Hall of Fame 13.1.2018

Seivästallin Hall of Fame -tilaisuus järjestettiin lauantaina 13.1.2018 Pajulahdessa

Kalle Pomppu ja Valto Olenius kunniakerhoon


Uusina jäseninä suomalaisen seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhoon nimitettiin Someron seiväskarnevaalien pitkäaikainen vetäjä Kalle Pomppu, sekä postuumisti seiväshyppääjä/valmentaja Valto Olenius.
Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja ja Seivästallin hallituksen varapuheenjohtaja Jarmo Mäkelä piti tilaisuuden juhlapuheen. Paikalla oli jälleen suuri joukko menestyksekkäitä seiväshyppääjiä ja valmentajia.

Kalle Pomppu on kutsuttu suomalaisen seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhon jäseneksi 13.1.2018

Kalle Pomppu on ollut Someron Esan toiminnassa mukana seitsemällä eri vuosikymmenellä. Saavutus, johon vain harva elämänsä aikana yltää. Kalle on henkilö, joka sujuvasti pystyy olemaan vähintään kolmessa paikassa yhtä aikaa ja tekemään niissä kaikissa kolmea eri hommaa. Ansioistaan seuratyössä Kalle Pompulle on myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristi sekä Suomen Urheiluliiton kultainen ansiomerkki ruusukkein. Merkittävimmän työnsä seiväshypyn parissa Kalle on tehnyt toimiessaan Seiväskarnevaalien promoottorina yli 25 vuotta. Hän oli myös keskeinen vaikuttaja Pentti Nikula -patsaan saamiseksi Somerolle. Vuonna 2002 Kalle Pomppu vastaanotti Someron Seiväskarnevaaleille myönnetyn Vuoden karnevaalit -palkinnon ja vuonna 2015 Varsinais-Suomen urheilugaalassa Someron Seiväskarnevaaleille myönnetyn Urheilukulttuurin edistäjä -palkinnon.

Valto Olenius on kutsuttu postuumisti suomalaisen seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhon jäseneksi 13.1.2018

Valto Olenius voitti EM-hopeaa seiväshypyssä Brysselissä 1950 tuloksella 425. Oleniuksen ennätys 431 syntyi Tampereella 6. heinäkuuta 1953. Seiväshypyn lajivalmentajana Valto Olenius oli 1960 -luvun alussa riehuneen lasikuituboomin, tuon ajan extreme-lajin primus motor, superjulkkis, poppamies ja valmentajavelho. Nähtyään lehtikuvassa amerikkalaishyppääjän taivuttavan lasikuitua vuonna 1960 hän pani kaikki pyörät pyörimään lasikuituseipäiden saamiseksi Suomeen. Hän taivutteli Pentti Nikulan Pajulahteen opiskelemaan ja leiritti siellä talvisin kymmeniä muitakin hyppääjiä. Syntyi Oleniuksen talli. Tuloksena oli Pentti Nikulan ME 494, Euroopan mestaruus v. 1962 ja kaikkien aikojen ensimmäinen 5 metrin ylitys ja halli-ME 1963.

Kuuntele Kiveen hakatut -ohjelma Valto Oleniuksesta täältä:
https://areena.yle.fi/1-1932916

Jarmo Mäkelän juhlapuheesta: viiden ja neljän ylittäjien määrä kasvussa (Yleisurheilu.fi)


Olenius (12.12.1920-13.7.1983) voitti omalla seiväshyppääjän urallaan EM-hopeaa Brysselissä 1950 tuloksella 425. Hän saavutti pistesijat Lontoon 1948 ja Helsingin 1952 olympialaisissa ja ylitti parhaimmillaan 431.

Vahvimmin Olenius painoi puumerkkinsä lajin historiaan Suomen Urheiluliiton lajivalmentajana. Hän monipuolisti harjoittelua ja laajensi sitä ympärivuotiseksi.

Oleniuksen johdolla Suomessa paneuduttiin 1960-luvun alussa lasikuituseipään käyttöön, joka pohjusti Pentti Nikulan nousun kaikkien aikojen ensimmäiseksi viiden metrin ylittäjäksi.

Oleniuksen opit ovat olleet pohjana lajin kotimaiselle kehitykselle, joka on vuosien saatossa poikinut 140 viiden metrin ylittäjää miesten tilastoihin ja 22 neljän metrin ylittäjää naisten tilastoihin.

- Aulis Kairento jatkoi ja jalosti Oleniuksen toimintatapoja omalla 1970-luvulta 2000-luvulle yltäneellä seiväshypyn lajivalmentajan urallaan totesi SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä Hall Of Fame –galleriaa ylläpitävän Seivästalli ry:n tilaisuudessa.

- 2000-luvulla saatiin miehissä vain 20 uutta viiden metrin ylittäjää. Nyt 2010-luku on tuottanut niitä jo 23 ja yksin viime vuosi neljä. Käyrä on nousujohteinen niin miesten kuin naisten seiväshypyssä, Mäkelä sanoi.


(Lainaus yleisurheilu.fi -sivulta)

ERIKOISPALKINNOT

Vuoden seiväshyppyteko, Wilma Murto!

