Hallituksen blogit

Seivästalliblogi 10.3.2024

Suomalaisen seiväshypyn rimaa nostetaan yhä ylemmäksi

Hallikausi 2024

Suomalainen seiväshyppy elää hienoa nousukierteistä aikaa, jossa rimaa hilataan yhä korkeammalle, kiitos hyvien valmentajien ja erinomaisten urheilijoiden. Kirkkaimpana tähtenä loistaa Wilma Murto, joka on vakiinnuttanut tasonsa niin korkealle, että terveenä pysyessään hän on yksi vakavasti otettavista mitaliehdokkaista kaikissa arvokisoissa. Hallikauden tuloksena SE 481 ja muutama muu hyvä kv. kilpailu sekä MM-kisojen 8. sija. Toivotaan kovasti, että MM-kisassa ilmennyt jalkavaiva hoituu hyvällä kuntoutuksella ja harjoittelu kesää kohti etenee hyvin Jarnon kanssa tehtyjen suunnitelmien mukaan.

Miesten puolella Kujanpään Urhon ennätys 570 antaa mukavasti viitteitä Urhon ”uudesta noususta”. Lisäksi hallikaudella saatiin uusia jäseniä 5 metrin kerhoon TuUL:nOskari Henttinen (505, 21v) ja JoKa:n Topias Mustonen (500, 16v). Naisten puolelta pitää vielä mainita Silja Anderssonin ennätys 431.

Seiväskouluissa on hyvä meno ympäri Suomea. Paikkakuntia 13, ryhmiä 23 ja osallistujina 215 nuorta (10-18v). Kouluihin toivotetaan tervetulleiksi myös uusia lajista kiinnostuneita. Kouluissa on kannustavat ja asiantuntevat valmentajat, jotka varmasti auttavat uudet tulokkaat alkuun ja auttavat edistyneempiä yhä isompiin korkeuksiin.

Seivästallin toiminnan jatko turvattu, vaikka suruviestikin saatiin

Seivästalli on perustettu kehittämään suomalaista seiväshyppyä, sen valmennus- ja kilpailutoimintaa, suoritus- ja harjoituspaikkoja, lajikulttuuria ja vaalimaan lajin hienoja perinteitä. Toiminta perustuu ensisijaisesti vapaaehtoisuuteen ja toiminnassa on suuri määrä osaavia valmentajia, vanhempia, muita laji-ihmisiä ja tietenkin tärkeimpänä paljon lajiin rakastuneita urheilijoita.

Talven aikana saatiin suruviesti, kun Raimo Eskola siirtyi 30.1.2024 ajasta iäisyyteen pitkän sairastelun jälkeen. Ramia voidaan pitää Seivästallin keskeisimpänä perustajana. Hän ehti oman urheilu-uransa jälkeen vaikuttaa merkittävästi välineiden ja suorituspaikkojen kehitykseen Suomessa. Lisäksi hän oli ideoimassa seiväskilpailuja myös uusiin toimintaympäristöihin (mm. Idea Park) ja tietysti valmensi monia hyviä hyppääjiä (mm. Jere Bergius ja Urho Kujanpää). Rami halusi jatkaa hallituksessa viimeiseen asti, vaikka omat voimat olivatkin jo huvenneet. Ramin muisto velvoittaa seiväshyppyperhettä vaalimaan suomalaisen seiväshypyn hienoja perinteitä. Ramista on luettavissa Jarmo Mäkelän kirjoittama kattava muistokirjoitus mm. yleisurheilu.fi -sivuilta.

Seivästallin hallitukselle saatiin erinomainen uusi puheenjohtaja Kimmo Kantosalo, joka toimii aktiivivalmentajana ja vastaa mm. talvikarnevaalien järjestelyistä. Lisäksi hallitukseen saatiin uutta nuorta voimaa kun Henriikka Könönen ja Pasi Pitkänen valittiin hallituksen jäseniksi. Keskeinen hallin perustajajäsen ja tallin historian merkittävin varainhankkija ja ideanikkari Rauno Pusa teki onneksemme paluun hallitukseen. Hallituksessa jatkavat vanhoina Jarmo Mäkelä (varapj) ja Mikael Westö Jarno Koivunen toimii hallituksen ulkopuolisena asiantuntijana. Hallituksen tehokkaana sihteerinä jatkaa Tarja Sandell.

