Tiedotteet

Miesten 500-kerho, naisten 400 kerho

PDF-tiedostoST_Vuosikertomus2015.pdf (1.3 MB)
Seivästallin toimintakertomus vuodelta 2015
PDF-tiedostoST_Kumppanit2016.pdf (185 kB)
Yhteistyökumppaneille 2016
PDF-tiedostoST_ToimiSuun2016.pdf (282 kB)
Seivästallin toimintasuunnitelma vuodelle 2016
PDF-tiedosto4m_Naishyppaajat.pdf (80 kB)
4 metriä ylittäneet suomalaiset naishyppääjät 1.1.2017
PDF-tiedosto5m_Mieshyppaajat.pdf (143 kB)
5 metriä ylittäneet suomalaiset mieshyppääjät 1.1.2017
PDF-tiedostoST_Seivasohjeet0903.pdf (939 kB)
Miten seipäistä pidetään huolta
Seivästallin lakana liehui Kuortaneen kentällä.
Joonas Jokivartio otti kisan voiton, Juuso Erkkilä sijoittui toiseksi ja Iiro Suutarinen kolmanneksi.

Seivästalli Cupin 3. osakilpailu hypättiin Keuruulla!

Seivästalli Cup 3:ssa toistui jo tutuksi tullut ilmiö: Kaunis aurinkoinen ja lämmin sää, hienot olosuhteet ja erinomaiset järjestelyt, mutta ne tulokset!

Voiton otti Joonas Jokivartio, joka teki todella hyviä yrityksiä ennätyskorkeudestaan 515. Pöytäkirjaan jäi kuitenkin vain 505. Myös toiseksi tullut Juuso Erkkilä yritti pirteästi parantaa ennätystään mutta 505 oli täpärästi liikaa. Kolmannen sijan nimekkäämpien hyppääjien epäonnistuessa vei juniori Iiro Suutarinen tuloksella 370.

Mikael Westö, Jesse Salmi ja kipeiden jalkojensa kanssa tuskaillut Jouni Marjaniemi eivät kaikkien yllätykseksi selvittäneet aloituskorkeuttaan. Etenkin Mikaelin ja Jessen koehypyt näyttivät lupaavilta. Ilmoittautuneista Akseli Välimäki ja Jere Bergius eivät työkiireiden vuoksi päässeet mukaan.

Järjestelyt hoituivat Mikko ja Reijo Latvalan sekä Pasi Suutarisen toimesta kiitettävästi.

Kokonaisuutena Seivästalli Cup ja Seivästallin myötävaikutuksella muiden kilpailujen ohjelmiin lisätyt seiväskilpailut (Someron Juhannus ja Espoon Tapioiden kansalliset) tekivät keväällä kovin puutteelliselta näyttäneestä kesän kilpailuohjelmasta miestenkin osalta tasapainoisen ja järjestelyiltään onnistuneen kokonaisuuden.

Raimo Eskola

Minna Nikkanen hyppäsi jälleen Suomen ennätyksen – 460!

Minna Nikkanen on tehnyt Eliittikisoissa Kuortaneella seiväshypyn naisten Suomen ennätyksen. Uusi SE-tulos on 460. Hän ylitti korkeuden toisella yrityksellään.

Nikkanen paransi nimissään ollutta, viime viikolla Kalevan kisoissa syntynyttä Suomen ennätystä, neljällä sentillä, kirjoittaa MTV Sport.

 

Wilma Murto yritti korkeudesta 450 – lähellä oli!

Wilma Murrolla oli Kuortaneen Eliittikisoissa vahva itseluottamus, eikä syyttä. Hän hyppäsi uudeksi 17 v. SE-tulokseksi 430 ja teki kolme yritystä korkeudesta 450 – ja ylitys ikäluokkansa ME-korkeudesta oli lähellä.

 

18-vuotias seiväshyppääjä Tomas Wecksten ylitti ennätyksensä 541!


Karhulan Urheilijoiden seiväshyppääjälahjakkuus Tomas Wecksten ylitti Kaakkois-Suomen mestaruuskilpailuissa Orimattilassa uuden ennätyksensä 541 senttiä. Entinen ennätys parani 11 senttiä ja Wecksten kohosi Suomen vuositilastossa Eemeli Salomäen jälkeen toiseksi.

Tomas Wecksten täyttää tämän vuoden lopulla vasta 19 vuotta. Uudella ennätyksellään hän nousee junioreiden maailman vuositilaston yhdeksänneksi ja junioreiden Euroopan vuositilaston neljänneksi. Tomasia valmentaa hänen oma isänsä Mikko Wecksten. Kaksikko on tehnyt läheistä yhteistyötä Pajulahdessa Steve Ripponin kanssa jo 3 vuotta. Tänä aikana Tomas on kehittynyt seuraavasti: vuonna 2012 ennätys 440, vuonna 2013 ennätys 485, vuonna 2014 ennätys 530 ja tänä vuonna jo 541. Kolmen vuoden yhteistyön aikana Tomasin ennätys on jo parantunut metrillä.

 

Maanantaina 10.8. viimeinen näyttötilaisuus!

Espoon Tapioiden järjestämät Tapiola Gamesit 10.8. on mieshyppääjiille viimeinen näytön paikka Pekingin MM-kisoihin. Miesten seiväshyppy alkaa ohjelman mukaan klo 18.35. Tervetuloa kannustamaan.

