Seiväshyppääjien hallikaudelle huippuavaus Kuortaneella 7.1.2023

8.1.2023

WILMA MURROLLE  HALLI-SE JA MAAILMAN KÄRKITULOS 475

Wilma Murto aloitti kilpailun muiden jo lopetettua ja hyppäsi koko kilpailun yksin. Voittotuloksen jälkeen rima nousi 480:een, josta hän teki erittäin hyviä yrityksiä. 

”Wilma kokeili ensimmäista kertaa 475 pitkiä seipäitä ja nosti vähitellen otetta hyppy hypyltä. Yhtäkkiä, kuin huomaamatta oli 460, kun se kesän EM-kisoissa parhaillaan oli 454 ”, kertoi valmentaja Jarno Koivunen. ”Seiväskään, 175 paunainen flex 18,0,  ei näyttä nyt vielä olevan liian jäykkä, joten potentiaalia on jäykempiin seipäisiin ja niiden myötä parempiin tuloksiin. Wilmalla on vielä harjoituskausi meneillään.  Seuraavan kerran hän kilpailee Ranskassa neljän kilpailun sarjan, joka alkaa 28.1.”

Ranskan loistavissa olosuhteissa järjestetyistä hallikisoista voidaan hyvällä syyllä odottaa huipputuloksia.

Myös Elina Lampela paransi halliennätystään ylitettyään 440.  Ylitys oli todella väljä ja siitä paistoi läpi parantunut tekniikka. Kovan itsekritiikin omaaava Elina oli itsekin  440 hyppyyn tyytyvöinen ja pahoitteli ainoastaan sitä, että ero Wilmaan jäi turhan suureksi vielä tällä kertaa. ”Elinan juoksutekniikka on parantunut, vauhti kiihtyy nyt loppuun asti. Vain pieni aristelu jäykemmän seipään kanssa esti 450 ylityksen, mutta potentiaalia on selvästi parempaan”, kertoi valmentaja Rauli Pudas.

Miehissä Mikko Paavola otti helpon voiton tuloksella 553. Yritykset 570:stä olivat niukkoja hipaisupudotuksia, joten Mikolta voidaan hallikaudella odottaa tason nostoa 570 yläpuolelle.

Kesällä Mikko keskeytti ulkoratakauden MM-kisojen jälkeen ja aloitti harjoituskauden ja pitkään vaivanneen jalkansa kuntouttamisen.

Tällä hetkellä vauhdit ovat kunnossa, tutka näyttää parhaillaan 9,6 - 9,7 m/s -lukemia kuopalle tullessa, keskiarvon ollessa n. 9,5. Kun ote on n. 5 m ja seiväs 510 flex 11,9 ovat tehot n. 85-kiloiselle hyppääjälle kohdallaan ja riittävät hyvin 580 ylitykseen. Tällainen potentiaali pitää nyt saada jalostetuksi tulosten muotoon!

Toiseksi sijoittunut 19-vuotias moninkertainen nuorten arvokisamitalisti Juho Alasaari ylitti 540 ja teki kaksi hyvää yritystä korkeudesta 553. Häneltäkin voidaan odottaa tason nostoa 550 - 560 yläpuolelle. Tutka näytti tällä kertaa 9,2 m/s vauhtia kuopalle tullessa. Lajivalmentaja Mikael Westö:n mukaan vauhti tosin kulki kesällä kovempaakin. Juhon kohdalla pätee sama kuin Mikon: Huippulupaus pitää pystyä viemään yleisen sarjan huipulle.

Juoksutekniikkansa kehittämiseen ja jalkateränsä kuntouttamiseen koko syksyn keskittynyt EM-finalisti Urho Kujanpää ylitti keskenkuntoisena lyhyellä vauhdilla 520 sijoittuen kolmanneksi. Hän teki yhden todella hyvän yrityksen korkeudesta 540 josta voi päätellä, että tulos paranee kauden edetessä huomattavasti. Jos Urhon vaivat helpottavat ja vauhti  lähtee kulkemaan, tulokset paranevat vähintään ulkoratakauden tasolle.

Seivästallin hallituksen jäsenet Mikko Latvala ja miesten seiväshypyn vastuuvalmentaja Mikael Westö olivat merkittävässä roolissa kilpailujen  järjestelyissä ja läpiviennissä. Kilpailut järjestettiin seiväshyppääjien perinteisen vuodenvaihteen leirin yhteydessä.

Lajiyhteisön kiitettävää aktiivisuutta ja aloitteellisuutta osoittaa se, että tällaiset kilpailut saatiin järjestettyä. Toimitsija- ja valmentajatehtävissä edellä mainittujen lisäksi nähtiin mm. seivästallin hallituksen jäsen Jarno Koivunen sekä Elina Lampelaa ja nykyisin myös Urho Kujanpäätä valmentava EM-pronssimitalisti Rauli Pudas. Mikko Latvala valmentaa Juho Alasaarta ja Mikael Westö Mikko Paavolaa.

Teksti: Raimo Eskola

Video: Jarno Koivunen

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.