Hall of Fame 9.1.2016

EM-mitalistit Kauko Nyström ja Rauli Pudas seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhoon


Pajulahden seiväshypyn Talvikarnevaalien yhteydessä järjestettiin jo perinteinen Hall of Fame -tilaisuus, jossa palkittiin menestyneitä suomalaisia seiväshyppääjiä. Lauantaina 9.1.2016 klo 14.00 alkaneeseen kutsuvierastilaisuuteen saapui jälleen suuri joukko entisiä ja nykyisiä mestareita ja muita urheiluvaikuttajia.

Hall of Fame -palkitut EM-mitalisteja
Postuumisti palkittiin Kauko Nyström (1933–2009), joka kuului terässeiväs-kauden kansalliseen kärkikaartiin. Neljän metrin haamuraja ylittyi 21-vuotiaana ja terässeipään ennätys 440 cm syntyi 28-vuotiaana, vuonna 1961. Vaihto lasikuituseipääseen onnistui keväällä 1962 ja hän nousi jo samana kesänä hämmästyttävästi Euroopan kolmanneksi parhaaksi seiväshyppääjäksi tuloksella 475 cm. Uran kruunasi Belgradin EM-kisoissa syksyllä 1962 mahdottomalta tuntuvien sattumien ja vastoinkäymisten jälkeen voitettu pronssimitali tuloksella 460 cm. Kehitys jatkui 1963, jolloin jo kolmekymppinen Nyström voitti SM-kultaa sekä hallissa että ulkoradalla ja ylitti ennätyksensä 483 cm. Kauko Nyström antoi merkittävän panoksen suomalaiselle urheilulle myös järjestötyön kautta, mistä hänelle on myönnetty lukuisia palkintoja. Kauko Nyström oli avainroolissa kun Someron Esa aloitti Seiväskarnevaalien järjestämisen v. 1979.

Rauli Pudas kutsuttiin myös kunniakerhon jäseneksi. Alavieskan Virin Rauli Pudas otti junioriurheilun vielä rennosti voittaen kuitenkin nuorten Suomen mestaruuden v. 1973 tuloksella 420 cm. Kansalliselle tasolle Rauli nousi v. 1976 sijoituttuaan Turun Kalevan kisoissa neljänneksi ennätyksellään 500 cm. Kaksi vuotta myöhemmin tuli uutispommi: Nivalassa oli tehty uusi Suomen ennätys 556 cm. Uran huippuhetki osui Prahan EM-kisoihin v. 1978, jossa hän ylitti huonossa säässä ensimmäisellään 545 cm ja otti pronssia. Ennätyksensä 560 cm Rauli ylitti Raahessa v. 1980. Samana vuonna hän voitti SM-kultaa, hallimestaruus oli tullut vuosina -78 ja -80.

Palkitut valitsee vuosittain Hall of Fame -valintatoimikunta, jonka jäseniä ovat Aulis Kairento, Jarmo Mäkelä, Jouko Mäki-Lohiluoma ja Raimo Eskola.

Vuonna 2013 Eeles Landström valittiin kunniakerhon ensimmäiseksi jäseneksi ja häntä seurasi vuonna 2014 Pentti Nikula. Vuoden 2015 valinta osui urheilja-valmentajakaksikkoon, Aulis Kairentoon ja Antti Kalliomäkeen.

Lajin parissa suuresti arvostettu Hall of Fame -tilaisuus jatkui palkintojen jaon jälkeen haastatteluilla, joissa muisteltiin Kauko Nyströmin ja Rauli Pudaksen aikojen iloista menoa. – Nämä tarinat pitäisi koota kirjaksi, kuului monen osanottajan suusta.

Juhlapuheen tilaisuudessa piti Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä, joka mainitsi mm. että 2010 alkaneella vuosikymmenellä jo 18 mieshyppääjää on ylittänyt 5 metriä. Mikäli tahti jatkuu, saattaa tästä vuosikymmenestä tulla lähes parhaiden veroinen. Hän myös korosti Hall of Fame -tilaisuuden tärkeyttä koko seiväshyppyperheen yhteisöllisyyden kasvattajana.