Niko Koskinen paransi ennätystään ja sijoittui hopealle alle 19 v EM-kisoissa.
Tällaista tuloslistaa on mukava lukea.
Elina Lampela hienosti neljäs.

Niko Koskinen otti hopeaa nuorten EM-kisoissa ennätystuloksellaan 535.
Myös muut hyppääjät menestyivät.

Viikonloppuna järjestetyissä yleisurheilun alle 19-vuotiaitten EM-kisoissa seiväshyppy nousi suomalaisten parhaaksi lajiksi. Lauantaina Elina Lampela oli naisten seiväskisan neljäs tuloksella 415. Wilma Murto viestitti hieman pettyneenä kisan jälkeen, että hyppäsi kauden parhaat hyppynsä, mutta tuuri ei ollut mukana ja hän ei saanut tulosta lainkaan. Naisten kisan voitti Angelica Moser hyppäämällä 435. Naisten kisaa haittasi kova tuuli.

Niko Koskinen EM-hopealle

Niko Koskinen vastasi suurimmasta ilon aiheesta hyppäämällä miesten kisassa toiseksi omalla ennätystuloksellaan 535. Hän yritti vielä voittoon vaadittavasta korkeudesta 550, mutta se oli (vielä) tällä kertaa liikaa. Kisan voitti Iso-Britannian Adam Hague hyppäämällä 550.

Tomas Wecksten oli miesten kisan neljäs tuloksella 525. Tommi Holttinen hyppäsi oman ennätyksensä 510 sijoittuen kisan kymmenenneksi.

Steve Ripponin työ näkyy

– Steve Ripponin vastuulla ovat U19- ja U22-joukkueet, jotka mitali- ja pistesijojen lisäksi saivat yhteensä 8 edustajaa EM-kisoihin ja heistä 7 finaaliin. Aleksi Saarelainen menetti finaalipaikan Tallinnassa jouduttuaan hyppäämään vesisateessa ja Tomas Weckstenin mitali U19-sarjassa oli todella lähellä. Aino Siitonen sivusi ennätystään, Niko Koskinen paransi omaansa kerran ja Tommi Holttinen 3 kertaa. Tomas Wecksten jäi omastaan vain 5 cm. On aivan selvää, että nämä urheilijat eivät olisi tässä ilman Steven panosta, toteaa Raimo Eskola.
 
– Taustalla on hyvin hoidettu leiritys syksyllä ja keväällä, mukaan lukien valmistava leiri Pajulahdessa ennen kisoja sekä Nikon ja Tomaksen vieminen Mannheimin kisoihin saamaan tuntumaa ikäluokkansa Euroopan parhaimmistoon. Tämä kaikki edustaa Steven parhainta osaamista. Hän todella osaa valmistaa hyppääjän arvokisoihin. Olen tämän itse nähnyt läheltä viimeksi Jeren kohdalla Moskovassa, korostaa Raimo Eskola.

Nikkanen 445 Seinäjoella, Murto taivutti 17-vuotiaiden uuden SE:n


Someron Esan Minna Nikkanen taivutti voiton Seinäjoen torilla käydyssä seiväshyppykilpailussa ylitettyään 445. Nikkanen teki hyviä yrityksiä ulkoratojen Suomen ennätyksestä 456, mutta ei aivan onnistunut.

Kisa käytiin puuskittaisen tuulen ryydittämässä hellesäässä.

Toiseksi Seinäjoella ponnisti Salon Vilppaan Wilma Murto 17-vuotiaiden ulkoratojen SE-tuloksella 420.

- Se oli kesän ensimmäinen oikeasti hyvä kilpailu. Oli hyvät tuntemukset ja pääsin hyvin hyppyrytmiin. Nyt on paljon parempi fiilis lähteä EM-kisoihin, kun on varmempi olo omasta tekemisestä, Murto totesi.

Seivästalli ry palkitsi kolme parasta naishyppääjää stipendein.

Lue koko uutinen SUL:n sivuilta>

Ilahduttavan paljon hyppääjiä kisassa 4.7. Turussa.
Klo 13.20 lämpötila.
Tulostaulu kertoo riman korkeuden.
Eemeli Salomäki ylitti korkeuden 525 ensimmäisellään.
Niko teki oman ennätyksensä ylittämällä 525.
Jere Bergius ylitti 525 kolmannellaan.
Eemelin yritys korkeudesta 545.
Seiväshyppääjät osaavat.
Yhdessä tekemisen meininkiä tarvitaan.
Klo 13.45 lämpötila.
Niko Koskinen palkittiin 100 euron stipendillä tuloksestaan.
Keskellä kisan ykkönen Eemeli Salomäki, vas. Jere Bergius ja oik. Niko Koskinen, jotka jakoivat toisen sijan.
Eemeli Salomäki tuulettaa kisan voittajana.

Seivästalli Cupin osakilpailu hypättiin Turun helteessä 4.7.


Hyviä hyppyolosuhteita etsittiin jälleen kesän kärkituloksien toivossa. Paavo Nurmen Stadion Turussa oli kisan näyttämönä ja pitkään kaivattua lämpöä sinne saatiinkin. Stadionin lämpömittari näytti 29-32 asteen lukemia ja hieman pyörivä tuulikin osui pääosin hyppääjille myötäiseksi.

