Muistokirjoitus Raimo Eskola 1949-2024

18.2.2024

Kuva: Ella Kiviniemestä/HS

VALMENTAJA ja entinen seiväshyppääjä Raimo Eskola kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Tampereella 30. tammikuuta 2024. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Lempäälässä 14. toukokuuta 1949.

Eskola oli Suomessa arvostettu yleisurheiluvalmentaja. Suomalaisista nuorista seiväshyppääjistä hän oli nostamassa huipulle muun muassa Jere Bergiusta ja Urho Kujanpäätä. Hän oli myös laatimassa seiväshypyn kansallista kehityssuunnitelmaa ja veti Tampereella seiväskouluja nuorille.


SEIVÄSHYPYSSÄ Eskola kuului niin sanottuun viiden metrin kerhoon. Kilpailu-urallaan Eskola ylitti 525 senttiä vuonna 1976.  Saman vuoden Kalevan kisoissa hän hyppäsi 520, joka riitti SM-pronssimitaliin. Suomen kaikkien aikojen seiväshyppytilastossa hän on yhä 65. sijalla.

Yleisurheilussa Eskola näki lajin nousut ja laskut. Viime vuosina hän pyöritti  osaltaan suomalaista Seivästalli ry:tä, jonka hän perusti yhdessä Rauno Pusan ja Jukka Rimpiläisen kanssa vuonna 2013.

Seivästalli on vuosittain nimennyt uusia jäseniä suomalaisen seiväshypyn kunniagalleriaan Hall of Fameen, johon Eskola sai idean Amerikan-vuosiltaan. Perustamaansa kunniakerhoon Eskola pääsi itse vuonna 2023 ja oli valmis jatkamaan loppuun asti Seivästallin hallituksessa.


VUONNA 1976 Eskola hakeutui opiskelemaan Yhdysvaltoihin, California State Universityyn.  Hän vietti talvet Kalifornian lämmössä ja urheili kesät Suomessa.

Eskolalla oli nuoruudessaan vaikeuksia saada sopivia seipäitä. Sen pohjalta Kaliforniassa syntyi liikeidea seipäiden ja rimojen maahantuonnista Suomeen. Eskola sai liikekumppanikseen toisen seiväshyppääjän Tapani Haapakosken. Vuonna 1979 kaksikko perusti Raita Sport oy:n.

Haapakosken mukaan Eskola oli visionääri, jolla oli kyky kehittää yhtiötä sopivin askelin. 

Ekonomiksi opiskelleesta Eskolasta tuli yhtiön toimitusjohtaja, ja hän palasi takaisin Suomeen 1984. Muutamassa vuodessa yhtiöstä kasvoi markkinajohtaja yleisurheilun kenttävarusteiden sekä sisäliikuntavarusteiden ja -välineiden toimittajana.

Koko maailman markkinajohtajaksi Raita Sport nousi 1990-luvulla, kun se alkoi toimittaa jääkiekon turvakaukaloita. Yhtiön kaukaloissa on pelattu lukuisissa olympiakisoissa ja jääkiekon MM-kisoissa.
Hallitusammattilaisena Eskola toimi eri yhtiöissä ja oli bisnesenkelinä sijoittamassa aikaansa ja rahaansa nuoriin kasvuyrityksiin.


SUOMALAISEEN huippu-urheiluun Eskolalla oli kriittinen ote. Urheilun rahajakoa vaivasi hänen mielestään mammuttitauti. Rahaa menee edelleen liikaa rakenteille, ei kentälle, jonne se kuuluu.
Urheilun rakenteissa ja järjestelmässä hän näki paljon päällekkäisyyksiä. Urheiluun hän kaipasi ryhtiliikettä ja urheilujohtamiseen konkretiaa.

”Tavoitteen asettelun pitää olla kristallinkirkasta. Jokaisen lajiliiton tuote on kansainvälisesti menestyvä suomalainen huippu-urheilija. Se on ydintoimintaa. Katsojat, sponsorit, julkisuus ja näkyvyys tulevat perässä, kun tuote on kunnossa”, Eskola sanoi HS:n haastattelussa elokuussa 2020.

”Silloin, kun Rami avasi suunsa, muiden oli syytä kuunnella”, nuoruuden kilpakumppani ja Seivästallin entinen puheenjohtaja Rauno Pusa muistaa.

Valmentamista Eskola piti enemmän harrastuksena kuin työnä. Lempäälän Hakkarin kentällä seiväshyppyä harrastavat nuoret saivat konkarilta valmennusoppia ilman korvausta.
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Eskolalla ei ollut omia lapsia, mutta hänelle oli tärkeä kuulla viimeisinä hetkinään, että Mervi-vaimon lapsenlapsi oli samaan aikaan synnyttämässä ensimmäistä lastaan.

Ari Pusa 

Muistokirjoistus julkaistu Helsingin Sanomissa 18.2.2024.  Julkaistu toimittaja Ari Pusan suostumuksella.