Hallituksen blogit

Seivästalliblogi 2.6.2022

Seiväshyppyä pidetään yleisurheilun vaativimpana taitolajina, jossa myös rohkeus, taktikointikyky ja kilpailukestävyys ovat tärkeitä ominaisuuksia. Täydestä juoksuvauhdista seiväs sujuvasti kuoppaan, kovan törmäyksen hallinta, seipään taivustusenergian maksimaalinen hyödyntäminen ja taiturimainen rimanylitys tuottaa hienon urheilusuorituksen. Kilpailutilanteissa hyppääjän pitää jaksaa odottaa omaa vuoroaan pahimmillaan useita tunteja. Sen jälkeen on oltava tekemään se paras suorituksena. Näin teki esimerkiksi Seivästallin ensimmäinen puheenjohtaja Antti Kalliomäki Montrealissa 1976. Kuuden ja puolen tunnin kisan lopussa 550 ja hopeaa. 

Seivästalli ry on perustettu kehittämään suomalaista seiväshypyn lajikulttuuria, valmennusta, harjoitus- ja kilpailutoimintaa sekä vaalimaan lajin perinteitä. Talli perustettiin 17.10.2014 Liikuntamyllyssä, Helsingissä. Perustajajäseniä olivat Antti Kalliomäki, Raimo Eskola, Rauno Pusa, Jarmo Mäkelä, Erkki Mustakari ja Jukka Rimpiläinen.  

Seiväshypyn perinteiden ylläpitäjät ja nuoret lupaukset ovat kehittyneet mukavasti, huolimatta sisäharjoittelua haitanneesta kaksivuotisesta koronapandemiasta.  Viime kauden huippuna oli tietenkin Wilma Murron 5. sija Tokion olympialaisissa sekä Juho Alasaaren MM-hopea U20 -kisoissa. Lisäksi Wilma paransi omaa Suomen ennätystään lukemiin 472. Hallikaudella nähtiin myös hyviä suorituksia, mm. Mikko Paavolan 565, Juho Alasaaren 19-vuotiaiden SE 552 ja Saga Anderssonin 443. 

Seiväshypyn tulevaisuuden kannalta tärkeät junioreiden seiväskoulut ovat jatkaneet toimintaansa ympäri Suomea, koronahaasteista huolimatta. Hienoa, että meillä on niin paljon ammattitaitoisia valmentajia, jotka antavat paljon aikaansa nuorten valmennukseen. Kuluneella harjoituskaudella on seiväskouluihin osallistunut yli 100 noin 10-20 -vuotiasta lahjakkuutta. Seivästallin sivuilta löytyy lisää tietoa seiväskouluista yhteystietoineen. 

Myös tämän kesän seiväskausi on lähtenyt mukavasti liikkeelle. Elina Lampela on ylittänyt 440 ja Mikko Paavola 555. Toivotaan kaikille seiväshyppääjille paljon hyviä ja innostavia kisoja sekä sopivaa tuloskehitystä. Yksi kesän kohokohta on tietenkin kesän Seiväskarnevaalit, jonne tietenkin kaikki suomalaiset seiväshyppääjät kokoontuvat harjoittelemaan, kilpailemaan ja yhdessä rakentamaan suomalaista seiväshyppy-yhteisöä. 

Blogin lopuksi haluan suuresti kiittää edellistä puheenjohtajaa Rauno Pusaa. Hän on intohimoisesti kehittänyt Seivästallin toimintaa ja sen myötä suomalaista seiväshyppyä. Onneksemme Rauno on luvannut olla edelleen mukana Seivästallin toiminnassa, muun muassa tallin varainhankinnassa.  

Mukavaa ja tuloksellista seiväskesää kaikille, 

toivottaa 

Asko Härkönen, puheenjohtaja