Kisan järjestäjä oli antanut kullekin hyppääjälle tavoitetuloksen, sillä tarkoituksena oli siirtää alkukesän tulokset historiaan. Siinä onnistui parhaiten parin päivän flunssasta kisaan toipunut Niko Koskinen, joka paransi ennätystään lukemiin 525.

Kisan järjestelyistä vastannut, Seivästalli ry:n Raimo Eskola kommentoi kisaa seuraavasti
 
– Niko Koskinen ei Paavo Nurmen Stadionin reilusti yli 30 asteen lämmössä löystynyt, hän taisteli kolmannellaan puhtaasti yli ennätyskorkeudestaan 525. Tällä heltisi Jere Bergiuksen kanssa jaettu kakkossija. Voiton korjasi 525 ensimmäisellään ylittänyt Eemeli Salomäki.
 
Lopulta kesän parhaaseensa ylsi kaksi hyppääjää. Vaatimattomassa kauden kärjessä on kuitenkin useita nousukuntoisia hyppääjiä. Eemeli Salomäen vauhti kulkee paremmin kuin vuosiin. Takavuosien tasolle pääseminen vaatii kuitenkin oleelliseen keskittymistä, selvästi jäykempiä seipäitä ja korkeampia otteita. M19-sarjassa Steve Ripponin ohjaama kärkikaksikko Wecksten (530) ja Koskinen (525) parantanee vielä. Taustalla 5 metrin kerhoon tekee tuloaan kolmas Eskilstunan EM-edustaja Tommi Holttinen. Selkävaivojaan kevään ajan kuntouttanut, hallissa 508 ylittänyt Urho Kujanpääkin saattaa loppukaudesta palata tämän sarjan kärkikahinoihin.
 
M22-sarjassa EM-kisapaikan Someron tuloksellaan 520 saavuttanut Rauli Pudaksen monivuotinen suojatti, Aleksi Saarelainen jäi aloituskorkeuteensa 485, mutta käytti hyvissä 525-yrityksissään jo niin jäykkää seivästä, että Tallinnasta on lupa odottaa huomattavaakin tulosparannusta. Saman sarjan Einari Välimäki sai hyppynsä kulkemaan hieman liian myöhään EM-kisapaikkaa vakavasti tavoitellakseen, mutta Porissa viikolla tehty ennätys 510 sai seurakseen toisen 5 metrin ylityksen. Tässä ikäluokassa aikaisemmin 5 metriä ylittäneet lupaukset Viktor Östman (520), Johannes Simola (515) ja Teemu Hyytiä ( 510) ovat toipilaina. Pari vuotta vanhemman Joonas Jokivartion tekniikka on viime viikkoina selvästi kehittynyt ja vähintään 520:n ylitys lienee tulossa lähiaikoina. Jouni Marjaniemi ja Jere Bergius joutuvat vielä jonkin aikaa paneutumaan tosissaan vauhdin lopun ja maastalähdön korjaamiseen. Jos he siinä onnistuvat, voidaan molemmilta nähdä huomattaviakin tulosparannuksia.
 
– Kokonaisuutena Seivästallin tukema ja junailema kilpailusarja on tarjonnut hyppääjille hyvätasoisia kotimaisia kilpailuja hyvissä olosuhteissa kesäkuun puolivälistä lähtien. Se on luonut puitteet sekä hyppääjille yltää parhaaseensa että lajiväella kehittää valmennus- ja kilpailutoimintaa, toteaa Raimo Eskola lopuksi.

Miesten seiväshypyn viime vuoden heikko taso oli aiheuttaa kisojen huomattavan vähyyden tällä kaudella. Siksi mm. Seivästalli Cup on tehty vajetta paikkaamaan.

Kärsivällisyyttä tarvitaan
Seiväshyppy on herkkä laji ja sivustakatsojien on varmasti vaikea ymmärtää suomalaisten miesten vaatimatonta tulostasoa. Olihan noista korkeuksista hypätty jo vuosikymmeniä sitten. Kisapäivän iltana hypättiin myös Timanttiliigan kisa Lausannessa Ranskassa ja siellä rima nousi korkeuteen 591. Sen ylitti kreikkalainen Kostadinos Filippidis, joka vaikeiden vuosien jälkeen on palannut huipputasolleen. Sen kisan yllätys oli kuitenkin siinä, että Ranskan ylpeys Lavillenie jäi korkeuteen 571. Väkinäisiä olivat Lavillenien hypyt, sillä 30 000 katsojaa odotti kuuden metrin ylitystä. Ehkä samaa väkinäisyyttä näkyi myös Seivästalli Cupin kisassa, jota mainostettiin etukäteen tulosmurskajaisina. Iso kysymys onkin, miten osaisimme hyvien kisaolosuhteiden lisäksi asettaa vaatimustason riittävän korkealle, jotta hyppääjien valmistautuminen kisaan olisi samaa tasoa kansainvälisten kisojen kanssa.

Vapaaehtoisten tärkeää työtä
Seivästalli Ry:n hallituksen jäsenten lisäksi järjestettävissä kisoissa tarvitaan useita vapaaehtoisia niiden onnistumiseksi. Kaiken on toimittava myös sääntöjä noudattaen, jotta tulokset ovat virallisia. Päävastuu Seivästalli Cup -kisojen järjestelyistä on Raimo Eskolalla, joka etsii kisakalenterista aukkoja seiväskisoille. Sen jälkeen hän selvittää hyppääjien ja valmentajien kiinnostuksen kisaan, etsii riittävän tasokkaan hyppypaikan, hoitaa järjestelyt paikallisen seuran kanssa, suunnittelee kisan ja laatii kisakutsun, organisoi kisan tiedotuksen, varmistaa osanottajien riittävyyden ja haalii paikalle kisan läpiviemiseksi tarvittavat virkailijat. Sen lisäksi hän tietysti hoitaa omat valmennettavansa kisaan.