Wilma Murto hyppäsi EM-pronssille Italian Grossetossa N19-sarjassa loukkaantumisen aiheuttaman vaikean kauden jälkeen. 19-vuotiaan Murron kauden paras noteeraus oli hallikaudella hypätty 466.

Vuoden kehittyjä, miehet, Mikko Paavola!

Alajärven Ankkurien seiväshyppääjä Mikko Paavola valittiin nuorten maajoukkueen ulko- puolelta viime vuonna pidettyihin yleisurheilun 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuskisoihin. Nuori urheilija paransi kauden aikana ennätystään peräti 56 cm ylittämällä riman korkeudessa 516.

Vuoden kehittyjä, naiset, Saga Andersson!

Useita vuosia tasaisesti jatkuneen kehityksen jälkeen Saga nousi tuloksellaan 442 maailmantilaston toiselle sijalle 17 -vuotiaiden sarjassa. Kauden kohokohtiin kuului myös neljäs sija 19-vuotiaiden EM-kisoissa Italian Grossetossa.

Nikkanen ja Holttinen seiväshypyn talvikarnevaalien voittoon (Yleisurheilu.fi)


Someron Esan Minna Nikkanen ja Tommi Holttinen korjasivat voitot seiväshypyn talvikarnevaaleilla Pajulahti-hallissa Lahden Nastolassa. Nikkaselle voittoon riitti neljän metrin ylitys. Holttinen hyppäsi 520.

Nikkanen on muuttanut vauhdinjuoksun lopun asentoa pystymmäksi. Seipään kuoppaan vienti uudesta juoksuasennosta vaatii vielä hiomista. Se näkyi Pajulahti-hallin hypyissä.

- Minun täytyy vain löytää tapa, jolla vien seipään kuoppaan, nyt kun se ei toimi juoksun lopussa vähän niin kuin painovoimalla kuten aiemmin, koska yläkropan asento on pystympi, Nikkanen sanoo.

Naisten kilpailusta odotettiin Nikkasen ja perjantaina 435 ylittäneen Saga Anderssonin taistoa, mutta Andersson jäi ilman tulosta pudotettuaan kolmesti korkeudesta 390.

- Jalat tuntuivat väsyneeltä. Nyt ei vaan jaksanut kisata peräkkäisinä päivänä, Andersson sanoi.

Nikkanen teki kolme kelpo yritystä korkeudesta 420, muttei onnistunut. 

Holttinen meni 520 ensimmäisellään jäi sitten kilpailemaan yksin. Kolmesta yrityksestä korkeudesta 530 viimeinen oli erittäin lähellä onnistua. Myös toinen yritys oli hyvä.

- Täytyy ottaa seuraavaan kisaan vauhdinjuoksusta askepari pois. Se 12 askelta tuntui Somerolla hyvältä. Nyt tuntui, että 18 askeleella en saanut juoksua tulemaan loppuun asti. Ehkä sellainen 16 olisi hyvä, Holttinen arvioi. Hän viittasi Somerolla joulukuun lopussa käytyyn kilpailuun, jossa hän ylitti 533.

Lahti, Nastola, Pajulahti-halli:

Seiväshypyn talvikarnevaalit:

Miehet, seiväs: 1) Tommi Holttinen SomE 520, 2) Anton Kunnas IF SibboV 460, Pietari Outinen JyväskKU NH, Johan-Antti Kivilahti HaapajKi NH, Eetu Turakainen TuUL NH, 

Naiset, seiväs: 1) Minna Nikkanen SomE 400, 2) Henriikka Könönen KuivAu 390, 3) Sofie Westerlund VasaIS 380, 4) Kiia Jullenmaa PorinYU 370, 5) Emma Rovasalo HyvsU 340, Laura Ollikainen VarkKV NH, Elina Lampela OulPy NH, Saga Andersson EsboIF NH.

(Lainaus Yleisurheilu.fi -sivulta)

Vas. Raimo Eskola, Kalle Pomppu ja Rauno Pusa.
Vas. Kalle Pomppu, illan juontaja Marko Terva-aho ja palkintoa luovuttamassa Seivästallin hallituksen jäsen Raimo Eskola ja puheenjohtaja Rauno Pusa.
Yhteiskuva
Kalle Pomppu lahjoitti Someron Esan historiikin Seivästallin puheenjohtajalle Rauno Pusalle.
Valto Olenius, kuva HS-arkisto
Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä piti tilaisuuden juhlapuheen.
Wilma Murron erikoispalkinnon vastaanotti valmentaja Jarno Koivunen.
Juontaja Marko Terva-aho haastatteli vuoden 2017 kehittyjäpalkinnon saanutta Saga Anderssonia.
Mikko Paavolalle myönnetyn erikoispalkinnon vastaanotti valmentaja Mikael Westö joka myös kertoi urheilijan kuulumiset.
Arvovaltainen osallistujajoukko todisti juhlavaa tilaisuutta. Vierailla oli ruokailun yhteydessä mahdollisuus kertoa muisteloita niin Kalle Pompun kuin Valto Oleniuksen urasta.