Hallituksesta jäi pois ansiokkaan panoksensa antanut Reima Oinaanoja ja valmennustyöhönsä panostava Mikko Latvala, joka on toiminut osaavana Seiväskarnevaalien rehtorina.Myös itselleni tuli täyteen kaksivuotiskausi hallituksen puheenjohtajana. Olen kovasti kiitollinen ja otettu, että sain olla Seivästalli-toiminnan kautta mukana näin hienossa lajissa ja niin hienojen laji-ihmisten parissa. Toivon urheilijoille terveyttä, onnistumisia ja intoa kehittää itseänsä yhdessä vaativimmista urheilulajeista. Toivotan myös seiväshypyn parissa toimiville valmentajille, toimitsijoille, vanhemmille ja muille taustatoimijoille hienoja hetkiä lajin ja mukavien laji-ihmisten parissa.

Innolla ensi kesän tuloksia seuraten.

Asko Härkönen

Seivätalliblogi 6.10.2022

Useammallakin mittarilla mitaten seiväshyppy on tänä vuonna Suomen paras yleisurheilulaji

Seiväshyppääjien kausi 2022 kuuluu kaikkien aikojen parhaimpiin. Wilma Murto oli Euroopan mestaruutensa lisäksi jaetulla kuudennella sijalla Eugenen MM-kilpailuissa. Juho Alasaari nappasi jo toisen nuorten MM-kilpailuiden seiväshopeansa, tänä vuonna Kolumbian Calista ja pääsi lisäksi haistelemaan yleisen sarjan arvokilpailutunnelmaa Münchenin EM-kilpailuihin. Murron voittotulos 485 on Suomen ennätys ja Alasaaren hopeatulos 560 sivuaa Matti Monosen nuorten Suomen ennätystä vuodelta 2002.

Arvokilpailujen finaaleissa nähtiin lisäksi Urho Kujanpää ja Elina Lampela, Münchenin EM-kilpailujen yhdeksäntenä ja 11:ntenä. Lisäksi Silja Andersson oli Kolumbiassa kuudes ja Siljan isosisko Saga Münchenissä ensimmäinen finaalin ulkopuolelle jäänyt. Lampela ja Saga Andersson olivat rankingsijoitustensa turvin mukana jo Eugenessa, samoin kuten Mikko Paavola ja Jari Holttinen, joka kuului lisäksi Münchenin EM-joukkueeseen.

Seiväshypyn kaltaiseen kattavaan arvokilpailumenestykseen ja -edustukseen ei tänä vuonna yltänyt yksikään toinen yleisurheilulaji.

Yleisurheilun lajitulosten keskinäinen vertailu ei ole yksinkertaista. Monista mittareista Kansainvälisen Yleisurheiluliiton, World Athletics´in laatima ja ylläpitämä pistetaulukko, Scoring points on lajien keskinäisessä vertailussa eniten käytetty. Katsotaanpa, miten tämän vuoden arvokilpailulajien kärkitulokset asemoituvat kansainvälisen pistetaulukon sarakkeisiin.

Oliver Helander ja Wilma Murto tekivät kovimmat tulokset, Urho Kujanpää, Juho Alasaari ja Mikko Paavola miesten tulosten kymppikärjessä

Kansainvälisen pistetaulukon perusteella Suomen edustusoikeuden omaavista naisurheilijoista teki ulkoradoilla 2022 parhaan tuloksen Wilma Murto, jonka 485 antaa 1224 pistettä. Naisurheilijoiden kolmen kärkeen nousevat lisäksi Viivi Lehikoinen ja Kristiina Mäkelä, joiden 54.50 ja 14.64 ovat pistetaulukossa 1188 ja 1183 pisteen arvoisia. Muut naisseiväshyppääjät eivät yllä kymmenen parhaan listalle.

Miesurheilijoiden vastaavaa kolmen kärkeä hallitsevat keihäsmiehet, Oliver Helanderin ja Lassi Etelätalon 89.34 ja 86.44 antavat pisteitä 1241 ja 1193 kappaletta. Kolmannesta sijasta kisa on tiukin mahdollinen, Urho Kujanpään 565 päihittää Topi Raitasen 8.19,34:n vaivaisella pisteellä luvuin 1171 ja 1170. Miesten kymppikärkeen nousevat lisäksi kuudenneksi Juho Alasaari ja kymmenenneksi Mikko Paavola, joiden 560 ja 555 näkyvät pistetaulukossa 1157:n ja 1143:n kohdalla.