Seivästalli ry:n toiminta ei olisi mitenkään mahdollista ilman vapaaehtoisten panosta. Koko Seivästallin perustamisajatus oli, että meidän pitää kehittää toimintaamme lajin sisältä ja siinä tarvitsemme teidän jokaisen apua. Yhdessä tekemisen kulttuuri on löydettävä uudelleen, totesi Seivästalli ry:n puheenjohtaja Antti Kalliomäki Urheiluruudun haastattelussa. Naishyppääjien paremmasta huomioimisesta Seivästallin toiminnassa tulevat jatkossa vastaamaan hallituksen asiantuntija Sari Murto ja Seivästallin hallituksen jäsen, Jarno Koivunen.

Lämmin kiitos jo kauden tässä vaiheessa Petri Salomäelle ja kaikille valmentajille, hyppääjien vanhemmille ja muille, jotka olette antaneet toimintaan tukenne. Vain yhteistyöllä seiväshypyn taso saadaan uuteen nousuun – hitaasti, mutta varmasti.

JR

Seivästallilaiset edustivat yhtenäisessä asussa.
Seivästalli ry:n puheenjohtaja Antti Kalliomäki kertoi oman näkemyksensä seiväshypyn tilasta Suomessa.
Seivästallin hallituksen jäsen, Erkki Mustakallio korosti Seivästalli ry:n roolia tukien ulkopuolelle jääneiden hyppääjien auttamiseksi.
Seiväshyppääjä Jarno Kivioja kertoi hyvästä yhteishengestä hyppääjien kesken.

Yle Urheilu haastatteli Seivästallin edustajia

Seivästalli ry saa kuluvana viikonloppuna mukavasti julkisuutta, kun Yle Urheiluruutu esittää muutama viikko sitten tehdyn haastattelun. Seivästallin kuulumisista Yle Urheilulle kertoivat Antti Kalliomäki, Erkki Mustakari ja seiväshyppääjä Jarno Kivioja.

Eläintarhan Urheilupuistossa kuvattu Seivästalli ry:n esittely tuli Urheiluruudusta perjantaina 3.7.

Samassa Urheiluruudussa näytettiin myös huippuhetkiä naisten seiväshypyn kisasta. Seinäjoen torilla perjantai-iltana käydyssä seiväskilpailussa Suomen ykköshyppääjä Minna Nikkanen hätyytteli uusia SE-lukemia korkeudesta 456. Nikkanen epäonnistui kolmesti yrityksissään, joista kaksi viimeistä olivat erittäin hyviä ennätyskorkeudesta. Nähdyn perusteella mahdollisuudet SE-lukemien rikkomiseen ovat realistiset jo tulevissa kilpailuissa, kirjoittaa sanomalehti Ilkka verkkosivuillaan.

Sen sijaan 17-vuotiaiden tyttöjen uusi Suomen ennätys tehtiin Seinäjoen lämpöisellä iltatorilla. Salon Vilppaan 17-vuotias Wilma Murto paransi ennätystään 8 sentillä vieden uudet SE-lukemat korkeuteen 420. Murto oli kisan toinen. Kolmanneksi itsensä hyppäsi Erica Hjerpe, joka ylitti parhaallaan neljä metriä.

Ohjelma on nähtävissä Yle Areenassa vielä 10.7.asti osoitteessa:

http://areena.yle.fi/1-2443610

Seivästalli Cupin toinen osakilpailu Paavo Nurmi Stadionilla Turussa 4.7.2015


Tervetuloa seuraamaan kesän kärkitulosmurskajaisia Paavo Nurmi Stadionille Turkuun 4.7.2015 klo 13.00. Mukana 13 viiden metrin ylittäjää tavoittelemassa kesän kärkitulosta erinomaisissa olosuhteissa. Sääennuste lupaa kisapaikalle aurinkoista ja 24° lämpötilaa.


Seivästalli Cupin toiseen ulkoratakauden osakilpailuun on saatu miehyppääjien parhaimmisto mukaan. Myös naiset haluttiin paikalle, mutta heillä on Seinäjoen torilla 3.7. oma kilpailunsa, jossa mukana on seitsemän kärkihyppääjää.


Mukana Turun kisassa ovat (suluissa kesän paras tulos): Tommi Holttinen (495), Jarno Kivioja (520), Juuso Erkkilä (475), Niko Koskinen (520), Johannes Simola (–), Jere Bergius (520), Perttu Korhonen (520), Aleksi Saarelainen (520), Eemeli Salomäki (540), Jussi Kaavi (465), Jouni Marjaniemi (535), Tomas Wecksten (530), Einari Välimäki (510) ja Joonas Jokivartio (510). Kilpailun järjestäjä on asettanut kullekin hyppääjälle kisaan oman tulostavoitteen. Tule katsomaan miten hyppääjät haasteesta suoriutuvat.