Seivästallin erikoispalkinnot
Ensimmäistä kertaa lauantaina jaettiin myös Seivästalli ry:n erikoispalkinnot nykyhyppääjille. Vuoden 2015 seiväshyppyteolla palkittiin Niko Koskinen, joka voitti M19-sarjan EM-kisoissa hopeaa ennätystuloksellaan 535 cm. Hieno taistelu ja venyminen loppukilpailussa, vaikka karsinnassa putoaminen ilman tulosta oli todella lähellä. Vaadittava ylitys syntyi vasta kolmannella yrityksellä. Edellisestä seiväshypyn arvokisamitalista ehti kulua lähes 7 vuotta.

Vuoden 2015 innostajapalkinnot jaettiin Wilma Murrolle ja Minna Nikkaselle. Wilma Murto saavutti 17-vuotiaana kisapaikan EM-hallikisoihin ja oli lähellä päästä myös MM-kisoihin Pekingiin. Hän hyppäsi kesällä 2015 ikäluokkansa kärkituloksen maailmassa ja maailmanennätyskin jäi vain muutaman sentin päähän. Wilma herätti paljon myönteistä mielenkiintoa seiväshyppyä kohtaan.

Minna Nikkanen hyppäsi ulkoratojen Suomen ennätyksen tuloksella 460. Saman korkeuden Minna oli aikaisemmin ylittänyt Pariisin EM-hallikisoissa 2011 sijoittuen neljänneksi. Hän saavutti finaalipaikan Pekingin MM-kisoissa tuloksella 460, jonka ylitti myös finaalissa. Toi paljon myönteistä huomiota lajille. Nimettiin Rio de Janeiron olympiajoukkueeseen.

Vuoden 2015 kehittyjä –palkinto Urho Kujanpäälle. 18-vuotias Urho Kujanpää paransi vuodessa ennätystään 50 cm (475–525). Hän ylitti ennätyksensä 520 nuorten maaottelussa Espoossa ja paransi sitä vielä syyskuun lopulla ylitettyään lainaseipäillä 525 Leiriassa Portugalissa seurajoukkueiden Eurooppa Cupin kilpailussa. Urho voitti myös 10-ottelussa M17 SM-kultaa v. 2014.

Wilma Murron 450 kruunasi juhlapäivän

Lauantaina juhlallisuuksien jälkeen päästiin seuraamaan kärkihyppääjiemme seiväskisaa Pajulahtihallissa. Hallin katsomo oli tupaten täynnä kertoen kasvavasta kiinnostuksesta seiväshyppyä kohtaan. Kisan parhaasta suorituksesta vastasi Wilma Murto ylittämällä 450, jolla hän saavutti myös Rio de Janeiron olympiakisojen tulosrajan. Wilma nostatti sen jälkeen riman 19 v. halli-ME-korkeuteen 465, mutta ei vielä siitä korkeudesta onnistunut. Se lienee vain ajan kysymys, niin hyvältä hypyt näyttivät. Wilma katkaisi samalla Pajulahden kisoissa Minna Nikkasen viiden vuoden voittoputken. Minna sijoittui toiseksi tuloksella 430. Miesten kisassa voiton vei Portugalin Diogo Ferreira tuloksella 545. Eemeli Salomäki sijoittui toiseksi tuloksellaan 535.

Lisätietoja antaa: Jukka Rimpiläinen, Seivästalli ry, tiedottaja, 0400 484027
jukkarimpi@me.com

Vas. seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhoon kutsuttu Rauli Pudas, illan juontajana toiminut Marko Terva-aho, Seivästalli ry:n varapuheenjohtaja Rauno Pusa (selin), Kauko Nyström jr, joka vastaanotti palkinnon isänsä puolesta sekä Hall of Fame -idean isä ja Seivästalli ry:n hallituksen jäsen, Raimo Eskola.
Sari Murto vastaanotti Wilman puolesta Vuoden 2015 innostaja -palkinnon.
Minna Nikkanen vastaanotti Vuoden 2015 innostaja -palkinnon.
Niko Koskinen vastaanotti Vuoden 2015 seiväshyppyteko -palkinnon.
Urho Kujanpää vastaanotti Vuoden 2015 kehittyjä -palkinnon.
Juhlapuheen piti Jarmo Mäkelä.
Wilma Murto vastasi seiväskisan parhaasta tuloksesta.