yläpuolella ollut jo aika mukava määrä hyppääjiä. Myös  Henriikka Könönen ylittänee 4 m lähiaikoina.

Raimo Eskola
 

Urho Kujanpää
Niko Koskinen
Tomas Wecksten
Saga Andersson


Urho härnäsi Eirik Dolvea, Minnalle rutiinivoitto hallimaaottelussa

12.2.2017
 

Hienon kilpailun  hypännyt Urho Kujanpää pani ratkaisukorkeuksissa  vauhtia jopa viime  viikonloppuna 563 hypänneen, muutaman vuoden takaisen M19 sarjan Euroopan mestarin Norjan Eirik Dolven töppösiin.
 
Urho ylitti ennätyksensä 545 ensimmäisellään. Rima nousi 555:n jonka ensimmäisenä hyppyvuorossa ollut  Eirik ylitti ja lähti toimitsijan saattamana vessaan. Urho pudotti 555 ensimmäisellään, nostatti sitten riman 560:n  josta Eirik oli ensimmäisenä hyppyvorossa. Vessareissu jäi lyhyeksi, kilpailun johtaja patisti miehen takaisin hyppypaikalle. Eirikin pokka kuitenkin piti ja hän jätti  560 väliin. Urho otti jäykemmän seipään ja teki  kaksi korkeudessa hyvää yritystä todistaen itsellensä ja muille, että tällaiset korkeudet ovat täysin hänen ulottuvillaan.
 
Nopeasti kehittyneen Eirik Dolven taustalta löytyy myös suomalaista valmennusosaamista. Hän harjoitteli 20 vuotiaaksi asti turkulaislähtöisen 70-luvulla  Risto Ivanoffin taustalla toimineen sittemmin Norjaan muuttaneen Paavo Moilasen ryhmässä.
 
Minna Nikkanen otti ennakko-odotuksia vaisummaksi jääneen naisten kisan voiton rutiinituloksellaan 440 jonka ylitti ensimmäisellään. Kakkossijan otti varovaisesti vain 10 askeleen vauhdilla hypännyt Ruotsin Michaela Meier, joka ehti kilpailupaikalle lentojensa myöhästelyn takia vasta pari tuntia ennen kisan alkua eikä uskaltanut matkasta rasittuneena hypätä täydellä teholla. Kolmas sija meni vauvalomalta hyppypaikoille palannelle Norjan Catharina Larsåsenille joka hyppäsi pirteästi 400.
Wilma Murto ei ehkä ollut täysin palautunut  Keski Euroopan kiertueelta koska aloitukorkeus 430 jäi ylittämättä.
 
Naisten kilpailun alku viivästyi kaiken lisäksi lähes tunnilla  pikajuoksujen  lähtösähläysten venyttyä miesten kilpailun paljon odotettua pitemmäksi. Miesten ei annettu hypätä lähtöjä odoteltaessa.
 
Raimo Eskola


Saga Andersson ylitti 17-vuotiaiden maailman kärkituloksen

6.2.2017

Esbo IF:n nuori seiväshyppääjä Saga Andersson teki parhaan tuloksen avoimissa Varsinais-Suomen kaksipäiväisissä hallimestaruuskilpailuissa Kupittaalla. Hän ylitti uuden ennätyksensä 420, mikä on maailman tämän hallikauden kärkitulos 17-vuotiaiden ikäluokassa.

Uuden ennätyskorkeutensa 420 Saga Andersson ylitti lauantaina kolmannella yrityksellään. Lisäksi hän yritti vielä kolmesti korkeutta 425.

Maaliskuussa 17 vuotta täyttävä Saga on tänä kesänä parantanut halliennätystään kaikissa neljässä kilpailussaan tuloksin 405, 410, 417 ja 420. Sagan valmentajana toimii hänen isänsä Björn ”Nalle” Andersson, joka itse saavutti pronssimitalin vuoden 1991 Kalevan kisoissa. Nalle Anderssonin oma ennätys vuodelta 1995 on 543. Se olisi miesten tämän vuoden kotimainen kärkitulos.

Lue koko artikkeli täältä!

Saga Andersson

Murron ja Nikkasen kausi lupaavasti liikkeelle, Ranskassa täydellä vauhdilla

2.1.2017

Seiväshypyn kotimaiset kärkinaiset Wilma Murto ja Minna Nikkanen avasivat talven kilpailukauden uudenvuodenaattona tuloksin 435 ja 425. Murto voitti ja Nikkanen oli toinen Somerolla käydyssä hallikilpailussa.

Kaksikolle kilpailu oli käytännössä kova harjoitus. Kumpikin käytti vielä 12 askeleen vauhtia. Täyden vauhdin kilpailut he aloittavat viikon kuluttua Ranskan Tignesissä, kirjoittaa yleisurheilu.fi.

Lue koko artikkeli täältä >

Wilma Murto


Henriikka Könönen ja Eetu Turakainen uusimmat ylittäjät!

2.1.2017


Aulis Tiensuu toimitti Seivästallille uusimmat tilastot seiväshypyn neljän ja viiden metrin ylittäjistä. Tilastoista löytyy mielenkiintoisia nimiä ja yllättäviä tuloksia. F1-selostajana nykyisin tunnettu Erkki Mustakari löytyy tilastosta kaikkien aikojen kolmantena viiden metrin ylittäjänä heti Nikulan ja Kairennon jälkeen. Mustakarin ennätys 528 syntyi Fresnossa USA:ssa 12.4.1969. Yli viiden metrin ylittäneitä miehiä löytyy kaikkiaan 136. Korkeudesta 550 ja yli hypääneitä löytyy heitäkin 25.

2010-luvulla viiden metrin ylittäjiä miehissä on toistaiseksi 19. Edellisellä vuosikymmenellä heitä oli 20, joten uskotaan tuon ylittäjien määrän nyt kasvavan. Uusimpana viiden metrin ylittäjänä miesten listalla on Eetu Turakainen, joka ylitti korkeuden 502 Turussa 14.2.2016 ja paransi ennätystään juuri ennen vuodenvaihdetta korkeuteen 515. Kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen viiden metrin ylittäjä löytyy jo helmikuulta 1963, jolloin Pentti Nikula ylitti korkeuden 510.

Naisten 4 metrin kerhon uusin jäsen on Henriikka Könönen, joka ylitti 405 Oulussa 23.7.2016. 2000-luvulla neljän metrin ylittäjien määrä oli 10, tällä vuosikymmenellä jo 9, joten tulossa lienee historian paras vuosikymmen tälläkin mittarilla. Kaikkiaan 21 suomalaista naishyppääjää on ylittänyt 4 metriä, kertovat Aulis Tiensuun laatimat tilastot. Ensimmäisenä naisena kyseisen tulosrajan ylitti Teija Saari heinäkuussa 1998.

Henriikka Könönen
Eetu Turakainen

2016


Bergiuksen piikkarit roskikseen

Tampereen Keskustorilla upeat seiväskisat

31.7.2016


”Urheilua ihan livenä” uutisoi Aamulehti Tampereen Keskustorilla käytyä näyttävää miesten ja naisten seiväskisaa, jota seurasi vierestä satamäärin seiväshypyn, aurinkoisen sään ja kukkaisviikkojen houkuttelemia katsojia. Kisaisäntä Tampereen Pyrintö onnistui hienosti antamaan yleisölle esimakua tulevasta, samalla paikalla käytävästä, Ruotsi-ottelun miesten seiväskilpailusta.
 
Viisi kertaa Suomea aikuisten arvokisoissa edustanut, v. 2012 ennätyksensä 572 hypännyt, Jere Bergius päätti uransa näyttävästi. Ylitettyään kauden parhaansa 505 hän tuuletti patjalla riemukkaasti, riisui piikkarit jaloistaan, työnsi ne patjan vieressä olleeseen roskikseen, kätteli toimitsijat ja totesi ”Tämä oli tässä”.  
 
”Päätin jo useita vuosia sitten, että katson Rion vuoteen asti mihin yllän ja päätän jatkosta sen jälkeen. Sairastelujen, loukkaantumisten ja muiden vastoinkäymisten jälkeen en kuitenkaan pystynyt palaamaan tasolleni ja kipinä vain vähitellen sammui. Päätös lopettamisesta syntyi tämän vuoden aikana. Tämä kisa tarjosi hienon tilaisuuden viimeiselle hypylle. Halusin päättää urani ylitykseen”, kommentoi Bergius lopettamistaan.
 
Muut hyppääjät tarjosivat hekin yleisölle kukkurakaupalla näyttäviä ylityksiä ja peräti 5 hyppääjää pääsi yrittämään omaa ennätystään. Naisten sarjan paras oli Kalevan kisojen hopeamitalisti Aino Siitonen, joka ylitti näyttävästi 410 ja teki kohtalaisen hyvät yritykset ennätyskorkeudestaan 431. Myös yllätyspronssin Oulussa ennätyksellään 405 ottanut Henriikka Könönen oli vireessä, saldona 395 ja pirteät yritykset ennätyskorkeudesta 410.
 
Miesten sarjaa hallitsivat juniorit. Kalevan kisojen mitalikaksikon järjestys vaihtui kun hopeamitalisti Niko Koskinen sujahti tyylikkäästi yli 535:stä. Kultaa Oulussa ottanut Tomas Wecksten karahti hieman yllättäen tähän korkeuteen ja tulokseksi jäi 520, joka toki ylittyi reilusti. Alkukaudesta haparoinut Koskinen nostatti lopuksi riman kauden kärkitulokseen 551 ja teki siitä kaksi erinomaisen hyvää yritystä. Lupaavaa esitystään Niko kommentoi toteamalla ”Nyt olen käynyt 2 kilpailua, joissa ei ole sattunut mihinkään”.
 
Nuorten MM-kisoista alkuviikosta kotiutunut Urho Kujanpää otti kolmostilan ylittämällä myös erittäin näyttävästi korkeilla hypyillä 505 ja 520.  Ennätyskorkeus 535 oli vielä kuitenkin liikaa.
 
Haastatteluissa hyppääjät kehuivat kilvan hienoa kisaa: ”Aivan mahtavat olosusuhteet ja yleisö”, kiitteli Wecksten. ”Hienoa, että seiväshyppy tuodaan lähelle katsojia, tuonne Ratinaan he eivät oikein tahdo löytää”, mietti Kujanpää.
 
Seivästalli avusti Tampereen Pyrintöä järjestelyissä.

RE

Jere Bergius

Wilma Murto mitalisuosikki

Wilma Murto taistelee mitalista tänään klo 19.20 Suomen aikaa hypättävässä seiväshypyn alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Puolassa. Finaaliin riitti toissapäivänä hypätyssä karsinnassa 415, jonka hän ylitti helposti ensimmäisellään. Wilma on tilastokärki hallituloksellaan 471 ja sen sekä ulkona ylittämänsä 450 valossa hienoinen suosikki. Kovan vastuksen antavat kuitenkin Venezuelan 460 ulkona ylittänyt Robeilys Penaldo ja Sveitsin Angelica Moser joka hallissa ylitti 450. Myös  Ruotsin vasta 16 vuotias Lisa Gunnarsson on kova haastaja,  hänkin on jo ehtinyt ulkona ylittää  450.

Kisan tulospalvelu löytyy täältä!

Holttinen ja Kujanpää finaaliin


Poikien aamupäivällä hypätyssä karsinnassa Tommi Holttinen ja Urho Kujanpää ylittivät molemmat toisellaan 520 ja menivät finaaliin. Urhon diesel vaati käynnistyäkseen kahden pudotuksen verran hehkutusaikaa aloituskorkeudesta 495. Sen jälkeen 510 menikin ensimmäisellä ja 520 toisella. Tommi aloitti kilpailun 510:stä, ylitti sen  samoin  kuin 520 toisellaan.
Varsinaista karsintarajaa 535 ei kenenkään tarvinnut ylittää, parhaan tuloksen 530 hyppäsi ennakkosuosikki 570 Mannhaimissa kesäkuussa ylittänyt Australian Kurtis Marschall. Finaaliin pääsi hänen lisäkseen 13 hyppääjää jotka kaikki ylittivät 520. Poikien Finaali hypätään lauantaina klo 18.10

Kisan tulospalvelu löytyy täältä!

RE

Wilma Murto alle 20 v. MM-kisojen seiväshypyn karsinnassa tänä iltana!


Alle 20-vuotiaiden MM-kisat alkoivat tänään Pohjois-Puolassa Bydgoszczin kaupungissa. Ensimmäisenä päivänä ohjelmassa on mm. naisten seiväshypyn karsintakisa, joka alkaa Suomen aikaa klo 18.00.

Suomalaisista kisassa on mukana ennakkosuosikkeihin laskettava Wilma Murto, jolla on alle 20-vuotiaiden maailmanennätys 4.71. Kovimpana haastajana kisoissa Wilmalla on Venezuelan Robeilys Peinado, joka on tänä vuonna ylittänyt 4.56. Ennätyksensä 4.60 Peinado hyppäsi viime vuonna.

Wilma Murto on jo tänä kesänä kilpaillut aikuisten sarjassa, joista EM-kisoista tuloksena 4.45 ja seitsemäs sija. Paavo Nurmi kisassa Turussa Wilma tuli toiseksi tuloksella 4.52.

Kisan tulospalvelu löytyy täältä!

Wilma Murto

Alina Strömberg hyppäsi seiväskultaa alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tbilisissä!

19.7.2016

Larsmo IF:n seiväshyppääjä Alina Strömberg saavutti Suomen ensimmäisen kultamitalin alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tbiliisissä. Strömberg paransi ennätystään peräti 15 sentillä voittaen yllättäen tyttöjen seiväshypyn tuloksella 415.  Esbo IF:n Saga Andersson hyppäsi neljänneksi tuloksella 395, kirjoittaa Jyrki Repola yleisurheilu.fi -sivustolla.

Vaasassa pitkään toiminut Mikael, Johan ja Hans Westön vetämä seiväshyppykeskus on tuottanut vuosien mittaan useita kärkihyppääjiä, kuten esim. olympiaedustaja Vanessa Vandy v. 2008, kertoo Seivästallin asiantuntija Raimo Eskola.

Strömberg ylitti 415 kolmannella yrityksellä. Myös Espanjan Meritxell Benito ja Tshekin Amálie Svábíková yrittivät kolme kertaa 415:ttä, mutta eivät ylittäneet sitä. Strömberg ylitti ensimmäisellään 370, 385 ja 395 sekä toisella 405. Benito johti kilpailua ennen ratkaisukorkeutta ylitettyään 405 ensimmäisellä yrityksellä. Benito sai hopeaa ja Svábíková pronssia.  

-Kaikki tuntui hyvältä. Ote piti hyvin ja onnistuin hyppäämään ennätykseni tärkeässä paikassa!, Strömberg riemuitsi.

17-vuotiasta Strömbergiä valmentaa Mikael Westö, joka on saavuttanut Kalevan kisojen seiväshypyssä neljä hopeaa ja neljä pronssia, viimeksi hopeaa vuosi sitten, viestittää yleisurheilu.fi -sivusto.

Seivästalli onnisttelee Alinaa ja Sagaa hienoista suorituksista.

http://www.yleisurheilu.fi/uutinen/strombergille-em-kultaa-ja-vaanaselle-pronssia-tbilisissa

Alina Strömberg ja Mikael Westö Tbilisin kultatunnelmissa.

Amsterdamin EM-kisat, naisten kilpailu

13.7.2016

Molemmat naisten seipään kilpailupäivät olivat erittäin tuulisia. Katsomoiden yläpuolella liput sojottivat pääosin vaakasuoraan ja kentällä seiväspaikan tuuliviirit pyörivät ihan joka suuntaan. Hyppääminen oli erittäin haastavaa.