Nais- ja miesurheilijoiden yhteiseen kymppikärkeen mahtuvat Wilma ja Urho sijaluvuillaan toinen ja kuudes. Keihäsmies Toni Kuusela pudottaa Juhon tältä listalta vain pisteellä, Tonin 84.01 antaa 1158 pistettä.

Lajien kärkikolmikoista naisseiväshyppääjät ovat ykkönen, miehet keihäänheittäjien jälkeen kakkonen

Ruotsi-ottelun iskukykyä, lajeittain kolmen parhaan urheilijan tuloksia arvioitaessa, on naisten lajeista seiväs ykkönen. Wilman, Elinan ja Sagan tämän kesän tulokset 485, 450 ja 445 antavat yhteensä 3437 pistettä. Pika-aiturit (Reetta Hurske 12.88, Annimari Korte 13.10, Nooralotta Neziri 13.23) hengittävät seiväshyppääjien niskaan 16:n pisteen päässä yhteispisteillään 3421. Viimeinen palkintopallisija menee moukarinheittäjänaisille, Krista Tervo, Silja Kosonen ja Sara Killinen yltävät tuloksillaan 74.40, 72.22 ja 71,02 pistekertymään 3403.

Miesten lajien kolmen parhaan seurannassa keihäänheittäjät ja seiväshyppääjät ovat selvästi molemmatkin sukupuolet huomioon ottaen kaksi parasta kolmikkoa pistekertymin 3592 ja 3471. Kolmanneksi paras mieskolmikko ovat moukarinheittäjät, Henri Liipolan, Aaron Kankaan ja Tuomas Seppäsen 75 metrin tuntumassa olevat tulokset tuottavat yhteensä 3380 pistettä. Kokonaiskilpailussa lekanheittäjien saldo oikeuttaa vasta kahdeksannelle sijalle, sillä naisten mitalistikolmikoiden lisäksi heidän pitkien aitojen ja korkeushypyn trionsa nousevat edelle 3386:lla ja 3382 pisteellään.

Lajien nais- ja miesurheilijoiden kärkikolmikoiden ja -viisikoiden yhteenlasketuissa pisteissä seiväs on edelleen ykkönen ennen moukaria ja pika-aitoja

Kun lasketaan nais- ja miesurheilijoiden kolmikoiden pisteet yhteen, ovat seiväshyppääjät selvä ykkönen 6908 pisteellään. Tulokset 13.55, 13.68 ja 13.79 aitonut JKU:n kolmikko Elmo Lakka, Santeri Kuusiniemi ja Ilari Manninen tukevat upeasti naiskollegoitaan pika-aitureiden napatessa tässä seurannassa hopeaa yhteispistein 6799. Naisten keihäässä Sanne Erkkola ylitti 60 metriä Julia Valtasen ja Anni-Linnea Alasen jäädessä kyseisestä rajasta kolmisen metriä. Näin ollen moukarinheittäjät suistavat keihärit nurmikon puolelle pisteiden ollessa 6783 ja 6721.

Kun laajennetaan tarkastelu lajeittain viiteen parhaaseen tuloksentekijään, etenkin naisten tilanne muuttuu selvästi. Pika-aitojen, moukarin ja korkeuden tasaiset kärkiviisikot valtaavat palkintopallin yhteispisteillään 5598, 5547 ja 5537. Lisäksi pitkien aitojen ja kasin kärkiviisikot nousevat 5528:lla ja 5510 pisteellään 3452 pistettä keräävien seiväshyppääjien edelle.

Miesten viiden parhaan kärkikolmikko ei muutu yhteispisteiden erojen kuitenkin kasvaessa. Keihäänheittäjien, seiväshyppääjien ja moukarinheittäjien yhteispisteet ovat tällä mittarilla mitaten 5847, 5664 ja 5523 pistettä.

Lajeittain viiden parhaan nais- ja miesurheilijan pisteet yhteenlaskettuina on seiväs edelleen ykkönen 11 116 pisteellään. Muut mitalisijat menevät moukarille ja keihäälle pistein 11 070 ja 10 964. Kenttälajien perinteinen valta-asema on kuitenkin alkanut uhanalaistua. Juoksulajeihin harrastajia näyttää riittävän kenttälajeja enemmän, tässäkin otannassa kuusi seuraavaa sijaa (IV – IX) menevät juoksuradan puolelle järjestyksessä pika-aidat, kasi, kakkonen, pitkät aidat, satanen ja tonnivitonen.