Hyppykorkeudet ovat: 460-485-500-515-525-535-545-555 +5cm. Hyppysuunta päätetään ennen koehyppyjen alkamista. Korkeudet on valittu siten, että jokainen voi yrittää ennätystään tai kauden kärkitulosta. Tervetuloa helteiseen Turkuun seuraamaan kesän kärkituloksen rikkomista!


JR
 

Someron seiväsjuhannus 19.6.
Hienot järjestelyt, Salomäki, Koskinen ja Siitonen väläyttivät


Someron perinteisten juhannuskisojen seiväshyppykilpailut päätettiin tänä vuonna Seivästallin aloitteesta laajentaa hypättäväksi kahdella hyppypaikalla.  Kaikille sarjoille ja hyppääjille voitiin näin tarjota tasokas kilpailu hyvissä olosuhteissa, jotka Somerolla tunnetusti on mahdollista järjestää.
 
Tapahtuma onnistuikin hienosti. Jopa säiden haltija oli hengessä mukana ennusteiden vastaisesti ripsauttamalla vain pienen piristävän sadekuuron ennen koehyppyjen aloittamista. Itse kilpailut saatiin käydä kuivassa säässä ja kohtuullisessa n. 15-16 asteen lämpötilasssa.
 
Someron vahvat seiväsvaikuttajat Kalle Pomppu, Jari Holttinen ja Petri Salomäki junailivat patjojen siirtelyn ja muut valmistelut hyppääjien ja valmentajien toivomusten mukaan kiitetävän tarmokkaasti luoden puitteet onnistuneille kilpailuille.
 
Hyppääjät olivat valitettavasti vielä kohmeessa eikä huipputuloksia tai uusia arvokisarajojen ylityksiä nähty. Eemeli Salomäki otti miesten sarjan voiton näyttävällä kesän kärkitulosta sivualla ylityksellä, 535. Tästä korkeudesta yritti pirteästi myös ulkoratojen ennätyksensä 520 hypännyt 18 vuotias Niko Koskinen. Tommi Holttiselta ja Aleksi Saarelaiselta odotetut EM-rajojen ylitykset nähtäneen tulevan viikonvaihteen Seiväskarnevaaleilla. Viime vuosien ainut arvokisaedustajamme Jere Bergius ei kovan harjoittelun kangistamana saanut hyppyään kulkemaan lainkaan. Kisojen väriläiskä Perttu Korhonen joutui säntäämään toisen 505 yrityksensä jälkeen patjalta rynnäkönomaisesti pääkatsomon alle salaiseen huoneeseen housunkevennykselle ja aloituskorkeus jäi ylittämättä. Jos housut pysyvät keveinä ja ajatus kirkkaana, voidaan Pertulta nähdä tänä kesänä jopa 550 ylitys.
 
Naisten ja tyttöjen kilpailua häiritsi pienoinen sivutuuli, siitä huolimatta jo aiemmin 22 v EM kisarajan ylittänyt Aino Siitonen ylitti 413 ja teki lupaavia yrityksiä ennätyskorkeudestaan 423.
 
Norjassa valmentavan Paavo Moilasen junioriryhmässä nähtiin tällä kertaa lupaava, juuri 14 v täyttänyt Pål Haugen Lillefosse joka otti M 17 -sarjan voiton tuloksella 463. Ja uusimman tiedon mukaan hän hyppäsi Lahdessa 23.6. taas uuden ennätyksensä 470 ja teki erinomaisia yrityksiä ikäluokan uudesta EE-tuloksesta 483. Paavohan muistetaan 70-luvun Turusta mm. Risto Ivanoffin taustalta. Hän on kuitenkin vaikuttanut Norjassa jo yli 30 vuotta ja valmentanut mm. Norjan tämän hetken ykköshyppääjän Eirik Greibokk Dolven 19 v Euroopan mestariksi v. 2013
 
Junioreiden kilpailussa hyppäsi myös 65-vuotias Jarmo Lipasti, joka heitti Seivästallin puheenjohtaja Antti Kalliomäelle karnevaalihaastetta kesän kärkituloksellaan 343.
 
Seivästalli palkitsi 100 euron stipendillä ja Viking Linen lahjakortilla kisojen parhaasta suorituksesta ulkoratojen ennätyksensä 520 tehneen Niko Koskisen.

Kärkihypääjistä Minna Nikkanen ja Jouni Marjaniemi edustivat Suomea Tsheboksaryssa ETCH-kilpailussa ja Salon Wilma Murto säästeli kipeytynyttä polveaan.

Raimo Eskola
 

Hyppääjät ennen kisaa yhteiskuvassa.
Kisan kolme parasta, vas. kolmanneksi sijoittunut Jarno Kivioja, keskellä Jouni Marjaniemi ja oikealla Perttu Korhonen, jotka jakoivat kisan ykkössijan.

Hieno kilpailu, vaisu tulostaso


Turussa, Paavo Numen Stadionilla tänään järjestetty Seivästalli Cupin ensimmäinen ulkoratojen osakilpailu ei aivan täyttänyt sille asetettuja odotuksia. Hyvissä olosuhteissa, 26 asteen lämmössä, voittotulos jäi vaatimattomaksi. Jaetun ykköstilan veivät Perttu Korhonen ja Jouni Marjaniemi tuloksella 520. Jouni ja Jere Bergius yrittivät vielä korkeudesta 545, mutta rima ei vielä tällä kertaa ylittynyt. Kolmanneksi sijoittui Jarno Kivioja tuloksella 520, neljänneksi Jere Bergius samalla tuloksella, viidenneksi Niko Koskinen 505, kuudenneksi Eemeli Salomäki 505.

