Hall of Fame 12.1.2019

Seiväshypyn ensimmäinen neljän metrin ylittäjä, Teija Saari on myös ensimmäinen nainen seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhossa. Kunnianosoitus naisten seiväshypylle julkaistiin tänään Pajulahden liikuntakeskuksessa, Seivästalli ry:n vuotuisessa Hall of Fame -tapahtumassa.

Alavuden Urheilijoita edustanut Teija Saari oli suomalaisen naisseiväshypyn uranuurtajia ja naisten ensimmäinen neljän metrin ylittäjä niin hallissa kuin ulkonakin. Isänsä Erkki Saaren valmentama Teija Saari hyppäsi ulkoradoilla kaikkiaan 15 naisten SE-tulosta, voitti kuusi naisten Suomen mestaruutta ulkona ja seitsemän hallissa. Paras kansainvälinen tulos oli nuorten EM-kisojen neljäs sija Ljubljanassa vuonna 1997 tuloksella 395.

– Teija Saarella oli oivallinen tausta tulla 1990-luvun jälkipuoliskolla mukaan tyttöjen ja naisten uuteen lajiin seiväshyppyyn, muistaa valmennusjohtajana yleisurheilussa tuolloin toiminut liikuntaneuvos Jarmo Mäkelä. – Pikkutyttövuosistaan lähtien Teija oli harrastanut urheilua hyvin monipuolisesti, niin yksilö- kuin joukkuelajeja kotipitäjässään ja sen urheiluseuroissa Alavudella. Yleisurheilussa urheilusta innostunut ja aktiivisesti itseään kouluttanut isävalmentaja Erkki ohjasi tytärtään moniotteluiden kautta. Näiltä pohjin Teija Saari valtasi seiväshyppääjänä valtakunnan ykköshyppääjän aseman ja ylitti neljän metrin haamurajan ensimmäisenä suomalaisnaisena hitusen ennen kahdettakymmenettä ikävuottaan hallikisoissa Ruotsin Malmössä 21.2.1998, jatkaa Mäkelä.

• Saman vuoden kesällä seiväshyppyhistoriaa kirjattiin uudelleen Somerolla, kun Teija Saari ylitti ulkoradalla ensimmäisenä suomalaisena neljä metriä. Saari olisi saattanut selvittää maagisen rajan ulkona jo aikaisemmin, mutta paha selkävaiva on ollut hänen riesanaan koko kevään ja alkukesän. – Minulta luiskahtaa selän nikamat todella helposti pois paikalta ja täällä Somerollakin tunsin kovaa kipua selässä heti aloitushypystä lähtien. Seinäjoella tradenomin tutkintoa suorittava Saari odotteli loppukaudelta vielä 420:n ylitystä, kirjoitti Helsingin Sanomat ennätyshypyn jälkeen 13.7.1998. – Jos tekniikka paranee ja hyppy menee muutenkin nappiin, niin tuo tulos on aivan mahdollinen, lisäsi Teija Saari.

Seiväshyppyuran jälkeen Teija pelasi muutaman vuoden lentopalloa Töysän Vedon joukkueessa ja vuonna 2008 aloitti jalkapalloharrastuksen Seinäjoen Mimmiliigan edustusjoukkueessa. Jalkapalloharrastus jatkui vielä Espooseen muuton jälkeenkin Esbo Bollklubbin edustusjoukkueessa, jossa hän on ollut mukana joukkueen taustajoukoissa vielä viime kauteen asti. Viimeiset viisi vuotta Teija on työskennellyt Espoon kaupungin liikunta- ja nuorisopalveluiden tilavarausyksikössä.

Nykyään hänen harrastuksiinsa kuuluvat mm. koiran kanssa lenkkeileminen ja harrastejalkapallo Kylävainion Päälliköissä. Joukkue osallistuu harrastetason jalkapallo-, futsal- ja beachfutis-turnauksiin. Teija on myös kova penkkiurheilija ja mahdollisuuksien mukaan seuraa kaikkea urheilua. 

Seivästalli ry seiväshypyn Hall of Fame -tapahtuman taustalla

Seivästalli ry:n perustamaan seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhoon on vuodesta 2013 alkaen kutsuttu seuraavat urheilijat ja urheiluvaikuttajat:

2013, Eeles Landström

2014, Pentti Nikula ja Joppe Lindroth

2015, Antti Kalliomäki ja Aulis Kairento

2016, Rauli Pudas ja Kauko Nyström

2017, Risto Ankio ja Erkki Kataja

2018, Kalle Pomppu ja Valto Olenius

2019, Teija Saari

Hall of Fame -kunniakerhon valintatoimikuntaan kuuluvat:

Raimo Eskola, Aulis Kairento, Jouko Mäki-Lohiluoma, Jarmo Mäkelä ja Aulis Tiensuu.Lisää kuvia täällä:

https://www.facebook.com/Seivastalli/