Kansainvälisen pistetaulukonkin perusteella seiväshyppy oli tänä vuonna Suomen paras yleisurheilulaji, jopa kohtalaisen selvästi. Sekä nais, että mieshyppääjien kärkiviisikot mahtuvat nyt ikä haarukoihin 19–25 vuotta, millä perusteella seiväshypylle uskaltaa ennustaa hyviä lähivuosia. Lajin suurimmat haasteet ovatkin tämän otannan takana tulevissa urheilijoissa.

Teksti: Jarmo Mäkelä

Seivästalliblogi 2.6.2022

Seiväshyppyä pidetään yleisurheilun vaativimpana taitolajina, jossa myös rohkeus, taktikointikyky ja kilpailukestävyys ovat tärkeitä ominaisuuksia. Täydestä juoksuvauhdista seiväs sujuvasti kuoppaan, kovan törmäyksen hallinta, seipään taivustusenergian maksimaalinen hyödyntäminen ja taiturimainen rimanylitys tuottaa hienon urheilusuorituksen. Kilpailutilanteissa hyppääjän pitää jaksaa odottaa omaa vuoroaan pahimmillaan useita tunteja. Sen jälkeen on oltava tekemään se paras suorituksena. Näin teki esimerkiksi Seivästallin ensimmäinen puheenjohtaja Antti Kalliomäki Montrealissa 1976. Kuuden ja puolen tunnin kisan lopussa 550 ja hopeaa. 

Seivästalli ry on perustettu kehittämään suomalaista seiväshypyn lajikulttuuria, valmennusta, harjoitus- ja kilpailutoimintaa sekä vaalimaan lajin perinteitä. Talli perustettiin 17.10.2014 Liikuntamyllyssä, Helsingissä. Perustajajäseniä olivat Antti Kalliomäki, Raimo Eskola, Rauno Pusa, Jarmo Mäkelä, Erkki Mustakari ja Jukka Rimpiläinen.  

Seiväshypyn perinteiden ylläpitäjät ja nuoret lupaukset ovat kehittyneet mukavasti, huolimatta sisäharjoittelua haitanneesta kaksivuotisesta koronapandemiasta.  Viime kauden huippuna oli tietenkin Wilma Murron 5. sija Tokion olympialaisissa sekä Juho Alasaaren MM-hopea U20 -kisoissa. Lisäksi Wilma paransi omaa Suomen ennätystään lukemiin 472. Hallikaudella nähtiin myös hyviä suorituksia, mm. Mikko Paavolan 565, Juho Alasaaren 19-vuotiaiden SE 552 ja Saga Anderssonin 443. 

Seiväshypyn tulevaisuuden kannalta tärkeät junioreiden seiväskoulut ovat jatkaneet toimintaansa ympäri Suomea, koronahaasteista huolimatta. Hienoa, että meillä on niin paljon ammattitaitoisia valmentajia, jotka antavat paljon aikaansa nuorten valmennukseen. Kuluneella harjoituskaudella on seiväskouluihin osallistunut yli 100 noin 10-20 -vuotiasta lahjakkuutta. Seivästallin sivuilta löytyy lisää tietoa seiväskouluista yhteystietoineen. 

Myös tämän kesän seiväskausi on lähtenyt mukavasti liikkeelle. Elina Lampela on ylittänyt 440 ja Mikko Paavola 555. Toivotaan kaikille seiväshyppääjille paljon hyviä ja innostavia kisoja sekä sopivaa tuloskehitystä. Yksi kesän kohokohta on tietenkin kesän Seiväskarnevaalit, jonne tietenkin kaikki suomalaiset seiväshyppääjät kokoontuvat harjoittelemaan, kilpailemaan ja yhdessä rakentamaan suomalaista seiväshyppy-yhteisöä. 

Blogin lopuksi haluan suuresti kiittää edellistä puheenjohtajaa Rauno Pusaa. Hän on intohimoisesti kehittänyt Seivästallin toimintaa ja sen myötä suomalaista seiväshyppyä. Onneksemme Rauno on luvannut olla edelleen mukana Seivästallin toiminnassa, muun muassa tallin varainhankinnassa.  

Mukavaa ja tuloksellista seiväskesää kaikille, 

toivottaa 

Asko Härkönen, puheenjohtaja