Raimo Eskola kommentoi kisaa seuraavasti:
Kesän parhaat sääolosuhteet suosivat Seivästalli Cup -sarjan ensimmäistä osakilpailua Turun Paavo Nurmen stadionilla. Lämpömittari näytti reilusti yli 20° C ja pienoinen, joskin hieman pyörivä tuulenvire puhalteli hyppypaikalla. Isäntäseura Turun Pyrkivä hoiteli järjestelyt jämäkästi Petri Salomäen johdolla ja valtaosa kärkihyppääjistä oli mukana yrittämässä kauden kärkitulostaan.


Tommi Holttiselta, Aleksi Saarelaiselta ja Einari Välimäeltä odoteltiin viime päivien tulosten ja tietojen perusteella jopa arvokisarajojen ylityksiä, mutta tänään niitä ei vielä nähty. Tasaisen kilpailun voiton jakoivat Jouni Marjaniemi ja Perttu Korhonen vaatimattomalla tuloksella 520, jonka korkeuden ylittivät myös kolmanneksi sijoittunut Jarno Kivioja ja Jere Bergius. 


Perttu Korhonen ja Jarno Kivioja tekivät kohtalaisen lupaavia yrityksiä seuraavasta korkeudesta 535. Eemeli Salomäelle tuli 505 ylityksen jälkeen yllättäviä vaikeuksia. Hän jätti väliin 520 ja yritti 535:stä. Kaksi ensimmäistä yritystä näyttivät siltä, että seinä tuli vastaan, mutta kolmas oli varsin lähellä onnistua. Jere Bergius ja Jouni Marjaniemi jättivät 535 väliin. Jeren ensimmäinen yritys korkeudesta 545 oli niukkaakin niukempi pudotus, toinen meni rynnimiseksi ja kolmas oli taas lähellä onnistua. Jounin yritykset ennätyskorkeudestaan olivat myös hyviä, mutta kesän kärkitulos jäi tällä kertaa vielä syntymättä. Seuraavan kerran asiaan palataan Somerolla 19.6.
 
Vaisusta tulostasosta huolimatta kilpailu oli järjestelyiltään ja yleisilmeeltään onnistunut. Hyppääjien positiivinen vire ja hyvät yritykset korkeammista korkeuksista lupaavat jatkossa parempaa. Paikalla oli myös runsaasti valmentajia ja muita seiväshypyn taustavaikuttajia ja kilpailu toteutti erinomaisesti Seivästallin toiminnan tarkoitusta: Antaa hyppääjille mahdollisuus yltää parhaaseensa hyvässä kilpailussa, hyvissä olosuhteissa, ja tuoda valmentajat ja taustavaikuttajat yhteen kehittämään lajia ja oppimaan toisiltaan.

Minna Nikkasen Formian leiri tuotti nopeasti tuloksia.

Minna Nikkaselle SE ja Pekingin kisaraja

Someron Esa Minna Nikkanen ei antanut kolean sään ja ankaran puuskatuulen kiusata Lappeenrannan Marskin kisoissa. Hän ylitti naisten seiväshypyn Suomen ennätyksen 455 ja rikkoi samalla elokuisten Pekingin MM-kilpailujen tulosrajan. Myös edellinen Suomen ennätys 452 oli Nikkasella, joka on hallissa hypännyt vieläkin korkeammalta 460.

- Yritin vain mennä rennosti, vaikka olosuhteet oliat haasteelliset, Nikkanen kertaili.

Hyvin onnistuneen etelänleirin jälkeen Nikkasen hyppy on teknisesti hyvin kasassa. Kimpisen kentällä hän aloitti maltilla ja siirtyi pikku hiljaa isompiin seipäisiin.

- Pystyin tekemään kuoppaan viennin tasaisesti. Yritin pitää hypyn rentona enkä lähtenyt tekemään sitä vauhdilla ja voimalla, Nikkanen sanoi.

Nikkasen mukaan SE-hyppy ei ollut täydellinen.

- Ei se lähtenyt ihan nappiin, kun ponnistus tuli niin sanotusti alta, mutta käsissä on nyt enemmän voimaa ja sain vedettyä hypyn lopun hyvin, Nikkanen totesi.

Helsingin Kisa-Veikkojen Aino Siitonen oli kilpailussa toinen ennätyksellään 415 ja Salon Vilppaan Wilma Murto kolmas (405).

(Artikkeli  SUL:n sivuilta)

Liikuntamyllyn seiväskoulussa oli vilskettä.
Hyvältä näyttää tämäkin ylitys.

Seiväskoulu käynnissä Helsingin Liikuntamyllyssä


Liikuntamyllyn seiväskoulu aloitti toimintansa 22.3.2015, joten ryhmä oli koolla 12.4. jo neljättä kertaa. Paikalla oli mukavasti nuoria hyppääjiä tutustumassa tekniikkaan. Kolmen harjoittelupisteen kierrolla, jokainen pääsi voimistelemaan nojapuilla, harjoittelemaan ote- ja ponnistustekniikkaa ja hyppäämään lyhyellä vauhdilla patjalle.