Karsinnassa tuli paljon pudotuksia ja läpijuoksuja. Muun muassa finaalissa kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet Ruotsin Angelica Bengtsson ja Kreikan Nikoleta Kiriakopoulou olivat vaikeuksissa avauskorkeuksissaan. Bengtsson ylitti 420 ja Kiriakopoulou 435 vasta kolmannella yrityksellä.

Finaaliin riitti lopulta 435 ylittäminen ilman pudotuksia ja sen turvin Wilma Murto selvitti tiensä täpärästi finaaliin. Minna Nikkanen ylitti 445, minkä hän tarvitsikin pudotettuaan kerran aloituskorkeudestaan 420.

Karsinnan kovin putoaja oli kokenut ja useissa arvokisoissa menestynyt Tsekin Jirina Ptacnikova. Hänen kesän parhaansa on 465 ja ennätys 476. Hän on mm. vuoden 2012 Euroopan mestari ja 2014 hän voitti MM-halleissa hopeaa.

Finaali

Finaalissa kovimmat ennakkosuosikit pitivät pintansa. Kreikan Ekaterini Stefanidi oli kisan suvereeni ykkönen. Aloituskorkeudet menivät helposti. Kisaennätys 481 syntyi kolmannella yrityksellä. Toiseksi tulleella Lisa Ryzihillä näytti olevat jotain ongelmia ilmeisesti takareidessään. Varmistettuaan kakkossijansa hän jätti kisan siihen. Karsinnassa takellelleet Bengtsson ja Kiriakopoulou hyppäsivät finaalissa selvästi karsintaa varmemmin.

Wilman ja Minnan hypyt ailahtelivat tuulioloja vastaavasti. Molemmat saivat hyvän hypyn aikaan, kunhan saivat askeleet osumaan merkille kunnon juoksulla. Wilma ylitti 445 toisellaan ja Minna kolmannellaan ja heidän sijoituksensa olivat 7. ja 9.

Finaalissa hyppäsi 14 naista, joista kaksi jäi ilman tulosta. Kovin suomalaisten taakse jääneistä oli Saksan ennätyksen haltija, kokenut ja menestynyt 30-vuotias Martina Strutz. Hänen kauden parhaansa on 470. Hän on voittanut uransa aikana mm. MM-hopeaa ja EM-hopeaa.

Tulokset:

http://www.european-athletics.org/externalmodules/AT/pdf/ATW072101_C73M.pdf


Teksti: Sari Murto, kuva: Tero Heiska

Wilma Murto, Jarno Koivunen ja Minna Nikkanen.

Seivästalli luovutti seivässetin Turun seiväskoululle

10.7.2016

Seivästallin toiminnan kulmakivenä on uusien harrastajien tuominen lajin pariin ja jo lähes 10 Seivästallin seiväskoulua on toiminnassa eri paikkakunnilla. Saimme anomuksestamme Opetus- ja kulttuuriministeriöltä vuodenvaihteessa lisäresursseja, joilla nuorten harrastajien lajikiinnostusta kasvatetaan. Ensimmäinen, seiväskoulun tarpeisiin räätälöity kuuden seipään setti luovutettiin Someron seiväskarnevaaleilla Turun seiväskoululle. Seipäät vastaanotti Teemu Hyytiä ja sen luovuttivat Pentti Nikula, Raimo Eskola ja Rauno Pusa.

Loputkin viisi seivässettiä tullaan luovuttamaan seiväskouluille loppuvuoden aikana.

Mikäli haluat olla tukemassa seiväshypyn uutta nousua, liity Seivästallin jäseneksi osoitteessa: www.seivastalli.fi

Lahjoituksen vastaanotti Teemu Hyytiä (oik.) ja sen luovuttivat (vas.) Pentti Nikula, Raimo Eskola ja Rauno Pusa.

Wecksten 550, Andersson 415

Seiväshistoriaa Someron sateessa

Kuuden vuoden kuiva kausi päättyi Somerolla sateiden välissä, kun Tomas Wecksteenistä tuli kuuteen vuoteen ensimmäinen uusi suomalainen 550:n ylittäjä. Edellinen oli Jere Bergius, joka ylitti 550 ensimmäisen kerran Kajaanin Kalevan kisoissa v. 2010. Hyvän vastuksen Tomakselle ja jännittävän kisan katsojille tarjosi Saksan Torben Laiding, joka  otti kakkossijan samalla tuloksella 550.
 
Tomas Wecksten on lajiisa vihkiytynyt tunnollinen ja tinkimätön harjoittelija, jonka kehitys on hyvän, nimenomaan hyvän valmennuksen ja kovan harjoittelun tulosta. Hänen tyyppisensä urheilijan menestyminen lämmittää mieltä erityisen paljon.
 
Amsterdamin EM-finaalissa 550 riitti kuudenteen sijaan. Sen otti monena vuonna Somerolla nähty joskus kolmessakin kilpailussa saman päivän aikana hypännyt Latvian Mareks Arents. Vuoden Eemeli Salomäkeä ja Jere Bergiusta vanhempi Arents on tällä kaudella ylittänyt jo Rion tulosrajan 570. Suurin osa hänenkin lahjakkuuttaan on kyky ja halu harjoitella paljon.
 
Luontoäiti ei tehnyt hyppääjien päivästä helppoa, vaan roiskautti kunnon kuuron kentälle jo ennen kisan alkua ja pari puolen tunnin saavistakaatoa sen kestäessäkin. Lopullinen niskalenkki tuli riman noustua 560:een, kun jo märät ja kohmeiset hyppääjät saivat vielä yhden kastelukannullisen  niskaansa.  
 
Naisten kilpailussa jo useaan otteeseen näyttäviä 4 metrin ylityksiä esittänyt Saga Andersson sai palaset loksahtamaan kohdalleen ja paransi ennätystään kahdesti. Ensin ylittyi 405 ja heti perään 415. Lisää lienee tulossa lähiviikkoina.
 
Henriikka Könönen paransi ennätystään 395:een. Saman korkeuden ylitti myös Elina Lampela. MM-kisaraja 405 jäi kummaltakin erinomaisista yrityksistä huolimatta ylittämättä.
 
Seiväskarnevaalit pidettiin Somerolla ensimmäisen kerran jo vuonna 1979 ja on säilynyt elinvoimaisena seiväsväen joka kesä yhteen kokoavana  tapahtumana jo neljättä vuosikymmentä.
 
Seivästalli tukee tapahtumaa merkittävästi. (RE)

Tomas Wecksten ylitti 550 Someron seiväskarnevaalien pääkisassa 9.7.2016.
Someron Seiväskarnevaalien 2016 iloinen osallistujajoukko yhteiskuvassa.

Seivästalli Cupin toisen osakilpailun tulokset

Miehet
1. Tommi Holttinen, Someron Esa, 520
2. Eetu Turakainen, Turun Urheiluliitto, 510
3. Aleksi Saarelainen, Espoon Tapiot, 500
4. Urho Kujanpää, Tampereen Pyrintö, 500
5. Olli Rannikko, Nokian Urheilijat, 490
6. Akseli Välimäki, Noormarkun Nopsa, 470
Jussi Kaavi, HKV, NH
Perttu Korhonen, LA, NH
Juuso Erkkilä, KyVo, NH

Turun Urheiluliiton Eetu Turakainen ylitti nuorten MM-kisarajan hyppäämällä 510.
Kisarajan olivat jo aiemmin ylittäneet Tommi Holttinen ja Urho Kujanpää.

Naiset
1. Henriikka Könönen, Kuivasjärven Aura, 385
2. Elina Lampela, Oulun Pyrintö, 375
3. Pinja Koivumäki, Lauttakylän Luja, 355
Laura Sirkiä, Salon Vilpas, NH



Seivästalli Cupin toinen osakilpailu hypätään Somerolla 3.7.2016

Yksitoista hyppääjää tavoittelee kauden kärkitulostaan tai arvokisarajaa Seivästalli Cupin 2. osakilpailussa Somerolla. Someron erinomaiset olosuhteet antavat siihen hyvät mahdollisudet.

SOMERON URHEILUKENTÄLLÄ
sunnuntaina 3.7.2016 klo 13.00 alkaen
Sarja: seiväshyppy miehet

Mukana kisassa/seura/pb
(päivitetty 28.6. klo 22.00)

  • Teemu Hyytiä, LaJy, 510
  • Aleksi Saarelainen, EspTa, 520
  • Eetu Turakainen, TuUl, 502
  • Juuso Erkkilä, KyVo, 500
  • Urho Kujanpää, TamP, 526
  • Tommi Holttinen, SomE, 527
  • Perttu Korhonen, LaA, 540
  • Niko Koskinen, JanJa, 541
  • Jussi Kaavi, HKV, 510
  • Olli Rannikko, NoU, 538
  • Akseli Välimäki, NoorNo, 502

Hyppykorkeudet: 470-490-505-520-530 + 5 cm                 

Palkinnot: 1) 200,-, 2) 150,- ja 3) 100 euroa, tulosraja palkinnoille 520

Isäntäseurana toimii Someron Esa
TERVETULOA!

Seivästallin lakana liehuu 3.7. Somerolla.

Salomäki 525, Holttinen 510
Loukkaantumiset ja pikkuvaivat hyppääjien kiusana


Eemeli Salomäki otti  Seivästalli Cupin Turun osakilpailun voiton Paavo Nurmen Stadionilla ylittämällä kesän parhaansa 525. Näyttävä ylitys antoi jopa varovaista toivoa EM-kisarajan 555 ylityksestä. Tuloksena oli  kuitenkin valitettavasti jo liiankin tutuksi tulleet kolme läpijuoksua.

Viileä sää ja oikukas tuuli häiritsivät kilpailua lievästi varsinkin sen alkuvaiheessa ja vain toiseksi tullut 19-vuotias Tommi Holttinen pääsi lähelle omaa tasoaan ylitettyään 510. Lievistä jalkavaivoista kärsinyt Aleksi Saarelainen jäi 495:een, Urho Kujanpää, Einari Välimäki ja Mikael Westö eivät vain saaneet tällä kertaa konettaan kunnolla käyntiin. Olli Rannikko jätti  hallikauden väliin olkapäävaivojen takia, oli tauon jälkeen hieman ruosteessa ja jäi aloituskorkeuteen 480. Jere Bergius hioo vielä tekniikkaansa kisakuntoon.

Wecksten ja Koskinen ulkomailla
Hallikauden kärkimiehistä  olivat poissa Zweibruckenissä kilpailleet Tomas Wecksten ja Niko Koskinen, jalkapöydän rasitusvammasta kärsivä Jouni Marjaniemi, juhannukseen asti kilpailutaukoa pitävä Matti Mononen, Jyväskylän tähtikisoissa tiettävästi kautensa aloittava Perttu Korhonen ja polkupyöräonnettomuudessa olkapäänsä loukannut Joonas Jokivartio.  

Seivästallu Cup tarjosi kuitenkin tavoitteensa mukaisesti  10:lle mukana olleelle hyppääjälle tilaisuuden kilpailla sellaisena viikonloppuna, jolloin kotimaassa ei muita seiväskilpailuja ollut. Isäntäseura Turun Urheiluliitto hoiteli järjestelyt kiitettävästi Petri Salomäen, Juha Rauhaniemen, Hille Hämäläisen ja Jari Holttisen toimesta.

Aino toinen Zweibruckenissa, Minna ja Wilma kisaavat tänään
Naisten EM- rajaa tavoitteleva Aino Siitonen ylitti Saksan Zweibruckenissa Himmelsturmer Cupin B-kilpailussa 420 sijoittuen toiseksi. Minna Nikkanen ja Wilma Murto kilpailevat naisten huippukovassa A-kilpailussa tänää sunnuntainan mm. viime viikolla maailman kärkituloksen 489 hypänneen Kuuban Yarisley Silvan ja Saksan Silke Spiegelburgin kanssa.

Miesten B-kilpailussa lievistä selkävaivoista viikolla kärsinyt Tomas Wecksten ylitti aloituskorkeutensa 500 ja sijoittui  kahdeksaneksi. Niko Koskinen vetäytyi kilpailusta polvivaivan takia. Miesten tänään käytävää A-kilpailua tähdittävät oman kylän pojan  Raphael Holzdeppen lisäksi mm. Tobias Sherbarth, Lazaro Borges, Valentin Lavillenie ym.


Seivästalli Cup, 1. osakilpailu


PAAVO NURMEN STADIONILLA
lauantaina 11.6.2016 klo 13.00 alkaen
Sarja: seiväshyppy miehet

Osanottajat:   
Teemu Hyytiä                                                                   
Einari Välimäki    
Eetu Turakainen    
Eemeli Salomäki  
Aleksi Saarelainen 
Tommi Holttinen       
Urho Kujanpää  
Jere Bergius      
Mikael Westö  

Kaikki sarjat hypätään yhtenä kilpailuna.                       
Hyppykorkeudet: 480, 495, 510, 525, 535, 545, 555 + 5 cm                     
SUL hyväksyy tässä kilpailussa mahdollisesti saavutetut arvokisojen tulosrajat.

Isäntäseurana toimii Turun Urheiluliitto
TERVETULOA!

Punaset sulle. Juha Rauhaniemi (aikanaan 550) liputtaa Eemelin kilpailun päättyneeksi.
Seivästallin mainoslakana liehuu lauantaina Turussa.

Wecksten 545, Holttinen 525 Lappeenrannassa


Nuoret Tomas Wecksten ja Tommi Holttinen aloittivat kotimaan kilpailukautensa Marskin kisoissa Lappeenrannassa henkilökohtaisilla ennätyksillään. Wecksten ylitti 545 kolmannellaan, Holttinen 525 toisellaan, mutta kummankaan yritykset 10 cm korkeammalta eivät vielä onnistuneet.

Hyvissä olosuhteissa käydyn kilpailun kolmannen sijan otti kokenut Mikael Westö tuloksella 515. Kauden parhaansa teki myös juniori Eetu Turakainen ylittämällä 5 metriä ensimmäisen kerran ulkoradoilla. 

Matti Monosen otteissa on vielä hieman alkukankeutta, aloituskorkeus 535 jäi tällä kertaa ylittämättä. 
Eemeli Salomäki joutui jättämään kisan väliin kipeytyneen olkapään takia.
 
Naisten seipään voitti Aino Siitonen kesän parhaallaan 415.
 
Niko Koskisen avaus Hyvinkään Seiväscupissa sujui haparoiden, aloituskorkeus jäi ylittämättä.
Tyttöjen puolella Saga Andersson ylitti 395, ennätyskorkeus 405 oli  niukkaakin niukemmin liikaa.
 
Kotimaan seiväskausi jatkuu ensi maanantaina Leppävaarassa.

Raimo Eskola

Seiväshyppääjät tulosrajojen kimppuun!


Vilkkaan arvokisavuoden ulkoratakausi käynnistyy toden teolla lähipäivinä. Kesäkuu onkin miesten puolella kiireinen, sillä Amsterdamin  EM-tulosrajat  (M 555, N 440) on tehtävä 26.6. mennessä ja Rion rajatkin  (M 570, N 450) jo 11.7. mennessä.

Kärkinaisten Minna Nikkasen ja Wilma Murron valinnat ovat selviä. He avaavat kautensa näyttävästi Timanttiliigan kisoissa Roomassa 2.6. ja Birminghamissa 5.6.

EM rajaa tiukasti tavoitteleva Aino Siitonen ehti jo avata kautensa ylittämällä 410 Lissabonin leirikilpailuissa. Hän käy korkeuden 440 kimppuun Marskin kisoissa Lappeenranassa 31.5. ja jatkaa jahtia 3.6. Puolan Sopotissa.
                                                                                     
U17-sarjan EM-Tblisin rajan ylittänyt Saga Andesson yrittää parantaa Lempäälän 4-metristään Hyvinkään Seiväscupissa 31.5. Samassa kisassa avaa kautensa myös viime vuoden U19 EM-hopeamitalisti Niko Koskinen.

