Erkki Kataja

Erkki Kataja oli värikäs kilpailija ja vuosien 1947-1949 Suomen mestari. Ennätystulos 423.

Seiväshyppääjä Erkki Kataja liittyi Kisaan v. 1953. Varsinaisina kehitysvuosinaan hän edusti Kuusankosken Urheiluseuraa. Ensi kerran Kataja osallistui maaotteluun Ruotsia vastaan vuonna 1946, jolloin hän sijoittui kolmanneksi tuloksella 390. Kataja oli paras suomalainen seiväshyppääjä tässä ottelussa. Mainittakoon, että Ruotsi voitti koko ottelun 114,5-68,5 ja Suomi sai vain kaksi lajivoittoa.
Samana vuonna Kataja voitti maaottelut Ranskaa ja Belgiaa vastaan. Seuraavana vuonna 1947 Erkki Kataja edusti Kotkan Poliisi-Urheilijoita ja kuului myös maaottelujen vakiokalustoon. Hän voitti Suomen mestaruuden Tampereella ja hyppäsi samalla
uuden Suomen ennätyksen 423. Tulos oli kansainvälisestikin kovaa luokkaa, sillä vielä vuoden 1950 EM-kisoissa voittotulos oli 425. Kataja oli erittäin varma kilpailija, joka voitti suurimman osan niistä maaotteluista, joissa hän Suomea edusti.
Seiväshyppy nousi suureen suosioon maassamme ja niin Katajakin oli eräs tärkeimmistä vetonauloista kaikissa suurissa kisoissa. Vuosi 1948 oli Lontoon olympiavuosi ja nyt Kataja siirtyi edustamaan Turun Urheiluliittoa. Hän nosti Suomen ennätyksen lukemaan 425 ja valittiin Suomen edustajaksi Lontoon olympiakisoihin. Täällä Kataja aiheutti Suomen joukkueen suurimman yllätyksen valtaamalla hopeamitalin tuloksella 420. Olosuhteet olivat mitä kurjimmat ja monet suosikeista epäonnistuivat. Kultakin oli lähellä, sillä kisan voittaja amerikkalainen Oven Smith ylitti vasta kolmannellaan 430.

Olympiakulta lähellä
Lontoon kisojen seiväshyppy suoritettiin rankkasateessa ja suorituspaikka oli mutainen. Kataja ylitti ensimmäisellään 420 ja USA:n Smith sekä Richards toisellaan. Kataja johti kilpaa tässä vaiheessa. Amerikkalaiset vaihtoivat kuivat piikkarit jokaiseen hyppyynsä, mutta Kataja pomppi nelituntisen kilpailun märissä tossuissa.
Olympiakisojen jälkeen Kataja palasi entiseen seuraansa Kuusankosken Urheiluseuraan
ja voitti Suomen mestaruuden v. 1949. Vuonna 1950 hän paransi SE:n lukemiin 427. Mestaruus meni tänä vuonna Aleniukselle, joka hyppäsi 425. Alenius otti myös ennätyksen 430 vuonna 1952 haltuunsa.
Kisan vuosinaan Erkki Kataja voitti mm. TULn mestaruuden vuonna 1955. Urheilijatyyppinä Kataja oli värikäs. Kotimaan kisoissa hän yleensä aloitti neljästä metristä ja jäi joskus ilman tulostakin. Peli piti pistää jännäksi, oli Katajan mielipide. Harjoituksissa hän oli verraton innostaja. Erkki Kataja menehtyi sydänkohtaukseen ollessaan lenkkeilemässä Anhavan suunnalla.

Tekstit kirjasta "Kuusankosken Kisa 80 v. 1907-1987", kirjoittaja Niilo Kauppila 1987.

Kuuntele selostus Erkki Katajan hopeahypystä täältä (Ylen Elävä Arkisto)

Kuuntele Kiveen Hakatut: Erkki Kataja – seiväshopeaa pipo päässä (Yle Areena)

Lue myös tämä kertomus.

Erkki Kataja voitti hopeaa Lontoon Olympiakisoissa 1948.