Hämeen seiväskultturi ja etenkin perinne hakevat vertaistaan

Tampereella ja sen lähiympäristössä asuu ja opiskelee  menestyviä esikuvaurheilijoita, lupaavia junioreita ja aktiivisia veteraaneja: Jere Bergius, Olli Rannikko, Jouni Marjaniemi, Jaakko Sihvonen, Jouko Mäki-Lohiluoma, Urho Kujanpää, Rosanna Ojala ym. 

Tampereelta ja sen lähiympäristöstä kotoisin olevat ja alueella uransa aikana  asuneet ja opiskellet hyppääjät ovat lisäksi luoneet seiväshyppyperinteen joka hakee vertaistaan.

Terävintä kärkeä edustavat Eeles Landström, Risto Ankio, Taisto Laitinen, Asko Peltoniemi, Jani Lehtonen ja Heikki Vääräniemi, yhteensä 10 olympiaedustusta,1 olympiapronssi, 2 Euroopan mestaruutta ja 20 SE:tä.

Hämäläiseksi leinee luettava myös Tammelan Kimmo Kuusela, Stuttgartin EM-kisojen 5. tuloksella 555. Hän edusti uransa alkupuolella Tammelan Ryskettä ja myöhemin Someron Esaa.

Eemeli Salomäenkin juuret ovat ainakin puoliksi Hämeessä. Hänen isänsä Petri syntyi ja asui aikuisikään saakka Nokialla.

Ja tulihan tuota itsekin sen verran voimisteltua, että halli ME-mies ja 5 olympiafinalista voittaja mukaan lukien  jäivät taakse Montrealin olympialaisten jälkilöylykisoissa stadikalla heinäkuussa 1976 vaikka olympialaisista rannalle jättivätkin.

Tekstin kirjoittaja: Raimo Eskola

Kirjoittaja, Raimo Eskola on mm. Jere Bergiuksen valmentaja. Kuva: Jukka Rimpiläinen.