U20-sarjan MM-rajan ylittänyt Tommi Holttinen avasi kautensa Formian leirikilpailussa 14.5. ylittäen kauden kotimaisen kärkituloksen 520. Hänen kautensa jatkuu Marskin kisoissa Lappeenrannassa 31.5. Lappeenrannassa kilpailevat myös Eemeli Salomäki ja  Tomas Wecksten. Eemeli ja Matti Mononen ehtivät jo ylittää 525 Lissabonin leirikisassa 21.5. mutta kilpailu jouduttiin huonon sään vuoksi käymään hallissa.  

U20-sarjan MM-rajan rajan hallikaudella ylittänyt Urho Kujanpää avasi kautensa 25.5. Portugalin Leiriassa seurajoukkueiden Eurooppa Cupissa voittamalla miesten sarjan erittäin hankalassa myrskytuulessa löysällä lainaseipäällä tuloksella 505. Urhon kausi jatkuu Espoon tähtikisoissa 6.6. Leppävaaraan kokoontunee Koskista ja Wecksteniä lukuunottamatta miesten parhaimmisto, kenttähän on olosuhteiltaan yksi maamme parhaista.

Tomas Wecksten ja Niko Koskinen kilpailevat 3.6. Puolan Sopotissa ja 4.6. Bydgozcszkissa.

Seivästalli Cupin ensimmäinen osakilpailu Turussa
Miesten parhaimmisto kokoontuu 11.6. Turkuun Paavo Nurmen stadionille Seivästalli Cupin ensimmäiseen osakilpailuun.

Nuoriso-osaston Aino Siitonen,  Niko Koskinen, Tomas Wecksten, Tommi Holttinen ja  Urho Kujanpää kilpailevat Saksan seiväspyhätössä Leverkusenissa 24.6.

Steve Rippon on tehnyt ansiokasta työtä järjestässään nuorille huipuille mahdollisuuksia saada kansainvälistä kilpailukokemusta.

Seiväsväellä on odotettavissa mielenkiintoinen ja vilkas kesäkuu.

Raimo Eskola

Viime kesänä ensimmäisen Seivästalli Cupin kisan Turussa voittanut Niko Koskinen avaa kautensa 31.5. Hyvinkäällä.

Wilma MurtoTimanttiliigan kisoissa 2. ja 5.6.

Seiväshyppääjä Wilman Murron kilpailukausi alkaa Timanttiliigan Rooman ja Birminghamin kilpailuilla 2. ja 5. kesäkuuta. Kilpailuvireen hän viimeisteli Formian leirillä, jossa suotuisat tuulet ja hyvät harjoittelupaikat loivat huippuolot hyppykunnon viimeistelylle.
- Toimiva paikka, treenipaikat lähellä ja hyvä myötätuuli aamulla, Murto kiitteli italialaista harjoituskeskusta.
Valmentajansa Jarno Koivusen silmissä Murron hyppy luisti Formiassa sen verran tasaisesti ja hyvin, että kilpailukauteen on hyvä lähteä. Hyvän kilpailurutiinin hakeminen voi silti kestää hetken.

Lue koko uutinen ja katso videohaastattelu täältä:

Saga 400, aurinko +18°

Seiväskoulun päättäjäiskisa 20.5.2016 Lempäälässä
 
Esbo IF:n vieraileva tähti Saga Andersson loisti kilpaa lämpimän kevätauringon kanssa Hakkarin kentällä pidetyssä Tampereen seiväskoulun päätöskisassa. Saga ylitti kauden avauskilpailussa jo pitkään tavoittelemansa 4 metrin rajan heti ensimmäisellä yrityksellään. Ilo ja helpotus talven tekniikkamurheiden jälkeen näkyivät Sagan ja isä-Nallen (542) olemuksesta kauas.
 
Kaunis sää, hieno tunnelma ja erinomaiset olosuhteet Hakkarin uusitulla hyppypaikalla loivat erinomaiset puitteet  Jere Bergiuksen vetämän seiväskoulun päätöskisalle. Mukana oli  18 osanottajaa joista  9 teki henkilökohtaisen ennätyksensä ja 4 sivusi sitä. Neljän metrin rajan ylitti P 15 sarjassa myös hyvän perustekniikan talven mittaan oppinut TP:n Jami Siira.
 
Kilpailun isäntäseurana toiminut Lempäälän Kisan Yleisurheilu ry. hoiteli järjestelyt hienosti. Innokkuudesta päätellen Lempäälässä nähtäneenkin kesän mittaan vielä paljon seiväshyppyä.


Seivästallin Seiväskoulutoiminta laajenee

Kevätkaudella 2016 Seiväskoulutoimintaa oli jo lähes kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomen. Uusia kouluja syntyy esimerkin vetämänä ja toimivan konseptin avulla tulevana syksynäkin.

Tervetuloa mukaan Seivästallin toimintaan

Neljän metrin ylityksen teki myös Tampereen Pyrinnön P15-sarjan Jami Siira.
Saga Andersson ylitti 4 metriä Seivästallin Tampereen seiväskoulun päätöskisassa Lempäälässä 20.5.2016
Seiväshyppyinnostus tulee näkymään kesällä Lempäälässä arvioi Raimo Eskola.

Nyt se on varmistettu! Wilma Murto osallistuu Rion olympialaisiin.

Onnea matkaan.


Seiväshyppy esillä medioissa!


Wilma Murto Arto Nybergin vieraana sunnuntaina

Suorassa lähetyksessä haastateltavina seiväshyppysensaatio, ME-nainen Wilma Murto, kukkasidonnan Euroopan mestaruutta tavoitteleva floristimestari Pirjo Koppi ja palkittu kitaravelho Jukka Orma. HD

YLE TV1 Su 27.03.2016 klo 18.45


Matti Monosella on rautaa ranteessa

Seiväshyppääjä Matti Monosella on ihan oma urheilijan polku. Pellon laidalta sairaalan kautta MM-kisoihin ja sitä rataa. Polku on ollut välillä kivinen, mutta tinkimättömällä asenteella hän on aina noussut pystyyn kaaduttuaan. Jokaisen pullamössönuoren pitäisi ottaa Monosesta esimerkkiä, niin tämä maa lähtisi varmasti nousuun.

Lue koko tarina Yle Urheilun sivuilta!


Seiväshyppy esillä muutenkin hyvin viime kesänä ja tänä talvena!


Kesällä 2015 suomesta löytyi yhteensä 11 urheilijaa jotka kilpailivat arvokisojen finaalissa!
1. Minna Nikkanen 10. Peking MM-kilpailut
2. Niko Koskinen 2. Nuorten EM- kilpailut 19-v
3. Tomas Weksten 4. Nuorten EM- kilpailut 19-v
4. Elina Lampela 4. Nuorten EM- kilpailut 19-v
5. Tommi Holttinen 10. Nuorten EM- kilpailut 19-v
6. Elina Lampela 4. Nuorten EM- kilpailut 19-v
7. Wilma Murto Finaalissa
8. Aino Siitonen 10. NuortenEM- kilpailut 19-v
9. Erica Hjerpe 11. Nuorten EM-kilpailut 22-v
10. Saga Andersson 4. EYOF kilpailut
11. Matti Hyyppä 5. EYOF-kilpailut

Vuonna 2016 jo arvokisojen rajoja ovat tehneet:
1. Minna Nikkanen N Seiväs EM/Olympiaraja
2. Wilma Murto N Seiväs, EM/Olympiaraja ja N19 MM-raja, Nuorten ME
3. Urho Kujanpää M19 MM-raja
4. Tommi Holttinen M19 MM-raja
5. Jere Keskinen EM-17 raja
6. Santtu Koskiaho EM-17 raja
7. Alina Strömberg EM-17 raja
8. Saga Andersson EM-17 raja

Mahdollisia rajan rikkojia vielä:
M EM/Oly Eemeli Salomäki
M EM/Oly Matti Mononen
M EM/???
N EM/Oly Aino Siitonen
N EM/Oly Erica Hjerpe
M19 Eetu Turakainen
M19 Leo Uusimäki
N19 Elina Lampela
N19 Henriikka Könönen
N19 Laura Ollikainen
N19 Maria Kytölä
M17 Matti Hyyppä
M17 Anton Kunnas

Kun tästä katsoo että paljonko lajin harrastajia suomessa jokaisessa ikäryhmässä on.
SM-halleissa osanottajia:
N17 12kpl N19 11kpl N22 4kpl
M17 13kpl M19 6kpl M22 7kpl
Yhteensä 53 urheilijaa. Tietysti kaikki ei syystä tai toisesta osallistunut SM-halleihin. Todella hyvällä prosentilla siis arvokisoihin on päässyt edustajia Suomesta. Tällä hetkellä 13% nuorten sarjojen hyppääjistä on tehnyt arvokisojen rajan ja kun kesä koittaa, niin rajan rikkojia voi olla huomattavasti enemmän.

Tuloskoosteen kokosi Kimmo Kantosalo!

Wilma Murto mukana Rion joukkueessa.
Arto Nyberg haastattelee
Wilm Murto kertoo urastaan.

Harri Palola on poissa

9.3.2016

Seiväshyppääjä Harri Palola löydettiin kuolleena kotoaan Lempäälän Sääksjärvellä 8.3.2016. Kuolinsyyksi on ilmoitettu sairauskohtaus. Hän oli syntynyt Ylivieskassa 29.10.1966.

Ylivieskan Kuulaa edustanut Harri hyppäsi ennätyksensä 562 Parkanossa 21 vuotiaana kesäkuussa 1988. Hän voitti urallaan kaksi SM-hopeaa ja pronssin, hallissa SM-kultaa, hopeaa ja pronssia. Harri edusti Suomea useiden maaotteluiden lisäksi EM-hallikisoissa 2 kertaa ja MM-hallikisoissa kerran. Nuorten EM-kisoissa Cottbusissa v. 1985 Harri oli sijalla 4. ennätyksellään 530.

Urheilun täyttämässä perheessä Ylivieskassa varttunut Harri aloitti seiväshypyn jo 8-vuotiaana taipuvalla seipäällä isä-Aarnen opein. Jatkossakin valmentajat ja esikuvat löytyivät läheltä;  seuratoveri, olympiaedustaja Tapani Haapakoski ja  Alavieskan EM-pronssimies Rauli Pudas.

Tapani ottikin intoa, rohkeutta ja harjoitushaluja puhkuvan Hakkupirrin (=pikkuharri) suojatikseen jo 12 vuotiaana ja teki töitä yli 10 vuotta valmentaessaan häntä kädestä pitäen kansainväliselle huipulle.   Valmentajina toimivat myöhemmin myös Aulis Kairento ja Rauli Pudas.

Harrin uran parhaaksi jäänyt kausi 1988 päättyi loistavan alun jälkeen rajuun pettymykseen. SUL:n asettama Soulin olympiaraja 555 ylittyi jo kesäkuun alussa Valkeakoskella tuivertavassa tuulessa + 6 asteen lämpötilassa. Ennätys 562 syntyi pari viikkoa myöhemmin Parkanossa. Olympiaraja 555 ylittyi vielä myöhemmin 2 kertaa. Vauhdikas persoona ei kuitenkaan kaikkia valitsijoita miellyttänyt ja seiväsväen mielestä kaikkien aikojen suurin vääryys tapahtui: Harria ei Souliin valittu. Viidentoista yleisurheilijan joukkueesta 7:llä oli Harria huonompi sijoitus olympiatilastossa.

Koettu vääryys ja sponsoreiden menetys painoivat herkkää mieltä läpi elämän. Ura kääntyi laskuun ja  päättyi kolme vuotta myöhemmin 24 vuotiaana olkapäävammaan. Elämänhallinnassakin alkoi ilmetä vaikeuksia.

 Valtaosan työurastaan merkantiksi  opiskellut Harri  teki myyntitehtävissä. Hän toimi aluksi urheiluvälinemyyjänä isänsä ja veljensä kanssa omistamassaan urheiluliikkeessä. Jatkossa hän erikoistui koululiikuntavälineiden myyntineuvottelijaksi ja lopulta myyntipäälliköksi Rai-Ta Sport Oy:llä ja suoritti työn ohessa myyntineuvottelijan ammattitutkinnon Markkinointi-Instituutissa. Työpaikka siirtyi 90-luvulla pysyvästi Tampereelle. Muuttunut elämäntilanne johti 2000-luvun puolivälissä myös ammatin  vaihtumiseen. Harri kouluttautui räätälöidyllä oppisopimuksella kouluisännäksi ja toimi tässä tehtävässä  Sääksjärven koululla Lempäälässä.

Urheilijana ja työelämässä Harri muistetaan vauhdikkaana, iloisena ja elämänmyönteisenä persoonana, joka ei vierastanut toimeen tarttumista. Hän piti työstään ja työtoverit arvostivat häntä. Koululla suoritetussa oppilaskyselyssä hänet mm. valittiin koulun suosituimmaksi henkilökunnan jäseneksi.

Lähimpinä omaisina Harria jäivät kaipaamaan äiti, veli, aikuinen tytär ja teini-ikäinen poika.

Kirjoittaja on Harrin pitkäaikainen työnantaja ja urheilukaveri.


Seivästalli Cupin toinen osakilpailu Turun Kupittaalla 21.2.2016

Matti Mononen tekee vahvaa paluuta, nyt 535

Seivästalli Cupin toinen osakilpailu järjestettiin Turun Kupittaan hallissa sunnuntaina 21.2. Osallistujajoukko oli tällä kertaa pieni, mutta sitä sähköisti Matti Monosen paluu seiväshypyn korkeimmalle kansalliselle tasolle.

Matti paransi kauden parastaan numeroihin 535 ja voitti kisan. Toiseksi sijoittui Perttu Korhonen ylittämällä 520. Niko Koskinen jäi avauskorkeuteensa 505-

Matti Mononen ja perttu Korhonen palkintosijoilla.
Tunnettuja turkulaisia oli saatu paikalle palkintoja jakamaan.



Matti Monosen tavoitteena EM- ja olympiapaikka!

Matti Mononen ylitti v. 2004 Ateenan olympiakisojen karsinnassa 22-vuotiaana 565, joka on toistaiseksi kaikkien aikojen paras suomalaistulos olympiakisoissa. Kaksi vuotta myöhemmin syntyi 2000-luvun paras saavutus, neljäs sija Göteborgin EM-kisoissa 2006 tuloksella 565. Vakavan auto-onnettomuuden, lukuisten loukkaantumisten, sairastelujen ja vaikeuksien jälkeen Matti tavoittelee jälleen EM- ja olympiapaikkaa. Kausi alkoi 530:n ylityksellä avauskilpailussa lähes 4 vuoden kilpailutauon jälkeen.  

Seivästalli Cupin 2. osakilpailu Turussa 21.2. klo 12.00 alkaen

Mitä tapahtuu Turussa? Riittävätkö viime viikolla ennätyksensä 540 tehneen Niko Koskisen paukut? Mihin yltävät yllätysvalmis Perttu Korhonen ja nousukuntoinen Joonas Jokivartio? Joko Saga Andersson ylittää 4 metriä?
Seivästalli Cup, 2. osakilpailu Kupittaan Urheiluhallissa Turussa sunnuntaina 21.2.2016.  Naisten kilpailu alkaa klo 12.00 ja miesten heti sen jälkeen noin klo 12.30.  Koehypyt tehdään yhdessä ennen naisten kilpailun alkua. Isäntäseurana toimii Maarian Mahti. 

Seivästalli Cupin toinen osakilpailu Turussa.
Matti Mononen tekee paluuta!
Minna Nikkanen hyppäsi oman ennätyksensä.

