Seiväskiertue

Iloisia kilpailijoita Kuopion osakilpailussa kesällä 2023, Pasi Pitkänen oikealla.

Kirje seiväskoulujen vetäjille

Seivästalli ry:n vuoden 2024 keskeisimpänä tavoitteena on suomalaisen seiväshypyn tulevaisuuden varmistaminen seiväskoulujen kautta. Teette tärkeää ja arvokasta työtä mahdollistamalla seiväshypyn harrastamisen seiväskoulujen kautta. Toivomme, että Seivästalli ry voi olla luomassa entistä parempia edellytyksiä seiväskoulujen toiminnalle tulevaisuudessa.

Kuten edellinen puheenjohtajamme Asko Härkönen totesi 10.3. ilmestyneessä Seivästallin blogikirjoituksessa:
”Suomalainen seiväshyppy elää hienoa nousukierteistä aikaa, jossa rimaa hilataan yhä korkeammalle.” 

Wilman, Elinan, Sagan, Juhon, Urhon, Mikon, Tommin jne. menestyksen ja arvokisaedustusten myötä lajin suosio on kasvanut ja sitä seurataan kotisohvilla entistä suuremmalla mielenkiinnolla. Myös harrastajamäärät ovat olleet kasvussa ja lajista kiinnostuneiden junioreiden määrä on koko ajan lisääntynyt.

Onkin ensiarvoisen tärkeää, että meillä on maassamme kattavaseiväskouluverkosto. Näin lajista kiinnostuneet juniorit pääsevät harrastamaan lajia hyvissä olosuhteissa ja osaavassa valmennuksessa eri puolilla Suomea. Olemme koonneet Seivästalli ry:n nettisivuille tietoa maassamme järjestettävistä seiväskouluista ja seiväsvalmennuksesta. Päivitämme listaa sitä mukaa, kun uusia seiväskouluja perustetaan.

Miten voimme hyödyntää seiväshypyn nousukierteen ja suosion niin, että saisimme lajin pariin mahdollisimman paljon uusia harrastajia/seiväskoululaisia? 

Viime kesänä Itä-Suomessa järjestetty seiväshypyn kilpailukiertue oli yksi tapa saada lisää osallistujia seiväshyppykilpailuun. Seiväskisan järjestäminen omana päivänään madalsi kynnystä tulla kokeilemaan lajia. Haluamme kannustaa myös muilla alueilla Suomessa kokeilemaan konseptia ja järjestämään vastaavia kilpailuita. Viime kesänä toimiviksi havaittiin seuraavat asiat:

  • Seiväskilpailu järjestetään erillisenä kilpailuna niin, että samana päivänä samaan aikaan kyseisellä kentällä ei kilpailla muissa lajeissa.
  • Paikalla on seiväsvalmentaja neuvomassa/antamassa ohjeita niitä tarvitseville hyppääjille, vanhemmille ja valmentajille.
  • Itä-Suomessa oli järjestävän tahon eli Itä-Suomen Seiväspankin seipäät kaikkien seipäitä tarvitsevien alle 17-vuotiaiden hyppääjien käytössä. Muualla Suomessa käytössä voivat olla esim. Seivästallin seiväskouluille hankkimat seipäät, seuran seipäät tms. Kilpailun voi nimetä sen tahon mukaan, jonka seipäitä mahdollisesti käytetään.
  • Viime kesän kiertueella järjestettiin neljä osakilpailua eri paikkakunnilla. Osakipailuissa palkittiin kunkin sarjan kolme parasta hyppääjää. Lisäksi Seiväspankki arpoi vähintään kolmeen osakilpailuun osallistuneiden hyppääjien kesken vuokraseipään harjoitus- ja kilpailukaudelle 2023-2024. Kukin kiertueen järjestävä taho voi hoitaa palkitsemiset parhaaksi katsomallaan tavalla. Kannustamme kysymään kiertueelle sponsoria, jonka mukaan kiertue voidaan myös nimetä. Tulevana kesänä kiertue järjestetään ainakin Itä-Suomessa sekä Lahden seudulla. Lisäyksenä viime kesään tarjoamme kilpailijoille mahdollisuuden osallistua ohjattuun alkuverryttelyyn ennen kilpailua.

Seivästallin tavoitteena on kehittää konseptia tulevina vuosina toimimaan kattavasti ympäri Suomea ja hankkia valtakunnallinen yhteistyökumppani, joka mm. tukisi palkinnoilla kiertuetta.

Toivomme siis, että te seiväskoulujen vetäjät lähdette toteuttamaan kilpailukiertueideaa tavalla, jonka arvelette toimivan omalla alueellanne parhaiten. Konsepti on väljä ja yllä olevia ideoita voi vapaasti käyttää. Toivomme kiertueessa olevan vähintään kaksi osakilpailua kesällä mielellään eri paikkakunnilla 2024 touko-elokuussa.

Ollaan yhteydessä matalalla kynnyksellä, mikäli tulee kysyttävää tai kehitysehdotuksia.

Seivästalli ry:n hallituksen puolesta
Pasi Pitkänen
p. 0505482723