Tyttöjen suuri lukumäärä ilostutti, mutta samalla nousi kysymys, miten junnupoikia saadaan mukaan. Hyppääjiä oli eri paikkakunnilta aina Riihimäeltä saakka. Koulu vaikutti hyvin organisoidulta ja vanhempienkin mielestä opetuksen taso oli hyvää.

Liikuntamyllyn seiväskoulu on ensimmäinen SUL:n ja Seivästalli ry:n yhteinen projekti, ja sen kokemusten avulla konseptia monistetaan myös muille paikkakunnille.

Kuvat kertovat siitä innostuksesta mitä aloittelevat seiväshyppääjät kokevat. Näitä lisää ympäri Suomen, niin seiväshypyn tulevaisuus on turvattu.

Lisää kuvia Liikuntamyllyn seiväskoulusta 12.4.2015 löydät täältä.

Kuva: Esa Kreutzer

Taas hypätään, Tähtien Kisa 2.2.!

Viime lauantain, 24.1., kisa oli pirteä, kiitokset hyppääjille, mutta kolmas kerta toden sanoo! Tampereen Pyrintö päätti järjestää tänä vuonna 2.2. klo 18.00 Tähtien Kisan seiväshypyn kotimaisin voimin. Hyppypaikka A-hallissa on sama kuin viime lauantaina.
 
Kisa ei ole Seivästalli Cupin osakilpailu, mutta Seivästalli avustaa Pyrintöä järjestelyissä. Tehdään tästäkin yhdessä hyvä kotimainen kisa ja pannaan hallikauden kärki ja koko tilasto uusiksi. Korkeudet on mietitty niin, että kisa menee ripeästi läpi ja kaikilla on mahdollisuus tehdä kauden hallikärki tai oma ennätys. Olisihan toki mukava nähdä jo ainakin yksi EM-hallirajan (550) ylityskin.
 
Hyppykorkeudet ovat 470, 485, 500, 515, 525, 535 + 5 cm
 
Kisassa mukana olevat hyppääjät löydät kilpailukalenterin kautta. Sieltä löytyvät myös muut Tähtien Kisoja koskevat tiedot.

Ilmoittautuneiden listalla on mm. hallikautensa aloittava Jere Bergius ja viime viikolla voittanut Eemeli Salomäki.
 
Terveisin,
Seivästalli ry

Eemeli Salomäki oli toisen Seivästalli Cup -kisan voittaja 24.1.2015. Kuva: Esa Kreutzer
Kisan kärkikolmikko Niko Koskinen, Eemeli Salomäki ja Tomas Wecksten. Kuva: Esa Kreutzer

Seivästalli Cupin 2. osakilpailu Tampereella 24.1.2015

HALLITILASTO UUSIKSI

Salomäki palasi, Koskinen ja Kujanpää ennätyksiin

Tekniikkamurheiden, hyppykammon ja liikaharjoittelun aiheuttamien vaivojen kanssa kesän kamppaillut Eemeli Salomäki aloitti hallikautensa voittamalla Seivästalli Cupin toisen osakilpailun Tampereen Pirkkahallissa lauantaina. Tulos 520 on hänelle vaatimaton, mutta suoritukset hyppypaikalla näyttivät varovaisen lupaavilta.
 
Kutsukilpailun parasta antia oli 18-vuotiaan Niko Koskisen henkilökohtainen ennätys 520, jolla heltisi kakkossija. Rohkeat yritykset korkeudesta 535 kertovat nuoresta hyppääjästä, joka ennakkoluulottomasti pyrkii suuriin korkeuksiin. Kesällä 530 hypännyt saman ikäinen Tomas Wecksten sijoittui kolmanneksi ja paransi hallikauden kärkitulostaan ylittämällä 505.
 
Sokerina pohjalla, päivän kutsukilpailussa tulokseen 465 jäänyt 17-vuotias Urho Kujanpää, joka kävi välillä ottamassa nokoset, palasi illan avoimeen kilpailuun voittaen sen ennätyksellään 495 noin klo 20.30. Tulos on Eskilstunan EM-kisojen tulosraja.

Merkittävää oli myös se, että paikalla hääri lähes kymmenkunta 70-80 lukujen seivästähteä tarkkailu-, valmennus- ja toimitsijatehtävissä. Mm. Seivästalli ry:n puheenjohtaja Antti Kalliomäk (566), EM-pronssimies Rauli Pudas (560), olympia- ja MM-joukkueen lääkäri Timo Kuusisto (561) ja Harri Palola (562) ym. Sitkeimmät seurasivat myös myöhemmin alkanutta avointa kilpailua. Seivästallin tavoite onkin tuoda eri sukupolvien hyppääjät mukaan aktiiviseen toimintaan.
 
Jere Bergius ja Jouni Marjaniemi parantelivat lieviä jalkavaivojaan ja palaavat radalle Tähtien Kisoissa Tampereella 2.2. Göteborgin EM-nelonen Matti Mononen tekee myös paluuta kentille ja leireilee Kanarialla.

Katso kisan kuvat täältä!

Seivästalli ry
Raimo Eskola

Yhteiskuva sunnuntaina 18.1. Tampereen seiväskisan järjestäjistä ja hyppääjistä. Kuva: Esa Kreutzer

Seivästalli Cup 2015 käyntiin

Nuoret hyppääjät näyttivät mallia

Seivästalli ry järjesti ensimmäisen seiväshyppykisansa viime sunnuntaina 18.1. Tampereella, yhdessä Pyrinnön kanssa. Mukaan oli kutsuttu 12 hyppääjää M-, M22- ja M19-sarjoihin. Tällä kertaa mukana oli vain mieshyppääjiä, naisten kisatessa hyvällä menestyksellä Sveitsin Magglingenissa. Tampereen hyppytapahtuma oli samalla ensimmäinen Seivästalli Cup 2015 -kisa.