Minna Nikkanen ja Eemeli Salomäki voittoihin Norden Kampenissa


Suomi otti kisoista kaikkiaan 6 voittoa ja niistä kaksi tuli seiväshypyssä.

Seiväshyppääjä Minna Nikkanen säväytti halliennätyksellään 461 Ruotsin Växjössä kisatussa pohjoismaisessa hallimaaottelussa. Tulos on sentin parempi kuin hänen aiempi halliennätyksensä ja ulkorataennätyksensä, Urheiluliitto kertoi.

Junioreiden tuore ME-nainen Wilma Murto ylitti 430 kolmannellaan, mutta 445 ei ylittynyt. Murto oli viides kisassa, jonka voitti Ruotsin Angelica Bengtsson tuloksella 466.

– Askelmerkit olivat aika vakiot kaikissa hypyissä. Niistä oli helpompi vaihtaa isompiin seipäisiin, mutta on siinä vielä parannettavaa, Nikkanen totesi hypyistään.

– Verryttelyssä tuntui ihan hyvältä, mutta kilpailussa tuntui ensimmäisestä hypystä lähtien, että juoksusta oli rytmi hukassa ja kroppakin tuntui vähän tyhjältä. En tiedä miksi, mietti puolestaan Murto.

Miesten maajoukkuetta kipparoinut Eemeli Salomäki voitti seiväshypyn ylittämällä 527 toisellaan. Yritykset 542:sta eivät tuottaneet tulosta.

Lue koko juttu kisoista Ilta-Sanomien sivuilta​​​​​​​


Norden-Kampen hallimaaottelu Växjössä Ruotsissa 13.2.2016


Norden Kampenin seiväshyppy mielenkiintoista seurattavaa

Minna Nikkanen (460), Wilma Murto (471) haastavat naisten seiväshypyssä Ruotsin Angelica Bengtssonin (470) klo 15.30 alkavassa kisassa. Toinen ruotsalaishyppääjä, Michaela Meijer (455) haluaa varmasti myös mitaleille.

Niko Koskinen (535) ja Eemeli Salomäki (555) haastavat tosissaan muiden pohjoismaiden hyppääjiä, sillä suomalaisilta löytyvät kauden parhaat tulokset. Niko Koskinen ylitti Pajulahdessa torstaina 11.2. 540 ja omien sanojen mukaan 550 oli todella lähellä mennä. Miesten kisa alkaa jo klo 13.00.

Klikkaa kuva niin pääset kisan sivuille.

Seiväshyppääjä Wilma Murto teki ME-tuloksen Saksassa.

31.1.2016

17-vuotias Wilma Murto teki uuden alle 20-vuotiaiden seiväshypyn maailmanennätyksen 471 hallikisoissa Saksan Zweibrückenissä. Edellinen junioreiden ME oli Uuden-Seelannin Eliza McCartneyn 464.

Tulos on myös naisten Suomen ennätys halliolosuhteissa. Aikaisempi SE 460 oli Minna Nikkasen nimissä.


Lue kisaraportti Ilta Sanomien sivulta ja katso video.

Seivästalli Cupin 2. osakilpailu 21.2.2016
Nostetaan rima korkeammalle!

30.1.2016
 

Seivästalli Cupin 2. osakilpailu järjestetään Turussa Kupittaan urheiluhallissa sunnuntaina 21.2. Maarian Mahdin järjestämän Malja Sprintit -kisan yhteydessä.
 
Alustava aikataulu: Naiset klo 11.00, miehet n. klo 12.30  heti naisten jälkeen. Naisten aloituskorkeus on 360, miesten 475.
 
Hyppykorkeudet ja kilpailun läpivienti järjestetään siten, että mahdollisimman monella on mahdollisuus yrittää ennätystään tai kauden parastaan ja valmistautua seuraavan viikonlopun SM-hallikisoihin.
 
Ilmoita osallistumisestasi tai valmennettavasi osallistumisesta 5.2. mennessä osoitteella: raimo@huuru.com
 
Tarkemmat tiedot, osanottajaluettelo, hyppykorkeudet ja ohjeet toimitetaan 7.2. mennessä.
 
Seivästalli ry.

Seivästalli Cup 1 – 17.1.2016 Turku

Seivästalli Cupin ensimmäinen hallikisa järjestettiin sunnuntaina 17.1. Turun Kupittaan hallissa. Mukana kisassa oli 5 naishyppääjää ja 15 mieshyppääjää. Miesten kisan voitti nuori Niko Koskinen hyvällä tuloksella 535. Toiseksi sijoittui Jouni Marjaniemi ylittämällä korkeuden 525 ja kolmanneksi Eemeli Salomäki hänelle vaatimattomalla tuloksella 510.

Suomen kärkinaiset parantavat tuloksiaan kisa kisalta

Nuoret Alina Strömberg ja Saga Andersson ovat molemmat selkeästi neljän metrin kynnyksellä.  Ensimmäisessä Seivästalli Cupin kisassa Turussa eivät vielä nuo lukemat menneet, mutta kummallakin otteet ovat sellaiset, että kauden edetessä neljän metrin ylitys on aivan haarukassa. Tänään Turussa Alinan tulos oli 370 ja Sagan 380.

Aino Siitonen paransi halliennätystään lukemiin 425. Pajulahden kisassa hypyt nousivat korkealle, mutta eivät jatkuneet niin, että rima olisi pysynyt ylhäällä. Nyt hypyt jatkuivat, mutta eivät nousseet yhtä korkealle. Potentiaalia on selvästi paremmille lukemille, kunhan näistä kahdesta kisasta saisi parhaat elementit hyppyyn ja juoksu kulkee.

Minna Nikkanen ja Wilma Murto kävivät hyvän voittokamppailun. Minnan parhaat hypyt ovat olleet jo tosi korkeita ja niin oli 450 ylityskin, mutta tänään jäi 460 vielä ylittämättä. Minna hyppäsi korkeudet 420 ja 435 ensimmmäisillään ja 450 meni toisella yrityksellä. Wilma hyppäsi 425-435-445 ja 455 ensimmäisillä yrityksillä. Ne kaikki menivät rimaa hipoen yli. Seipäitä vaihtamalla hypyt kuitenkin nousivat aina korkeammalle ja 465 U20 ME-yrityksessä oli taas jo aivan uusi seiväs käytössä. Viimeinen hyppy 465:stä oli jo kohtalaisen hyvä.

Katso Wilman kolmas yritys tältä videolta:

http://www.iltasanomat.fi/yleisurheilu/art-1452998985155.html

Nikkasella ja Murrolla on nyt edessään sarja kansainvälisiä kisoja. Saa nähdä mitä lähiviikkojen Ranskan ja Saksan kisat tuovat tullessaan. Molemmat näyttävät ainakin olevan ennätyskunnossa.

Yleisöä oli saapunut paikalle yli odotusten, 200-300 henkeä, vaikkei kisaa liiemmin mainostettu. Yleisö  antoi jokaiselle hyppääjälle mahtavaa kannustusta. Seiväshyppy on selvästi nosteessa.

Wilma Murron hallikausi on alkanut hienosti.
Wilma Murron kolmas yritys korkeudesta 465 oli jälleen lähellä onnistumista.

2015

Seivästalli Cupin 3. osakilpailu hypättiin Keuruulla!

17.8.2015

Seivästalli Cup 3:ssa toistui jo tutuksi tullut ilmiö: Kaunis aurinkoinen ja lämmin sää, hienot olosuhteet ja erinomaiset järjestelyt, mutta ne tulokset!

Voiton otti Joonas Jokivartio, joka teki todella hyviä yrityksiä ennätyskorkeudestaan 515. Pöytäkirjaan jäi kuitenkin vain 505. Myös toiseksi tullut Juuso Erkkilä yritti pirteästi parantaa ennätystään mutta 505 oli täpärästi liikaa. Kolmannen sijan nimekkäämpien hyppääjien epäonnistuessa vei juniori Iiro Suutarinen tuloksella 370.

Mikael Westö, Jesse Salmi ja kipeiden jalkojensa kanssa tuskaillut Jouni Marjaniemi eivät kaikkien yllätykseksi selvittäneet aloituskorkeuttaan. Etenkin Mikaelin ja Jessen koehypyt näyttivät lupaavilta. Ilmoittautuneista Akseli Välimäki ja Jere Bergius eivät työkiireiden vuoksi päässeet mukaan.

Järjestelyt hoituivat Mikko ja Reijo Latvalan sekä Pasi Suutarisen toimesta kiitettävästi.

Kokonaisuutena Seivästalli Cup ja Seivästallin myötävaikutuksella muiden kilpailujen ohjelmiin lisätyt seiväskilpailut (Someron Juhannus ja Espoon Tapioiden kansalliset) tekivät keväällä kovin puutteelliselta näyttäneestä kesän kilpailuohjelmasta miestenkin osalta tasapainoisen ja järjestelyiltään onnistuneen kokonaisuuden.

Raimo Eskola

Seivästallin lakana liehui Kuortaneen kentällä.
Joonas Jokivartio otti kisan voiton, Juuso Erkkilä sijoittui toiseksi ja Iiro Suutarinen kolmanneksi.

Minna Nikkanen hyppäsi jälleen Suomen ennätyksen – 460!

8.8.2015

Minna Nikkanen on tehnyt Eliittikisoissa Kuortaneella seiväshypyn naisten Suomen ennätyksen. Uusi SE-tulos on 460. Hän ylitti korkeuden toisella yrityksellään.

Nikkanen paransi nimissään ollutta, viime viikolla Kalevan kisoissa syntynyttä Suomen ennätystä, neljällä sentillä, kirjoittaa MTV Sport.

 

Wilma Murto yritti korkeudesta 450 – lähellä oli!

Wilma Murrolla oli Kuortaneen Eliittikisoissa vahva itseluottamus, eikä syyttä. Hän hyppäsi uudeksi 17 v. SE-tulokseksi 430 ja teki kolme yritystä korkeudesta 450 – ja ylitys ikäluokkansa ME-korkeudesta oli lähellä.

 

18-vuotias seiväshyppääjä Tomas Wecksten ylitti ennätyksensä 541!


Karhulan Urheilijoiden seiväshyppääjälahjakkuus Tomas Wecksten ylitti Kaakkois-Suomen mestaruuskilpailuissa Orimattilassa uuden ennätyksensä 541 senttiä. Entinen ennätys parani 11 senttiä ja Wecksten kohosi Suomen vuositilastossa Eemeli Salomäen jälkeen toiseksi.

Tomas Wecksten täyttää tämän vuoden lopulla vasta 19 vuotta. Uudella ennätyksellään hän nousee junioreiden maailman vuositilaston yhdeksänneksi ja junioreiden Euroopan vuositilaston neljänneksi. Tomasia valmentaa hänen oma isänsä Mikko Wecksten. Kaksikko on tehnyt läheistä yhteistyötä Pajulahdessa Steve Ripponin kanssa jo 3 vuotta. Tänä aikana Tomas on kehittynyt seuraavasti: vuonna 2012 ennätys 440, vuonna 2013 ennätys 485, vuonna 2014 ennätys 530 ja tänä vuonna jo 541. Kolmen vuoden yhteistyön aikana Tomasin ennätys on jo parantunut metrillä.

 

Maanantaina 10.8. viimeinen näyttötilaisuus!

Espoon Tapioiden järjestämät Tapiola Gamesit 10.8. on mieshyppääjiille viimeinen näytön paikka Pekingin MM-kisoihin. Miesten seiväshyppy alkaa ohjelman mukaan klo 18.35. Tervetuloa kannustamaan.

Eeles Landströmin 9.8. 2015 paljastettava patsas korostaa yhteiskuntamme kehitystä 1950-luvulla

Urheilu ei ole koskaan ollut erillään yhteiskunnan muista tapahtumista, ennemminkin päinvastoin. Sillä oli suuri merkitys kansakunnan itsetunnon kohottajana heti itsenäistymisemme jälkeen ja vielä myöhemminkin. Seiväshyppääjä Eeles Landströmin Akaalla 9.8. paljastettavan patsaan laattaan tulee teksti "Eeles-patsas muistuttaa urheilusaavutusten merkityksestä yhteiskuntamme sotien jälkeiseen kehitykseen". Patsaalla pyritään siten kertomaan myös yleisemmin kansakunnan tavoitteista pyrkiä yhdessä ylöspäin.

Nyt 83-vuotias Eeles Landström toimi aktiiviuransa jälkeen myös kansanedustajana ja seuraa edelleen aktiivisesti yhteiskunnallisia asioita. Kansalaisten mielipiteitä tänä päivänä jakava Yhteiskuntasopimus palauttaa hänen mieleensä monet vaikeat ajanjaksot ja sen, miten niistä on aina yhdessä selvitty. – Etenkin 1950-luvulla oltiin mielestäni suomalaisuuden ytimessä, toteaa Landström.

Urheilu on aina toiminut kansaa yhdistävänä tekijänä ja juuri käydyissä Kalevan Kisoissa Porissa katsomoissa hurrattiin ja huokailtiin yli 10 000 katsojan voimin kaikkensa antaneiden urheilijoiden suorituksille.

Akaalla 9.8. Eeles Landströmin patsaan paljastustilaisuuteen osallistuu suuri joukko entisaikojen ja tämän päivän huippu-urheilijoita ja urheiluvaikuttajia. Heidän työnsä saa uuden muistomerkin antaen tuleville sukupolville näkyvän haasteen – urheilun tulee yhdistää.

Patsashankkeen rahoitusta varten avattiin keräilytili nimellä Hämeen Seudun Yleisurheilu ry/patsashanke TSOP FI55 5730 0820 6668 87. Patsastoimikunta on kiitollinen lahjoituksista budjettivajeen paikkaamiseksi! Maamme tiukka taloustilanne on osoittanut tällaisten hankkeiden vetovoiman vaikeaksi.

Teuvo Aura ja Eeles Landström.

Eeles Landströmin patsaan paljastamisjuhla pidetään sunnuntaina 9.8. klo 14.00 Akaan keskusurheilukentällä!


Hyvät yleisurheilun ja seiväshypyn ystävät. – Kerran seiväshyppääjä, aina seiväshyppääjä. On kahdenlaisia ihmisiä, seiväshyppääjiä ja niitä jotka haluaisivat olla seiväshyppääjiä, kiteytti suomalaisen seiväshypyn Hall of Fame -tilaisuudessa, valmentaja Raimo Eskola.

1950- ja 1960-luvulta alkanut seiväshypyn kulta-aika on ansainnut paikkansa suomalaisen yleisurheilun historiassa. Sen merkkinä on toteutettu patsahanke, joka nostaa esiin yhden lajin huipuista ja ensimmäisen seiväshypyn Hall of Fame jäsenen, Eeles Landströmin. Ja vaikka patsashanke on kulkenut Eeleksen nimellä, on se samalla kunnianosoitus koko suomalaiselle seiväshypylle.

Lue lisää Eeleksen urasta tästä!

Mikäli haluat palauttaa mieleen tuon ajan huippuhetket, löydät audio ja videomateriaalia tästä linkistä.

Eeles Landströmin patsashankkeella oli vahvat taustavoimat, Jarmo Hakanen, Jukka Uunila, Antti Kalliomäki ja Vesa Harmaakorpi ovat allekirjoittajina hankekirjeessä:

Eeles Landström -patsashankkeella tahdomme kunnioittaa sodan jälkeisen Suomen nousua ja urheilun merkitystä kansallisen itsetunnon kohottajana ja yhteenkuuluvuuden luojana. Eeleksen patsas tulee muistuttamaan sekä meitä että tulevia sukupolvia suomalaisen urheilun tahdosta, rohkeudesta ja taidosta saavuttaa päämääränsä. Eeles Landström (s. 1932) oli aikansa paras eurooppalainen seiväshyppääjä. Hän saavutti urallaan kaksi kultamitalia Euroopan mestaruuskilpailuissa sekä olympiapronssia. Lisäksi hän teki kolme Euroopan ennätystä. Eeleksen saavutukset ilmenevät tarkemmin oheisesta liitteestä. Patsas on päätetty sijoittaa Eeleksen nuoruuden kotipaikkakunnalle. Akaan kaupunki on osoittanut patsaalle sijoituspaikan Toijalan urheilukentän puistoon. Patsashanke toteutetaan pääosin yksityisin lahjoituksin. Hankkeeseen osallistuu myös Suomen Olympiakomitea ja Suomen Urheiluliitto.

Kiitos kaikille hankkeeseen osallistuneille ja tervetuloa paljastamisjuhlaan.

Seivästalli ry

Eeles Landström (LEHTIKUVA)

Niko Koskinen otti hopeaa nuorten EM-kisoissa ennätystuloksellaan 535.
Myös muut hyppääjät menestyivät.

19.7.2015

Viikonloppuna järjestetyissä yleisurheilun alle 19-vuotiaitten EM-kisoissa seiväshyppy nousi suomalaisten parhaaksi lajiksi. Lauantaina Elina Lampela oli naisten seiväskisan neljäs tuloksella 415. Wilma Murto viestitti hieman pettyneenä kisan jälkeen, että hyppäsi kauden parhaat hyppynsä, mutta tuuri ei ollut mukana ja hän ei saanut tulosta lainkaan. Naisten kisan voitti Angelica Moser hyppäämällä 435. Naisten kisaa haittasi kova tuuli.

Niko Koskinen EM-hopealle

Niko Koskinen vastasi suurimmasta ilon aiheesta hyppäämällä miesten kisassa toiseksi omalla ennätystuloksellaan 535. Hän yritti vielä voittoon vaadittavasta korkeudesta 550, mutta se oli (vielä) tällä kertaa liikaa. Kisan voitti Iso-Britannian Adam Hague hyppäämällä 550.

Tomas Wecksten oli miesten kisan neljäs tuloksella 525. Tommi Holttinen hyppäsi oman ennätyksensä 510 sijoittuen kisan kymmenenneksi.

Steve Ripponin työ näkyy

– Steve Ripponin vastuulla ovat U19- ja U22-joukkueet, jotka mitali- ja pistesijojen lisäksi saivat yhteensä 8 edustajaa EM-kisoihin ja heistä 7 finaaliin. Aleksi Saarelainen menetti finaalipaikan Tallinnassa jouduttuaan hyppäämään vesisateessa ja Tomas Weckstenin mitali U19-sarjassa oli todella lähellä. Aino Siitonen sivusi ennätystään, Niko Koskinen paransi omaansa kerran ja Tommi Holttinen 3 kertaa. Tomas Wecksten jäi omastaan vain 5 cm. On aivan selvää, että nämä urheilijat eivät olisi tässä ilman Steven panosta, toteaa Raimo Eskola.
 
– Taustalla on hyvin hoidettu leiritys syksyllä ja keväällä, mukaan lukien valmistava leiri Pajulahdessa ennen kisoja sekä Nikon ja Tomaksen vieminen Mannheimin kisoihin saamaan tuntumaa ikäluokkansa Euroopan parhaimmistoon. Tämä kaikki edustaa Steven parhainta osaamista. Hän todella osaa valmistaa hyppääjän arvokisoihin. Olen tämän itse nähnyt läheltä viimeksi Jeren kohdalla Moskovassa, korostaa Raimo Eskola.

Niko Koskinen paransi ennätystään ja sijoittui hopealle alle 19 v EM-kisoissa.
Tällaista tuloslistaa on mukava lukea.
Elina Lampela hienosti neljäs.

Nikkanen 445 Seinäjoella, Murto taivutti 17-vuotiaiden uuden SE:n


Someron Esan Minna Nikkanen taivutti voiton Seinäjoen torilla käydyssä seiväshyppykilpailussa ylitettyään 445. Nikkanen teki hyviä yrityksiä ulkoratojen Suomen ennätyksestä 456, mutta ei aivan onnistunut.

Kisa käytiin puuskittaisen tuulen ryydittämässä hellesäässä.

Toiseksi Seinäjoella ponnisti Salon Vilppaan Wilma Murto 17-vuotiaiden ulkoratojen SE-tuloksella 420.

- Se oli kesän ensimmäinen oikeasti hyvä kilpailu. Oli hyvät tuntemukset ja pääsin hyvin hyppyrytmiin. Nyt on paljon parempi fiilis lähteä EM-kisoihin, kun on varmempi olo omasta tekemisestä, Murto totesi.

Seivästalli ry palkitsi kolme parasta naishyppääjää stipendein.

Lue koko uutinen SUL:n sivuilta>

Seivästalli Cupin osakilpailu hypättiin Turun helteessä 4.7.2015


Hyviä hyppyolosuhteita etsittiin jälleen kesän kärkituloksien toivossa. Paavo Nurmen Stadion Turussa oli kisan näyttämönä ja pitkään kaivattua lämpöä sinne saatiinkin. Stadionin lämpömittari näytti 29-32 asteen lukemia ja hieman pyörivä tuulikin osui pääosin hyppääjille myötäiseksi.

Kisan järjestäjä oli antanut kullekin hyppääjälle tavoitetuloksen, sillä tarkoituksena oli siirtää alkukesän tulokset historiaan. Siinä onnistui parhaiten parin päivän flunssasta kisaan toipunut Niko Koskinen, joka paransi ennätystään lukemiin 525.

Kisan järjestelyistä vastannut, Seivästalli ry:n Raimo Eskola kommentoi kisaa seuraavasti
 
– Niko Koskinen ei Paavo Nurmen Stadionin reilusti yli 30 asteen lämmössä löystynyt, hän taisteli kolmannellaan puhtaasti yli ennätyskorkeudestaan 525. Tällä heltisi Jere Bergiuksen kanssa jaettu kakkossija. Voiton korjasi 525 ensimmäisellään ylittänyt Eemeli Salomäki.
 
Lopulta kesän parhaaseensa ylsi kaksi hyppääjää. Vaatimattomassa kauden kärjessä on kuitenkin useita nousukuntoisia hyppääjiä. Eemeli Salomäen vauhti kulkee paremmin kuin vuosiin. Takavuosien tasolle pääseminen vaatii kuitenkin oleelliseen keskittymistä, selvästi jäykempiä seipäitä ja korkeampia otteita. M19-sarjassa Steve Ripponin ohjaama kärkikaksikko Wecksten (530) ja Koskinen (525) parantanee vielä. Taustalla 5 metrin kerhoon tekee tuloaan kolmas Eskilstunan EM-edustaja Tommi Holttinen. Selkävaivojaan kevään ajan kuntouttanut, hallissa 508 ylittänyt Urho Kujanpääkin saattaa loppukaudesta palata tämän sarjan kärkikahinoihin.
 
M22-sarjassa EM-kisapaikan Someron tuloksellaan 520 saavuttanut Rauli Pudaksen monivuotinen suojatti, Aleksi Saarelainen jäi aloituskorkeuteensa 485, mutta käytti hyvissä 525-yrityksissään jo niin jäykkää seivästä, että Tallinnasta on lupa odottaa huomattavaakin tulosparannusta. Saman sarjan Einari Välimäki sai hyppynsä kulkemaan hieman liian myöhään EM-kisapaikkaa vakavasti tavoitellakseen, mutta Porissa viikolla tehty ennätys 510 sai seurakseen toisen 5 metrin ylityksen. Tässä ikäluokassa aikaisemmin 5 metriä ylittäneet lupaukset Viktor Östman (520), Johannes Simola (515) ja Teemu Hyytiä ( 510) ovat toipilaina. Pari vuotta vanhemman Joonas Jokivartion tekniikka on viime viikkoina selvästi kehittynyt ja vähintään 520:n ylitys lienee tulossa lähiaikoina. Jouni Marjaniemi ja Jere Bergius joutuvat vielä jonkin aikaa paneutumaan tosissaan vauhdin lopun ja maastalähdön korjaamiseen. Jos he siinä onnistuvat, voidaan molemmilta nähdä huomattaviakin tulosparannuksia.
 
– Kokonaisuutena Seivästallin tukema ja junailema kilpailusarja on tarjonnut hyppääjille hyvätasoisia kotimaisia kilpailuja hyvissä olosuhteissa kesäkuun puolivälistä lähtien. Se on luonut puitteet sekä hyppääjille yltää parhaaseensa että lajiväella kehittää valmennus- ja kilpailutoimintaa, toteaa Raimo Eskola lopuksi.

Miesten seiväshypyn viime vuoden heikko taso oli aiheuttaa kisojen huomattavan vähyyden tällä kaudella. Siksi mm. Seivästalli Cup on tehty vajetta paikkaamaan.

Kärsivällisyyttä tarvitaan
Seiväshyppy on herkkä laji ja sivustakatsojien on varmasti vaikea ymmärtää suomalaisten miesten vaatimatonta tulostasoa. Olihan noista korkeuksista hypätty jo vuosikymmeniä sitten. Kisapäivän iltana hypättiin myös Timanttiliigan kisa Lausannessa Ranskassa ja siellä rima nousi korkeuteen 591. Sen ylitti kreikkalainen Kostadinos Filippidis, joka vaikeiden vuosien jälkeen on palannut huipputasolleen. Sen kisan yllätys oli kuitenkin siinä, että Ranskan ylpeys Lavillenie jäi korkeuteen 571. Väkinäisiä olivat Lavillenien hypyt, sillä 30 000 katsojaa odotti kuuden metrin ylitystä. Ehkä samaa väkinäisyyttä näkyi myös Seivästalli Cupin kisassa, jota mainostettiin etukäteen tulosmurskajaisina. Iso kysymys onkin, miten osaisimme hyvien kisaolosuhteiden lisäksi asettaa vaatimustason riittävän korkealle, jotta hyppääjien valmistautuminen kisaan olisi samaa tasoa kansainvälisten kisojen kanssa.

Vapaaehtoisten tärkeää työtä
Seivästalli Ry:n hallituksen jäsenten lisäksi järjestettävissä kisoissa tarvitaan useita vapaaehtoisia niiden onnistumiseksi. Kaiken on toimittava myös sääntöjä noudattaen, jotta tulokset ovat virallisia. Päävastuu Seivästalli Cup -kisojen järjestelyistä on Raimo Eskolalla, joka etsii kisakalenterista aukkoja seiväskisoille. Sen jälkeen hän selvittää hyppääjien ja valmentajien kiinnostuksen kisaan, etsii riittävän tasokkaan hyppypaikan, hoitaa järjestelyt paikallisen seuran kanssa, suunnittelee kisan ja laatii kisakutsun, organisoi kisan tiedotuksen, varmistaa osanottajien riittävyyden ja haalii paikalle kisan läpiviemiseksi tarvittavat virkailijat. Sen lisäksi hän tietysti hoitaa omat valmennettavansa kisaan.

Seivästalli ry:n toiminta ei olisi mitenkään mahdollista ilman vapaaehtoisten panosta. Koko Seivästallin perustamisajatus oli, että meidän pitää kehittää toimintaamme lajin sisältä ja siinä tarvitsemme teidän jokaisen apua. Yhdessä tekemisen kulttuuri on löydettävä uudelleen, totesi Seivästalli ry:n puheenjohtaja Antti Kalliomäki Urheiluruudun haastattelussa. Naishyppääjien paremmasta huomioimisesta Seivästallin toiminnassa tulevat jatkossa vastaamaan hallituksen asiantuntija Sari Murto ja Seivästallin hallituksen jäsen, Jarno Koivunen.

Lämmin kiitos jo kauden tässä vaiheessa Petri Salomäelle ja kaikille valmentajille, hyppääjien vanhemmille ja muille, jotka olette antaneet toimintaan tukenne. Vain yhteistyöllä seiväshypyn taso saadaan uuteen nousuun – hitaasti, mutta varmasti.

JR

Ilahduttavan paljon hyppääjiä kisassa 4.7. Turussa.
Klo 13.20 lämpötila.
Tulostaulu kertoo riman korkeuden.
Eemeli Salomäki ylitti korkeuden 525 ensimmäisellään.
Niko teki oman ennätyksensä ylittämällä 525.
Jere Bergius ylitti 525 kolmannellaan.
Eemelin yritys korkeudesta 545.
Seiväshyppääjät osaavat.
Yhdessä tekemisen meininkiä tarvitaan.
Klo 13.45 lämpötila.
Niko Koskinen palkittiin 100 euron stipendillä tuloksestaan.
Keskellä kisan ykkönen Eemeli Salomäki, vas. Jere Bergius ja oik. Niko Koskinen, jotka jakoivat toisen sijan.
Eemeli Salomäki tuulettaa kisan voittajana.

Yle Urheilu haastatteli Seivästallin edustajia

Seivästalli ry saa kuluvana viikonloppuna mukavasti julkisuutta, kun Yle Urheiluruutu esittää muutama viikko sitten tehdyn haastattelun. Seivästallin kuulumisista Yle Urheilulle kertoivat Antti Kalliomäki, Erkki Mustakari ja seiväshyppääjä Jarno Kivioja.

Eläintarhan Urheilupuistossa kuvattu Seivästalli ry:n esittely tuli Urheiluruudusta perjantaina 3.7.

Samassa Urheiluruudussa näytettiin myös huippuhetkiä naisten seiväshypyn kisasta. Seinäjoen torilla perjantai-iltana käydyssä seiväskilpailussa Suomen ykköshyppääjä Minna Nikkanen hätyytteli uusia SE-lukemia korkeudesta 456. Nikkanen epäonnistui kolmesti yrityksissään, joista kaksi viimeistä olivat erittäin hyviä ennätyskorkeudesta. Nähdyn perusteella mahdollisuudet SE-lukemien rikkomiseen ovat realistiset jo tulevissa kilpailuissa, kirjoittaa sanomalehti Ilkka verkkosivuillaan.

Sen sijaan 17-vuotiaiden tyttöjen uusi Suomen ennätys tehtiin Seinäjoen lämpöisellä iltatorilla. Salon Vilppaan 17-vuotias Wilma Murto paransi ennätystään 8 sentillä vieden uudet SE-lukemat korkeuteen 420. Murto oli kisan toinen. Kolmanneksi itsensä hyppäsi Erica Hjerpe, joka ylitti parhaallaan neljä metriä.

Seivästallilaiset edustivat yhtenäisessä asussa.
Seivästalli ry:n puheenjohtaja Antti Kalliomäki kertoi oman näkemyksensä seiväshypyn tilasta Suomessa.
Seivästallin hallituksen jäsen, Erkki Mustakallio korosti Seivästalli ry:n roolia tukien ulkopuolelle jääneiden hyppääjien auttamiseksi.
Seiväshyppääjä Jarno Kivioja kertoi hyvästä yhteishengestä hyppääjien kesken.

Seivästalli Cupin toinen osakilpailu Paavo Nurmi Stadionilla Turussa 4.7.2015


Tervetuloa seuraamaan kesän kärkitulosmurskajaisia Paavo Nurmi Stadionille Turkuun 4.7.2015 klo 13.00. Mukana 13 viiden metrin ylittäjää tavoittelemassa kesän kärkitulosta erinomaisissa olosuhteissa. Sääennuste lupaa kisapaikalle aurinkoista ja 24° lämpötilaa.


Seivästalli Cupin toiseen ulkoratakauden osakilpailuun on saatu miehyppääjien parhaimmisto mukaan. Myös naiset haluttiin paikalle, mutta heillä on Seinäjoen torilla 3.7. oma kilpailunsa, jossa mukana on seitsemän kärkihyppääjää.