Junioreiden esitykset lupaavia, miehet vielä kesäterässä

Seivästallin ensimmäisen kilpailun parasta antia olivat M19-sarjan junioreiden esitykset. Janakkalan Niko Koskinen otti voiton rutiinituloksella 505 ja kesällä 530 ylittänyt Karhulan Tomas Weckstenkin vertyy lähemmäs omaa tasoaan. Kakkossija heltisi tuloksella 485. Tampereen Pyrinnön 17-vuotias Urho Kujanpää oli kolmas samalla tuloksella 485 ja teki lupaavat yritykset ennätyskorkeudestaan 505. Etenkin kolmas yritys oli lähellä onnistua.

Miesten sarjan voiton korjasi Jussi Kaavi vaatimattomalla tuloksella 485 muiden takellessa aloituskorkeuksissaan. Viime vuoden Suomen mestari Jouni Marjaniemi haparoi myös aloituskorkeudestaan kolme pudotusta, mutta ylimääräiset hypyt 520:sta osoittivat potentiaalia olevan paljon korkeammalle.

Seivästalli aktiivisesti läsnä

Vuodenvaihteessa perustettu Seivästalli ry tukee hyppääjiä järjestämällä heille kilpailutapahtumia, joiden yhteydessä sekä hyppääjät että heidän valmentajansa tapaavat toisiaan. Yhdessä tekeminen ja toisilta oppiminen ovat merkittäviä innostajia halli- ja harjoituskauden aikana. Kilpailukokemustakin karttuu samalla tukien hyppääjien kauden tavoitteita. Seivästalli ry jakaa osakilpailujen kolmelle parhaalle pienet rahapalkinnot kannustimiksi. Seivästalli Cupin kokonaiskilpailun parhaat saavat luonnollisesti hyvät palkinnot.

Seuraava Seivästalli Cup -kisa jo tulevana viikonloppuna

Seivästalli Cupin seuraava kisa hypätään jo tulevana viikonloppuna Tampereella, ja silloin mukaan tulevat myös Jere Bergius ja Eemeli Salomäki. Lajin kokeneimpien suomalaishyppääjien mukaantulo antaa varmasti lisävirtaa myös nuoremmille hyppääjille.

Katso kisan kuvat täältä.

Seivästallin tahtotilaa selvitettiin loppukesällä 2014 Camp Pusaksi nimetyssä tapaamisessa Järvenpäässä.
Tahtotila löytyi ja Seivästalli ry perustettiin 17.10.2014 Liikuntamyllyn tiloissa, jossa toimeen tarttuivat Rauno Pusa, Erkki Mustakari, Raimo Eskola, Antti Kalliomäki ja Jarmo Mäkelä.

Seivästalli ry – nostetaan rima ylemmäs!

Seivästalli ry:n tarkoituksena on kehittää suomalaisen seiväshypyn lajikulttuuria, valmennusta, harjoitus- ja kilpailutoimintaa sekä vaalia lajin perinteitä. Tarkoituksensa toteuttamiseksi Seivästalli ry edistää ja tukee valmennuskeskusten ja seiväskoulujen perustamista, rekrytoi ja opastaa valmentajia, tukee hyppääjiä, järjestää leiritystä, koulutusta sekä kilpailu- ja alumnitoimintaa. Seivästalli ry edistää myös suoritus- ja harjoituspaikkojen kehitystä ja tukee välinehankintoja. Seivästalli ry ylläpitää Hall of Fame -toimintaa.
Toimintansa tukemiseksi Seivästalli ry kerää varoja rekrytoimalla varsinaisia jäseniä ja kannattajajäseniä, hankkimalla yhteistyökumppaneita ja hakemalla avustuksia julkisilta ja yksityisiltä yhteisöiltä.

Yhdistyksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet
Seivästalli ry:n puheenjohtaja, Antti Kalliomäki
Varapuheenjohtaja, Rauno Pusa
Yhdistyksen sihteeri, Jukka Rimpiläinen
Hallituksen jäsenet, Sari Murto, Raimo Eskola, Jarmo Mäkelä, Risto Nieminen, Erkki Mustakari, Jarno Koivunen ja Mikko Latvala.

Seivästalli ry:n hallituksen jäsenten vastuualueet:

  • Antti Kalliomäki, valmennuskoulutuksen koordinointi
  • Rauno Pusa, yhteistyökumppaneiden hankinta ja yleisjohto
  • Raimo Eskola, alueellisen valmennuksen kehittäminen sekä harjoituspaikat ja -välineet
  • Jarmo Mäkelä, SUL-yhteistyö
  • Risto Nieminen, OK-yhteistyö
  • Jarno Koivunen, valmennusasiat
  • Mikko Latvala, valmennusasiat
  • Jukka Rimpiläinen, sihteeri/tiedottaja
  • Erkki Mustakari, mediasuhteet ja yhteistyökumppanit
  • Sari Murto, hallituksen kutsuma asiantuntija, mediasuhteet ja yhteistyökumppanit