Mukana Turun kisassa ovat (suluissa kesän paras tulos): Tommi Holttinen (495), Jarno Kivioja (520), Juuso Erkkilä (475), Niko Koskinen (520), Johannes Simola (–), Jere Bergius (520), Perttu Korhonen (520), Aleksi Saarelainen (520), Eemeli Salomäki (540), Jussi Kaavi (465), Jouni Marjaniemi (535), Tomas Wecksten (530), Einari Välimäki (510) ja Joonas Jokivartio (510). Kilpailun järjestäjä on asettanut kullekin hyppääjälle kisaan oman tulostavoitteen. Tule katsomaan miten hyppääjät haasteesta suoriutuvat.


Hyppykorkeudet ovat: 460-485-500-515-525-535-545-555 +5cm. Hyppysuunta päätetään ennen koehyppyjen alkamista. Korkeudet on valittu siten, että jokainen voi yrittää ennätystään tai kauden kärkitulosta. Tervetuloa helteiseen Turkuun seuraamaan kesän kärkituloksen rikkomista!


JR
 

Someron seiväsjuhannus 19.6.2015
Hienot järjestelyt, Salomäki, Koskinen ja Siitonen väläyttivät


Someron perinteisten juhannuskisojen seiväshyppykilpailut päätettiin tänä vuonna Seivästallin aloitteesta laajentaa hypättäväksi kahdella hyppypaikalla.  Kaikille sarjoille ja hyppääjille voitiin näin tarjota tasokas kilpailu hyvissä olosuhteissa, jotka Somerolla tunnetusti on mahdollista järjestää.
 
Tapahtuma onnistuikin hienosti. Jopa säiden haltija oli hengessä mukana ennusteiden vastaisesti ripsauttamalla vain pienen piristävän sadekuuron ennen koehyppyjen aloittamista. Itse kilpailut saatiin käydä kuivassa säässä ja kohtuullisessa n. 15-16 asteen lämpötilasssa.
 
Someron vahvat seiväsvaikuttajat Kalle Pomppu, Jari Holttinen ja Petri Salomäki junailivat patjojen siirtelyn ja muut valmistelut hyppääjien ja valmentajien toivomusten mukaan kiitetävän tarmokkaasti luoden puitteet onnistuneille kilpailuille.
 
Hyppääjät olivat valitettavasti vielä kohmeessa eikä huipputuloksia tai uusia arvokisarajojen ylityksiä nähty. Eemeli Salomäki otti miesten sarjan voiton näyttävällä kesän kärkitulosta sivualla ylityksellä, 535. Tästä korkeudesta yritti pirteästi myös ulkoratojen ennätyksensä 520 hypännyt 18 vuotias Niko Koskinen. Tommi Holttiselta ja Aleksi Saarelaiselta odotetut EM-rajojen ylitykset nähtäneen tulevan viikonvaihteen Seiväskarnevaaleilla. Viime vuosien ainut arvokisaedustajamme Jere Bergius ei kovan harjoittelun kangistamana saanut hyppyään kulkemaan lainkaan. Kisojen väriläiskä Perttu Korhonen joutui säntäämään toisen 505 yrityksensä jälkeen patjalta rynnäkönomaisesti pääkatsomon alle salaiseen huoneeseen housunkevennykselle ja aloituskorkeus jäi ylittämättä. Jos housut pysyvät keveinä ja ajatus kirkkaana, voidaan Pertulta nähdä tänä kesänä jopa 550 ylitys.
 
Naisten ja tyttöjen kilpailua häiritsi pienoinen sivutuuli, siitä huolimatta jo aiemmin 22 v EM kisarajan ylittänyt Aino Siitonen ylitti 413 ja teki lupaavia yrityksiä ennätyskorkeudestaan 423.
 
Norjassa valmentavan Paavo Moilasen junioriryhmässä nähtiin tällä kertaa lupaava, juuri 14 v täyttänyt Pål Haugen Lillefosse joka otti M 17 -sarjan voiton tuloksella 463. Ja uusimman tiedon mukaan hän hyppäsi Lahdessa 23.6. taas uuden ennätyksensä 470 ja teki erinomaisia yrityksiä ikäluokan uudesta EE-tuloksesta 483. Paavohan muistetaan 70-luvun Turusta mm. Risto Ivanoffin taustalta. Hän on kuitenkin vaikuttanut Norjassa jo yli 30 vuotta ja valmentanut mm. Norjan tämän hetken ykköshyppääjän Eirik Greibokk Dolven 19 v Euroopan mestariksi v. 2013
 
Junioreiden kilpailussa hyppäsi myös 65-vuotias Jarmo Lipasti, joka heitti Seivästallin puheenjohtaja Antti Kalliomäelle karnevaalihaastetta kesän kärkituloksellaan 343.
 
Seivästalli palkitsi 100 euron stipendillä ja Viking Linen lahjakortilla kisojen parhaasta suorituksesta ulkoratojen ennätyksensä 520 tehneen Niko Koskisen.

Kärkihypääjistä Minna Nikkanen ja Jouni Marjaniemi edustivat Suomea Tsheboksaryssa ETCH-kilpailussa ja Salon Wilma Murto säästeli kipeytynyttä polveaan.

Raimo Eskola
 

Someron Seiväskarnevaalit kokoaa jälleen Suomen seiväsväen

Suomalainen seiväshyppyväki huippuhyppääjineen ja valmentajineen sekä alle 10-vuotiaista junioreista aina lähes 70-vuotiaisiin veteraanihyppääjiin saakka kokoontuu jälleen tulevana viikonloppuna Somerolle jo 37. kerran järjestettäviin Seiväskarnevaaleihin. Torstaista sunnuntaihin kestävän tapahtuman ohjelmassa on lähes joka päivä kilpailuja samanaikaisesti viidellä eri hyppypaikalla sekä leirimuotoista harjoittelua eri ikä- ja tasoryhmien mukaan.

Seiväshyppy on arvokisoissa Suomen menestynein yleisurheilun kenttälaji keihäänheiton jälkeen. Aikuisten arvokisamitaleja on tullut ulkokentiltä ja hallista alun lähes kaksikymmentä ja nuorten mitaleja myös alun toistakymmentä. Somerolaissyntyinen ja Someron Esaa edustanut Pentti Nikula on ainoa hyppylajissa nimensä ME-luetteloihin saanut suomalainen. Nikula hyppäsi ME:n sekä ulkoradoilla että sisäradoilla ja oli maailman ensimmäinen viiden metrin haamurajan ylittäjä koko maailmassa.

Seiväskarnevaalit perustettiin Somerolla 70-luvun lopulla paitsi vaalimaan paikkakunnan perinteitä ennen kaikkea edistämään suomalaista seiväshypyn valmennusta ja nuorisokasvatusta. Nikula hyppäsi ME-tuloksen ulkona kerran ja hallissa neljästi sekä EE-tuloksen kuusi kertaa sekä ulkona että sisällä. Lisäksi hän voitti Euroopan mestaruuden vuonna 1962, jolloin toinen somerolainen Kauko Nyström otti EM-pronssia. Kolme vuotta sitten heidän saavutuksiaan juhlittiin Someron Seiväskarnevaaleilla paljastamalla ME-mies Pentti Nikulan seiväshyppääjäpatsas.

Nuo yli 50 vuoden takaiset ajat ovat kantaneet satoa tähän päivään. Somero on monella mittarilla Suomen paras seiväshyppypaikkakunta. Suomen mestaruusmitaleita somerolaisseurojen seiväshyppääjät ovat keränneet Nikulan päivistä alkaen eri sarjoissa yhteensä 132, joista Someron Esan hyppääjille on tullut pelkästään 111 SM-mitalia.

Viime vuosina Minna Nikkanen ja Eemeli Salomäki ovat napsineet Suomen mestaruuksia kuin liukuhihnalta. Nikkasella on kaikkiaan jo 18 naisten Suomen mestaruutta, kahdeksan ulkokentiltä ja kymmenen hallista. Tämän vuotisilla Seiväskarnevaaleilla hyppäämisensä ohessa nuorten kouluttajana toimivan Salomäen vastaavat mestaruusluvut miesten puolelta ovat tasan puolet Nikkasen vastaavista.

Minna Nikkasen parhaat kansainväliset saavutukset ovat nuorten EM-kulta ja -hopea, kaksi MM-pistesijaa sekä aikuisissa EM-hallin neljäs sija. Nikkanen on hypännyt SE-tuloksia yhteensä 106 kertaa ulko- ja halliradoilla ikäkausisarjat mukaan lukien. Varmaan ylittämätön ennätys yhdessä lajissa yhdelle urheilijalle!

Toisen polven seiväshyppääjä Tommi Holttinen oli viime syksynä 14. somerolaisseurojen hyppääjä, joka on pukenut ylleen Suomen edustusasun. Someron Esa on selvästi Suomen paras seivässeura myös miesten 10 parhaan hyppääjän keskiarvolla mitattuna seuran saadessa kokoon lukemat 526,1. Esalla on riveissään kaikkien aikojen kahdestakymmenestä suomalaisesta 5,5 metrin hyppääjästä viidesosa eli neljä.

Seiväshypyn eteen tehtävä työ jatkuu entistä laajempana. Someron karnevaalit ovat edelleen lajin merkittävin vuotuinen tapahtuma, joka kerää noin 150 hyppääjää sekä runsaasti valmentajia ja lasten vanhempia, joille on myös omaa opetusta. Someron Seiväskarnevaalit eivät kuitenkaan enää ole ainoa lajin massatapahtuma, sillä viisi vuotta sitten Pajulahdessa, jossa Nikula oli aikanaan halli-ME:nsä ja viiden metrin hyppynsä teki, aloitettiin seiväshypyssä ensimmäisenä lajina myös talvikarnevaalit. Nekin kokoavat yli satapäisen hyppääjäjoukon Someroa vastaavan ohjelman pariin. Kummankin karnevaalikoulun rehtorina toimii Kimmo Kantosalo, jolla kokemusta on Somerolta jo 25 vuoden ajalta, josta rehtorina 20 vuotta.

Lajin tukijoukko on kasvanut syksyllä 2014 perustetun valtakunnallisen Seivästalli-yhdistyksen ansiosta. Yhdistyksessä on mukana joukko entisiä huippuhyppääjiä ja valmentajia, Suomen Urheiluliiton johtoa sekä muita lajista innostuneita tukihenkilöitä. Yhdistyksen tavoitteena on edistää ja tukea valmennuskeskusten ja seiväskoulujen perustamista, rekrytoida ja opastaa valmentajia, tukea tukien ulkopuolella olevia hyppääjiä, järjestää leiritystä, koulutusta sekä kilpailu- ja alumnitoimintaa. Seivästalli ry edistää myös suoritus- ja harjoituspaikkojen kehitystä ja tukee välinehankintoja. Paikallisia seiväskouluja onkin syntynyt useita eri puolille maata, joissa nuoria opastetaan lajin saloihin ympäri vuoden.

Someron Seiväskarnevaalit ovat olleet kansainvälinen kilpailu lähes alusta alkaen. Kaikkiaan hyppääjiä on vuosien varrella ollut noin 20 maasta. Norja, Viro ja Latvia ovat tuoneet useina vuosina myös nuoria leiriläisiä. Monet näistä Someron käyneistä nuorista ovat jo menestyneet myös kansainvälisillä kilpakentillä. Tänäkin vuonna mukana on ainakin norjalaisia ja virolaisia. Yksittäisiä hyppääjiä on tulossa myös Latviasta ja Espanjasta.

Järjestävän seuran Someron Esan puuhamies Kalle Pomppu on toiminut Seiväskarnevaalipäällikkönä jo 25 vuoden ajan ja jaksaa vuosi vuodelta olla yhä innostuneempi tuosta tärkeästä tehtävästään. Kuitenkin ilman uskollista noin 80-päistä toimitsijajoukkoa tapahtuma olisi mahdoton järjestää. Kalle Pomppu korostaa myös Someron kaupungin ja Someron Liikunta ry:n merkitystä sekä paikallisten urheiluseurojen välisen yhteistyön tärkeyttä tapahtuman onnistumisessa.   

Someron hyppypaikat ovat osoittautuneet erinomaisiksi. Someron Seiväskarnevaaleilla on hypätty edelleen voimassa oleva Ruotsin ja Pohjolan ennätys (Oskar Janson 587 vuonna 2003) sekä voimassa oleva Viron ja Baltian ennätys (Valeri Bukrejev 586 vuonna 1994). Naisten Suomen ennätyksiä Somerolla on hypätty kuusi kertaa ja eri juniorisarjojen ennätyksiä useita kymmeniä kertoja.

Tänä kesänä eivät säät ole vielä suosineet ulkoilmaurheilua, eikä varsinkaan seiväshyppyä, mutta sään salliessa tullaan maamme parhaimmiston toimesta tekemään taas kovia tuloksia. Minna Nikkanen on jo ehtinyt hypätä SE:n 455, joka samalla ylittää Pekingin MM-kisojen tulosrajan. Miesten tulosraja 565 on vielä kaukana, mutta ei mahdoton ainakaan Eemeli Salomäelle tai Jere Bergiukselle.

Nuorten sarjoissa EM-tulosrajoja on rikottu jo kahdeksan hyppääjän voimin. Vielä 17 v. sarjassa kilpailevat Wilma Murto ja Elina Lampela tekivät hallissa oman ikäluokkansa ylivoimaisesti maailman parhaat tulokset 440 ja 432, joilla ovat Euroopassa kaksi vuotta vanhemmassa 19-vuotiaiden ikäluokassakin toisena ja kolmantena.

Ruotsin Eskilstunassa pidettäviin 19-vuotiaiden nuorten EM-kisoihin tulosraja on tehtynä neljällä miesjuniorilla Niko Koskisella, Tomas Weckstenillä, Urho Kujanpäällä ja Tommi Holttisella. Tallinnassa pidettäviin 22-vuotiaiden EM-kisoihin tulosrajan ovat saavuttaneet puolestaan Erica Hjerpe ja Aino Siitonen.

Joukkueet junioreiden EM-kisoihin nimetään pian Someron Seiväskarnevaalien jälkeen ja aikuisten MM-kisoihin vähän myöhemmin. Somero on jälleen valmiina tarjoamaan seiväshyppääjille paikan ponnistaa Suomen kärkeen ja kansainvälisille kisakentille.

Aulis Tiensuu

Hieno kilpailu, vaisu tulostaso


Turussa, Paavo Numen Stadionilla tänään järjestetty Seivästalli Cupin ensimmäinen ulkoratojen osakilpailu ei aivan täyttänyt sille asetettuja odotuksia. Hyvissä olosuhteissa, 26 asteen lämmössä, voittotulos jäi vaatimattomaksi. Jaetun ykköstilan veivät Perttu Korhonen ja Jouni Marjaniemi tuloksella 520. Jouni ja Jere Bergius yrittivät vielä korkeudesta 545, mutta rima ei vielä tällä kertaa ylittynyt. Kolmanneksi sijoittui Jarno Kivioja tuloksella 520, neljänneksi Jere Bergius samalla tuloksella, viidenneksi Niko Koskinen 505, kuudenneksi Eemeli Salomäki 505.

Raimo Eskola kommentoi kisaa seuraavasti:
Kesän parhaat sääolosuhteet suosivat Seivästalli Cup -sarjan ensimmäistä osakilpailua Turun Paavo Nurmen stadionilla. Lämpömittari näytti reilusti yli 20° C ja pienoinen, joskin hieman pyörivä tuulenvire puhalteli hyppypaikalla. Isäntäseura Turun Pyrkivä hoiteli järjestelyt jämäkästi Petri Salomäen johdolla ja valtaosa kärkihyppääjistä oli mukana yrittämässä kauden kärkitulostaan.


Tommi Holttiselta, Aleksi Saarelaiselta ja Einari Välimäeltä odoteltiin viime päivien tulosten ja tietojen perusteella jopa arvokisarajojen ylityksiä, mutta tänään niitä ei vielä nähty. Tasaisen kilpailun voiton jakoivat Jouni Marjaniemi ja Perttu Korhonen vaatimattomalla tuloksella 520, jonka korkeuden ylittivät myös kolmanneksi sijoittunut Jarno Kivioja ja Jere Bergius. 


Perttu Korhonen ja Jarno Kivioja tekivät kohtalaisen lupaavia yrityksiä seuraavasta korkeudesta 535. Eemeli Salomäelle tuli 505 ylityksen jälkeen yllättäviä vaikeuksia. Hän jätti väliin 520 ja yritti 535:stä. Kaksi ensimmäistä yritystä näyttivät siltä, että seinä tuli vastaan, mutta kolmas oli varsin lähellä onnistua. Jere Bergius ja Jouni Marjaniemi jättivät 535 väliin. Jeren ensimmäinen yritys korkeudesta 545 oli niukkaakin niukempi pudotus, toinen meni rynnimiseksi ja kolmas oli taas lähellä onnistua. Jounin yritykset ennätyskorkeudestaan olivat myös hyviä, mutta kesän kärkitulos jäi tällä kertaa vielä syntymättä. Seuraavan kerran asiaan palataan Somerolla 19.6.
 
Vaisusta tulostasosta huolimatta kilpailu oli järjestelyiltään ja yleisilmeeltään onnistunut. Hyppääjien positiivinen vire ja hyvät yritykset korkeammista korkeuksista lupaavat jatkossa parempaa. Paikalla oli myös runsaasti valmentajia ja muita seiväshypyn taustavaikuttajia ja kilpailu toteutti erinomaisesti Seivästallin toiminnan tarkoitusta: Antaa hyppääjille mahdollisuus yltää parhaaseensa hyvässä kilpailussa, hyvissä olosuhteissa, ja tuoda valmentajat ja taustavaikuttajat yhteen kehittämään lajia ja oppimaan toisiltaan.

Hyppääjät ennen kisaa yhteiskuvassa.
Kisan kolme parasta, vas. kolmanneksi sijoittunut Jarno Kivioja, keskellä Jouni Marjaniemi ja oikealla Perttu Korhonen, jotka jakoivat kisan ykkössijan.

Minna Nikkaselle SE ja Pekingin kisaraja

9.6.2015

Someron Esa Minna Nikkanen ei antanut kolean sään ja ankaran puuskatuulen kiusata Lappeenrannan Marskin kisoissa. Hän ylitti naisten seiväshypyn Suomen ennätyksen 455 ja rikkoi samalla elokuisten Pekingin MM-kilpailujen tulosrajan. Myös edellinen Suomen ennätys 452 oli Nikkasella, joka on hallissa hypännyt vieläkin korkeammalta 460.

- Yritin vain mennä rennosti, vaikka olosuhteet oliat haasteelliset, Nikkanen kertaili.

Hyvin onnistuneen etelänleirin jälkeen Nikkasen hyppy on teknisesti hyvin kasassa. Kimpisen kentällä hän aloitti maltilla ja siirtyi pikku hiljaa isompiin seipäisiin.

- Pystyin tekemään kuoppaan viennin tasaisesti. Yritin pitää hypyn rentona enkä lähtenyt tekemään sitä vauhdilla ja voimalla, Nikkanen sanoi.

Nikkasen mukaan SE-hyppy ei ollut täydellinen.

- Ei se lähtenyt ihan nappiin, kun ponnistus tuli niin sanotusti alta, mutta käsissä on nyt enemmän voimaa ja sain vedettyä hypyn lopun hyvin, Nikkanen totesi.

Helsingin Kisa-Veikkojen Aino Siitonen oli kilpailussa toinen ennätyksellään 415 ja Salon Vilppaan Wilma Murto kolmas (405).

(Artikkeli  SUL:n sivuilta)

Minna Nikkasen Formian leiri tuotti nopeasti tuloksia.

Seiväskoulu käynnissä Helsingin Liikuntamyllyssä


Liikuntamyllyn seiväskoulu aloitti toimintansa 22.3.2015, joten ryhmä oli koolla 12.4. jo neljättä kertaa. Paikalla oli mukavasti nuoria hyppääjiä tutustumassa tekniikkaan. Kolmen harjoittelupisteen kierrolla, jokainen pääsi voimistelemaan nojapuilla, harjoittelemaan ote- ja ponnistustekniikkaa ja hyppäämään lyhyellä vauhdilla patjalle.

Tyttöjen suuri lukumäärä ilostutti, mutta samalla nousi kysymys, miten junnupoikia saadaan mukaan. Hyppääjiä oli eri paikkakunnilta aina Riihimäeltä saakka. Koulu vaikutti hyvin organisoidulta ja vanhempienkin mielestä opetuksen taso oli hyvää.

Liikuntamyllyn seiväskoulu on ensimmäinen SUL:n ja Seivästalli ry:n yhteinen projekti, ja sen kokemusten avulla konseptia monistetaan myös muille paikkakunnille.

Kuvat kertovat siitä innostuksesta mitä aloittelevat seiväshyppääjät kokevat. Näitä lisää ympäri Suomen, niin seiväshypyn tulevaisuus on turvattu.

Lisää kuvia Liikuntamyllyn seiväskoulusta 12.4.2015 löydät täältä.

Liikuntamyllyn seiväskoulussa oli vilskettä.
Hyvältä näyttää tämäkin ylitys.

Pääkaupunkiseudun seiväskoulu alkaa 22.3. Liikuntamyllyssä!

 10.3.2015

Suomen Urheiluliitto ja Seivästalli ry yhdistivät voimansa pk-seudulla ja kutsuivat lajista kiinnostuneet keskustelutilaisuuteen 9.3. Liikuntamyllyyn. Paikalle saapui noin 20 osallistujaa kuulemaan uusista suunnitelmista.

"Seiväshyppy on Suomen kaikkien aikojen toiseksi parhaiten arvokilpailuissa menestynyt
yleisurheilun kenttälaji. Se tarjoaa tulevaisuudessakin erinomaiset menestysmahdollisuudet.
Mikä oli mahdollista eilen, voi olla mahdollista myös huomenna."

Suomen Urheiluliiton eteläisen alueen aluepäällikkö, Antti Leskinen, esitteli suunnitelman, jolla saadaan pitkäjänteisyyttä teknisen lajin harjoitteluun. Ensimmäisessä vaiheessa lapsille luodaan perusvalmiudet, joilla lajikohtaisiin harjoituksiin voidaan edetä. Lajikouluissa he pääsevät kokeilemaan eri lajeja ja myöhemmin lajiryhmien kautta erikoistuminen omaan lajiin alkaa.

Tästä erinomaisena esimerkkinä on pääkaupunkiseudun seiväskoulu, joka aloittaa toimintansa 22.3. klo 11.00 Liikuntamyllyssä. Seiväskoulusta kasvetaan valmennusryhmiin yli seurarajojen.

Ilmoittautuminen:

Ilmoittautumiset seiväskouluun ja valmentajakoulutukseen 15.3. mennessä www.yleisurheilurekisterin kautta palvelutunnuksella 2015SEIVÄS. Mukaan voidaan ottaa 20 hyppääjää. Jos ilmoittautuneita tulee enemmän, ovat pidemmällä olevat hyppääjät etusijalla.

Hinta:

Seiväskoulun hinta on 100 euroa ja se laskutetaan koulun alkaessa. Valmentajakoulutus on ilmainen seiväskouluun osallistuvien vanhemmille ja valmentajille. Muilta hinta on 40 euroa.

Seivästallin rooli

Keskustelutilaisuudessa Seivästalli ry:n hallituksen jäsen, Raimo Eskola esitteli tallin toimintaa ja tausta-ajatuksia. Seiväskoulut ovat yksi yhdistyksen kolmesta merkittävästä hankkeesta. Seurojen tiivis yhteistyö on oleellista, samoin valmentajien yhteistyö, mikä mahdollistetaan seiväskoulujen toiminnan yhteydessä järjestetyllä valmentajakoulutuksella. Seivästallin slogan, nostetaan rimaa ylemmäs, tarkoittaa myös kaiken muun toiminnan laadun parantamista.

Seivästallilla on parhaillaan käynnissä seiväsinventaario kaikissa tärkeimmissä liikuntakeskuksissa. Valtakunnallisen inventaarion valmistuttua haemme valtiovallan tukea seipäiden hankintaan.

Tilaisuuden lopulla Raimo Eskola esitteli myös toimenpidelistan, jolla seipäät pidetään kunnossa ja niiden käyttöikä pitenee. Lista on ladattavissa myös tästä.

Nuorista hyppääjistä, hyppääjien vanhemmista, valmentajista ja muista seura-aktiiveista koostunut keskustelujoukko sai hyvän tietopaketin pk-seudun suunnitelmista ja hankkeen taustavoimista. Seivästalli ry on koko jäsenistönsä voimin tukemassa hanketta.

Liikuntamyllyssä järjestettyyn seiväsiltaan saapui parikymmentä kiinnostunutta.
Raimo Eskola esitteli Seivästalli ry:n toimintaa.

Nuorten SM-hallit 1.3. – Wilma lähellä ME-tulosta!

1.3.2015

Turussa nähtiin hienot seiväskisat myös SM-hallien päätössunnuntaina 1.3. N17-sarjassa Wilma Murto nostatti riman jopa ikäluokkansa ME-korkeuteen 447 ja teki siitä niin hyvät yritykset, että ME voi jopa Prahan EM-hallissa syntyä! Voitto heltisi hyvällä tuloksella 433, joten Wilma on vakiinnuttanut tasonsa 430-440 -korkeuksiin. Oulun Elina Lampelalla ei ollut paras päivä, hopeaa toki tuli, mutta tulos 403 on hänelle vaatimaton. Wilman lisäksi  myös Alina Strömberg onnistui ja vei pronssia ennätyksellään 383.
 
M22-sarjassa saatiin 5 metrin ylittäjä no. 134, tänään 2.3. 21 vuotta täyttävän Noormarkun Einari Välimäen otettua kultaa ennätyksellään 501. Einari edusti Suomea M17-sarjan Suomi-Ruotsi -maaottelussa v. 2011 ja nuorten kolmimaaottelussa v. 2013. Sen jälkeen kehitykseen tuli parin vuoden suvantovaihe, mutta tällä hallikaudella jyvä näyttää löytyneen. Porin PM-kisoissa 15.2. ylittyi jo lupaavasti 490. Seivästalli onnittelee kaikkia hyppääjiä!

Raimo Eskola

Nuorten SM-Hallit ja Jere Bergiuksen niukka pudotus 550:stä

28.2.2015

Pirteät seiväskisat olivat avauspäivän parasta antia nuorten SM-Hallit -kisassa Turun Kupittaalla. N22-sarjassa odotettiin tiukkaa kilpailua jo 420 ylittäneiden Erica Hjerpen ja Aino Siitosen välillä. Voiton korjasi tällä kertaa Erica ylitettyään näyttävästi oman ennätyksensä 423 ja tehtyään vielä lupaavat yritykset 430:stä. Siirtyminen 440 -pitkiin seipäisiin tuonee kesällä roimasti lisäsenttejä.

Aino Siitonen ei tällä kertaa yltänyt omalle tasolleen ja jäi hopealle tuloksella 408. Pieni hätäily hypyn loppuosassa toi riman alas kolme kertaa. Hyvän perustekniikan ja sähäkän vauhdin omaavalla Ainolla on eväät hypätä huomattavasti korkeammalta.

M19-sarjan voiton korjasi Niko Koskinen ylitettyään toisellaan rutiinituloksen 513. Tähän korkeuteen asti säilyi mukana myös hienosti hopealle venynyt Urho Kujanpää, joka paransi ennätystään kahdesti, ensin 503 toisella ja jatkoksi 508 ensimmäisellään.

Koko hallikauden tekniikkamurheiden kanssa taistellut Tomas Wecksten otti pronssin hänelle vaatimattomalla tuloksella 493. Yritykset 503:sta kertoivat kuitenkin miehen olevan 530 kunnossa.

Ensimmäistä viiden metrin ylitystä yritti pirteästi myös koko syksyn jalkaterävaivasta kärsinyt Tommi Holttinen, joka sijoittui neljänneksi ennätyksellään 493. Tommin hallikauden saldona oli kaksi kilpailua, joissa molemmissa syntyi oma ennätys.

Jere Bergiuksen EM-halliraja

Sokerina pohjalla olivat kilpailun ulkopuolella EM-hallirajaa tavoitelleen Jere Bergiuksen hyvät yritykset ja niukkaakin niukempi pudotus kolmannella 550:stä. Mies seurasi patjalla istuen katseella kannattimillaan pomppineen riman kierähtämista lopulta alas seurakseen.

Kisat jatkuvat viikonlopun ja odotettavissa on ainakin Elina Lampelan ja Wilma Murron uusinta Tampereen SM-hallien superjännittävästä yhteenotosta.

Raimo Eskola

Niko Koskinen voitti nuorten SM-Hallit seiväskisan.

Kaikkien aikojen kovatasoisin naisten seiväskisa

SM-halllit Tampere: Nikkanen 445, Murto paransi SE:tä kahdesti

21.2.2015

Kaikkien aikojen kovatasoisin naisten kansallinen seiväskisa nähtiin SM-hallikisojen avauspäivänä Tampereella.  Minna Nikkanen joutui taistelemaan voitosta tosissaan ensimmäisen kerran puoleen vuosikymmeneen, kun 16-vuotias Wilma Murto paransi ikäluokkansa SE:tä kahdesti ja ylitti EM-hallin tulosrajan 440. Kipeää takareittään säästelleen Nikkasen voitto irtosi rutiinihypyllä, mutta vaati kauden kärkituloksen 445. Rima jouduttiin kuitenkin korottamaan aina 450:n asti ennen kuin peli oli lopullisesti selvä. Pronssia tuloksella 430 otti toinen 16 vuotias superlupaus, Elina Lampela, jonka korkeat hypyt 435:stä ja 440:stä jäivät vielä hieman lyhyiksi. Vielä nelostilaankin tarvittiin henkilökohtainen ennätys 420, tekijänä Erica Hjerppe. Kaikkiaan viisi hyppääjää teki henkilökohtaisen ennätyksensä!
 
Voittotaistelun avasi Elina Lampela ylittämällä 430 ensimmäisellään Wilma Murron pudotettua siitä korkeudesta.  Minna Nikkanen vastasi myös ylityksellä. Wilma Murto jätti kaksi yritystä 435:een ja ylitti sen toisellaan. Elina Lampela pudotti kaksi kertaa ja jätti yhden hypyn 440:een. Murto ylitti 440 ensimmäisellään jonka jälkeen Lampela teki vielä korkean, mutta hieman katkeneen hypyn 440:stä.
Murto pudotti ensimmäisellään 445:stä ja Nikkanen ylitti korkeuden rutiinihypyllä. Murto jätti 2 viimeistä 450:een, josta myös Nikkanen yritti. Kummankin yritykset jäivät jo ponnettomiksi, mutta SM tittelistä käytiin kovin taistelu puoleen vuosikymmeneen.

Naisten seiväs on kovassa nosteessa. Mitä mahtaakaan tapahtua lähitulevaisuudessa kun 420:n paremmalle puolelle ilmestyvät nyt mitaleitta jääneiden Erica Hjerppen ja Aino Siitosen lisäksi sellaiset lupaukset kuin Saga Andersson, Alina Strömberg, Sanni Pajasmaa ym?

Raimo Eskola

Jarno Koivusen valmentama Minna Nikkanen joutui Tampereen SM-Halleissa pitkästä aikaa taistelemaan naisten seiväskisan voitosta.

SM-Hallit viikonloppuna 21.-22.2.2015 Tampereella

Se oli niin lähellä!


Koko halliyleisö kannusti sekä Jere Bergiusta että Eemeli Salomäkeä 550 yrityksissä ja tosi lähellä ylitys Jerellä olikin, mutta rinta hipaisi riman alas. Voit katsoa videon hypystä tästä.
Eemelin yrityksen korkeudesta 550 voit katsoa tästä.


Tampereella 21.-22.2.2015 järjestetyissä SM-Hallikisoissa nähtiin myös miesten seiväskisassa kunnon mittelöt. Mestaruuden vei lopulta Eemeli Salomäki samalla tuloksella 530 Jere Bergiuksen kanssa, mutta vähemmillä pudotuksilla. Jere jätti kaksi yritystä korkeuteen 530 voittaakseen Perttu Korhosen, joka ylitti 525 ensimmäisellään. Ylitettyään tuloksen 530 Jere päätti mennä suoraan korkeuteen 550 eli EM-hallikisarajaan. – Ratkaisu oli oikea, koska hän pääsi 550 yrityksessään tarpeeksi jäykkään seipääseen (14,7), jolla oli aikaisemmin hypännyt 555, kertoi Jeren valmentaja Raimo Eskola. – Tekniikka ei vielä ollut lähimainkaan sellainen mihin Jere pystyy, lisää Eskola. – Normaalipituisessa kilpailussa on paremmat mahdollisuudet onnistua, hän toteaa.

Onneksi siis ensi perjantaina, 27.2. Jerellä on vielä mahdollisuus kisarajan ylitykseen Turussa järjestettävien M/N 22,19,17 -hallikisan yhteydessä. Jere on nousukunnossa ja haluaa tavoitella EM-hallirajaa tosissaan. Eemeli sen sijaan päätti lopettaa hallikauden ja olla tavoittelematta EM-kisapaikkaa, koska ei mielestään omaa realistisia mahdollisuuksia menestykseen. Hän osallistuu 7.-8.3. 10-ottelun SM-kisoihin.

Seiväshyppy on nyt hyvässä nosteessa, kiitos hyvän nuoriso- ja valmennustyön. Menestys auttaa myös Seivästallia, mutta nyt tarvitaan edelleen sitä lajin sisäistä yhteistyötä ja energiaa. Keväällä Liikuntamyllyssä ja Pirkkahallissa käynnistettävien seiväskoulujen synnyttäminen on tulevaisuutta arvioiden oleellista.

Liittymällä Seivästalli ry:n jäseneksi olet mukana nostamassa rimaa korkeammalle. Mikäli haluat olla aktiivisesti mukana lajin kehitystyössä, ota meihin yhteyttä.

Eemeli hyppää ja Jere seuraa taustalla.
Jere hyppää, Eemeli seuraa taustalla.

Seivästalli - Jarmo Hakasen kolumni

9.2.2015

SUL:n liittovaltuuston puheenjohtaja Jarmo Hakanen kirjoittaa osuvasti Seivästallista ja sen toiminnasta. Avaa liitteenä oleva pdf-kolumni.

Seivästallista kannattaa ottaa mallia

Hallitilasto koheni, Kujanpää ylitti 5 metriä

Tähtien kisoissa Tampereella nähtiin maanantaina 2.2. pirteä miesten seiväskisa, vaikka kunnon tulokset antavatkin vielä odottaa itseään. Voiton vei nyt jo lähes täydellä vauhdilla hypännyt Eemeli Salomäki hallikauden kärkituloksella 530.

Jere Bergiuksen korkeat hypyt 540:stä jäivät hieman lyhyiksi, kakkossija heltisi vaatimattomalla tuloksella 510. Sen ylitti näyttävästi myös kantaluuun murtumasta toipunut Perttu Korhonen jakaen toista sijaa Jeren kanssa.

Väsyneillä jaloilla liikkeellä ollut Niko Koskinen jäi tällä kertaa viiteen metriin. Sen ylitti myös jo kolmannen kerran hallikaudella ennätystään parantanut 17-vuotias Urho Kujanpää, josta tuli suomalainen 5 metrin ylittäjä no. 133.

Naishyppääjät iskussa

Salon Vilppaan 16-vuotias Wilma Murto tekee hurjaa jälkeä tämän talven halliseiväshypyissä. Murto ylitti Turussa ikäisekseen jopa sensaatiomaisen tuloksen 431, kirjoittaa Salon Seudun Sanomat.

431 on kautta aikain kolmanneksi paras alle 18-vuotiaiden tyttöjen seiväshyppytulos maailman hallitilastoissa. Suomen aikuisten kautta aikojen tilastossa Murto nousi toiseksi ohi Vanessa Vandyn. Edellä on enää vain Minna Nikkanen.

Murto paransi ennätystään kilpailun aikana kolmesti. Ensin ylittyi 417, perään 426 ja vielä siis myös kyseinen 431. Aikuisten EM-hallien tulosraja 440 oli sentään vielä liikaa, raportoi lehti.

Seiväshyppääjä Elina Lampela ylitti sunnuntaina 432 ja teki uuden 17-vuotiaden Suomen ennätyksen. Lampelan tulos menee tämän hallikauden maailmantilastossa kärkeen, uutisoi puolestaan Yle Urheilu.

Lauantaina Wilma Murto meni seiväshypyn 17-vuotiaiden tämän hallikauden maailmantilaston kärkeen ylittämällä 431. Sunnuntaina Elina Lampela pisti vielä paremmaksi.

Lampela ylitti Oulussa SE-korkeuden 432 ja nousi sentillä Murron edelle. Suomalaiskaksikolla on ylivoimainen johto 17-vuotiaiden maailmantilastossa. Tilastokolmonen on heistä 26 sentin päässä. 19-vuotiaiden listalla Lampela ja Murto sijoittuvat toiseksi ja kolmanneksi.

Linkki Yle Urheilun uutiseen.

2.2.2015 Tampereella järjestetyn Tähtien Kisan seiväshypyn voitti Eemeli Salomäki. Toisen sijan jakoivat Jere Bergius ja Perttu Korhonen.

Taas hypätään, Tähtien Kisa 2.2.!

Viime lauantain, 24.1., kisa oli pirteä, kiitokset hyppääjille, mutta kolmas kerta toden sanoo! Tampereen Pyrintö päätti järjestää tänä vuonna 2.2. klo 18.00 Tähtien Kisan seiväshypyn kotimaisin voimin. Hyppypaikka A-hallissa on sama kuin viime lauantaina.
 
Kisa ei ole Seivästalli Cupin osakilpailu, mutta Seivästalli avustaa Pyrintöä järjestelyissä. Tehdään tästäkin yhdessä hyvä kotimainen kisa ja pannaan hallikauden kärki ja koko tilasto uusiksi. Korkeudet on mietitty niin, että kisa menee ripeästi läpi ja kaikilla on mahdollisuus tehdä kauden hallikärki tai oma ennätys. Olisihan toki mukava nähdä jo ainakin yksi EM-hallirajan (550) ylityskin.
 
Hyppykorkeudet ovat 470, 485, 500, 515, 525, 535 + 5 cm
 
Kisassa mukana olevat hyppääjät löydät kilpailukalenterin kautta. Sieltä löytyvät myös muut Tähtien Kisoja koskevat tiedot.

Ilmoittautuneiden listalla on mm. hallikautensa aloittava Jere Bergius ja viime viikolla voittanut Eemeli Salomäki.
 
Terveisin,
Seivästalli ry

Kuva: Esa Kreutzer

Seivästalli Cupin 2. osakilpailu Tampereella 24.1.2015

HALLITILASTO UUSIKSI

Salomäki palasi, Koskinen ja Kujanpää ennätyksiin

Tekniikkamurheiden, hyppykammon ja liikaharjoittelun aiheuttamien vaivojen kanssa kesän kamppaillut Eemeli Salomäki aloitti hallikautensa voittamalla Seivästalli Cupin toisen osakilpailun Tampereen Pirkkahallissa lauantaina. Tulos 520 on hänelle vaatimaton, mutta suoritukset hyppypaikalla näyttivät varovaisen lupaavilta.
 
Kutsukilpailun parasta antia oli 18-vuotiaan Niko Koskisen henkilökohtainen ennätys 520, jolla heltisi kakkossija. Rohkeat yritykset korkeudesta 535 kertovat nuoresta hyppääjästä, joka ennakkoluulottomasti pyrkii suuriin korkeuksiin. Kesällä 530 hypännyt saman ikäinen Tomas Wecksten sijoittui kolmanneksi ja paransi hallikauden kärkitulostaan ylittämällä 505.
 
Sokerina pohjalla, päivän kutsukilpailussa tulokseen 465 jäänyt 17-vuotias Urho Kujanpää, joka kävi välillä ottamassa nokoset, palasi illan avoimeen kilpailuun voittaen sen ennätyksellään 495 noin klo 20.30. Tulos on Eskilstunan EM-kisojen tulosraja.

Merkittävää oli myös se, että paikalla hääri lähes kymmenkunta 70-80 lukujen seivästähteä tarkkailu-, valmennus- ja toimitsijatehtävissä. Mm. Seivästalli ry:n puheenjohtaja Antti Kalliomäk (566), EM-pronssimies Rauli Pudas (560), olympia- ja MM-joukkueen lääkäri Timo Kuusisto (561) ja Harri Palola (562) ym. Sitkeimmät seurasivat myös myöhemmin alkanutta avointa kilpailua. Seivästallin tavoite onkin tuoda eri sukupolvien hyppääjät mukaan aktiiviseen toimintaan.
 
Jere Bergius ja Jouni Marjaniemi parantelivat lieviä jalkavaivojaan ja palaavat radalle Tähtien Kisoissa Tampereella 2.2. Göteborgin EM-nelonen Matti Mononen tekee myös paluuta kentille ja leireilee Kanarialla.

Katso kisan kuvat täältä!

Seivästalli ry
Raimo Eskola

Eemeli Salomäki oli toisen Seivästalli Cup -kisan voittaja 24.1.2015. Kuva: Esa Kreutzer
Kisan kärkikolmikko Niko Koskinen, Eemeli Salomäki ja Tomas Wecksten. Kuva: Esa Kreutzer

Seivästalli Cup 2015 käyntiin

Nuoret hyppääjät näyttivät mallia

Seivästalli ry järjesti ensimmäisen seiväshyppykisansa viime sunnuntaina 18.1. Tampereella, yhdessä Pyrinnön kanssa. Mukaan oli kutsuttu 12 hyppääjää M-, M22- ja M19-sarjoihin. Tällä kertaa mukana oli vain mieshyppääjiä, naisten kisatessa hyvällä menestyksellä Sveitsin Magglingenissa. Tampereen hyppytapahtuma oli samalla ensimmäinen Seivästalli Cup 2015 -kisa.

Junioreiden esitykset lupaavia, miehet vielä kesäterässä

Seivästallin ensimmäisen kilpailun parasta antia olivat M19-sarjan junioreiden esitykset. Janakkalan Niko Koskinen otti voiton rutiinituloksella 505 ja kesällä 530 ylittänyt Karhulan Tomas Weckstenkin vertyy lähemmäs omaa tasoaan. Kakkossija heltisi tuloksella 485. Tampereen Pyrinnön 17-vuotias Urho Kujanpää oli kolmas samalla tuloksella 485 ja teki lupaavat yritykset ennätyskorkeudestaan 505. Etenkin kolmas yritys oli lähellä onnistua.

Miesten sarjan voiton korjasi Jussi Kaavi vaatimattomalla tuloksella 485 muiden takellessa aloituskorkeuksissaan. Viime vuoden Suomen mestari Jouni Marjaniemi haparoi myös aloituskorkeudestaan kolme pudotusta, mutta ylimääräiset hypyt 520:sta osoittivat potentiaalia olevan paljon korkeammalle.

Seivästalli aktiivisesti läsnä

Vuodenvaihteessa perustettu Seivästalli ry tukee hyppääjiä järjestämällä heille kilpailutapahtumia, joiden yhteydessä sekä hyppääjät että heidän valmentajansa tapaavat toisiaan. Yhdessä tekeminen ja toisilta oppiminen ovat merkittäviä innostajia halli- ja harjoituskauden aikana. Kilpailukokemustakin karttuu samalla tukien hyppääjien kauden tavoitteita. Seivästalli ry jakaa osakilpailujen kolmelle parhaalle pienet rahapalkinnot kannustimiksi. Seivästalli Cupin kokonaiskilpailun parhaat saavat luonnollisesti hyvät palkinnot.

Seuraava Seivästalli Cup -kisa jo tulevana viikonloppuna

Seivästalli Cupin seuraava kisa hypätään jo tulevana viikonloppuna Tampereella, ja silloin mukaan tulevat myös Jere Bergius ja Eemeli Salomäki. Lajin kokeneimpien suomalaishyppääjien mukaantulo antaa varmasti lisävirtaa myös nuoremmille hyppääjille.

Yhteiskuva sunnuntaina 18.1. Tampereen seiväskisan järjestäjistä ja hyppääjistä. Kuva: Esa Kreutzer

2014

Seivästalli ry – nostetaan rima ylemmäs!

Seivästalli ry:n tarkoituksena on kehittää suomalaisen seiväshypyn lajikulttuuria, valmennusta, harjoitus- ja kilpailutoimintaa sekä vaalia lajin perinteitä. Tarkoituksensa toteuttamiseksi Seivästalli ry edistää ja tukee valmennuskeskusten ja seiväskoulujen perustamista, rekrytoi ja opastaa valmentajia, tukee hyppääjiä, järjestää leiritystä, koulutusta sekä kilpailu- ja alumnitoimintaa. Seivästalli ry edistää myös suoritus- ja harjoituspaikkojen kehitystä ja tukee välinehankintoja. Seivästalli ry ylläpitää Hall of Fame -toimintaa.
Toimintansa tukemiseksi Seivästalli ry kerää varoja rekrytoimalla varsinaisia jäseniä ja kannattajajäseniä, hankkimalla yhteistyökumppaneita ja hakemalla avustuksia julkisilta ja yksityisiltä yhteisöiltä.

Yhdistyksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet
Seivästalli ry:n puheenjohtaja, Antti Kalliomäki
Varapuheenjohtaja, Rauno Pusa
Yhdistyksen sihteeri, Jukka Rimpiläinen
Hallituksen jäsenet, Sari Murto, Raimo Eskola, Jarmo Mäkelä, Risto Nieminen, Erkki Mustakari, Jarno Koivunen ja Mikko Latvala.

Seivästalli ry:n hallituksen jäsenten vastuualueet:

  • Antti Kalliomäki, valmennuskoulutuksen koordinointi
  • Rauno Pusa, yhteistyökumppaneiden hankinta ja yleisjohto
  • Raimo Eskola, alueellisen valmennuksen kehittäminen sekä harjoituspaikat ja -välineet
  • Jarmo Mäkelä, SUL-yhteistyö
  • Risto Nieminen, OK-yhteistyö
  • Jarno Koivunen, valmennusasiat
  • Mikko Latvala, valmennusasiat
  • Jukka Rimpiläinen, sihteeri/tiedottaja
  • Erkki Mustakari, mediasuhteet ja yhteistyökumppanit
  • Sari Murto, hallituksen kutsuma asiantuntija, mediasuhteet ja yhteistyökumppanit
Seivästallin tahtotilaa selvitettiin loppukesällä 2014 Camp Pusaksi nimetyssä tapaamisessa Järvenpäässä.
Tahtotila löytyi ja Seivästalli ry perustettiin 17.10.2014 Liikuntamyllyn tiloissa, jossa toimeen tarttuivat Rauno Pusa, Erkki Mustakari, Raimo Eskola, Antti Kalliomäki ja Jarmo Mäkelä.